Det finns mycket som är bra med förädling av nya växtsorter. Ett av SLU Grogrunds växtförädlingsprojekt heter kort och gott Better barley/Bättre korn och det är forskaren Ramesh Vetukuri som koordinerar det. Han började sin akademiska bana inom medicinsk biokemi i Indien och studerade sedan molekylär cellbiologi i Sverige, på Uppsala universitet.
– Det var först när jag blev doktorand på SLU som jag började forska om växter och jordbruk, berättar han.
Ramesh är glad över sitt karriärval. Han har gått från att studera sjukdomar hos människan till att ägna sig åt grundforskning om interaktioner mellan mikrober och växter och tillämpad forskning om odlade grödor.
– Jag gillar att göra skillnad för lantbrukare och nytta för samhället i stort. Min ambition just nu är att jobba med sådant som man kan se fungerar praktiskt i fält. Inom grundforskning får man visserligen fler publikationer i vetenskapliga tidskrifter, men man blir gladare av tillämpad forskning, säger han.
Projektet ”Bättre korn” går ut på att ta fram nya kunskaper som i förlängningen bidrar till ett mer hållbart jordbruk och minskad användning av gödsel och bekämpningsmedel.
Samarbetet med Lantmännen
Sedan 2020 har Ramesh Vetukuri en egen forskargrupp på SLU, med doktorander, postdoktorer och en tekniker. I kornprojektet har han också fått nya kollegor inom industrin eftersom projektet är ett samarbete mellan forskare på SLU och växtförädlare på företaget Lantmännen.
– Vi jobbar med Lantmännens korn som har odlats och utvärderats i norra Sverige. De har redan mycket data som vi kan utgå ifrån, om skördenivåer och andra relevanta egenskaper hos kornsorterna, säger Ramesh.
Han ser mycket positivt på samarbetet.
– Vi har en postdoktor som jobbar deltid hos Lantmännen och deltid hos oss på SLU. Att ha en person som är på båda ställena är en jättebra lösning för att samarbetet ska fungera bra.
Forskning för norra Sverige
Korn odlas både för människor och djur. I Norrland är sädesslaget en bra gröda att ha med i växtföljden, det vill säga följden av grödor man odlar på åkermarken efter varandra under åren som går.
Tidig mognad och resistens mot sjukdomar är viktiga egenskaper, och Ramesh Vetukuri och kollegorna studerar ett antal svampsjukdomar som korn drabbas av. De samarbetar med ett annat projekt inom SLU Grogrund, Kostnadseffektiv genomisk selektion, för att kunna knyta sjukdomsresistensen till den bakomliggande genetiken hos kornsorterna.
– De två projekten har nytta av varandra. Vi utvecklar de nya metoderna för växtförädlingen av korn tillsammans. Det kommer att resultera i verktyg för att få fram kornsorter som är bättre anpassade för nordligt klimat på mycket kortare tid än vad det tar med konventionella förädlingsmetoder, förklarar Ramesh Vetukuri.
Vad är bra med SLU Grogrund?
– SLU Grogrund är en av de viktiga organisationerna om du tänker på klimatförändringar och livsmedelssäkerhet för Sverige. Och för att vi ska kunna använda mindre mängder kemikalier i lantbruket. Det är ett mycket bra initiativ från den svenska regeringen, säger Ramesh Vetukuri.
Han menar också att eftersom Sverige har så bra marker för jordbruk så skulle vi inte behöva importera så mycket mat som vi gör.
– Vi har goda förutsättningar för att odla hållbart, närodlat och dessutom minska vår konsumtion av kött och satsa mer på växtbaserade proteiner i Sverige.
Fritiden tillbringar Ramesh med sin familj. De har en stor släkt som är spridd över världen; i Indien, Ungern, Österrike och England.
– Vi försöker träffa släktingarna när vi har tid och möjlighet, men covid-19-pandemin har gjort det omöjligt att resa under några år.
De talar fyra språk hemma.
– Jag pratar ibland mitt modersmål med barnen för att de ska kunna förstå mina föräldrar. Min fru och jag pratar engelska med varandra och barnen pratar mest svenska och lite ungerska med sin mamma. Ibland mixar de språken i samma mening, säger Ramesh och ler.