Framtidens åkerböna för mat och foder - fas 2

Senast ändrad: 08 mars 2024

Kort om projektet

Sverige liksom Europa är idag beroende av importerad soja för att tillgodose behoven av vegetabiliskt protein vilket i hög grad används till foder. Vår vision är att möta Sveriges behov av proteinbaserade livsmedels- och foderprodukter genom att öka närodlad produktion av högkvalitativa proteingrödor.

Åkerböna (Vicia faba) är en av de baljväxter som har hög proteinhalt och redan odlas i Sverige idag, men endast på som mest tre procent av åkerarealen i vissa regioner och skörden används nästan enbart till foder.

Nya sorter av åkerböna anpassade för Sverige och för livsmedelsprodukter kommer ge ett ökat ekonomiskt värde för lantbrukaren, och kan öka vår självförsörjning av proteingrödor. Ökade arealer av baljväxter är fördelaktigt ur miljömässigt perspektiv eftersom dessa grödor har en förmåga att fixera kväve från luften.

Under 2019-2022 (fas I) startades ett förädlingsprogam på åkerböna hos Lantmännen inom ramen för SLU Grogrund. Samtidigt karakteriserade vi en frösamling bestående av 220 olika accessioner av Vicia faba i fältförsök med avseende på agronomiska egenskaper och frökvalitetsegenskaper. Vi identifierade genetiska markörer för bland annat blomningstid och fröstorlek. Parallellt utförde vi grundläggande forskning kring genetisk reglering av frörutveckling i åkerböna vilket styr frökvalitet.

Från 2023 (fas II) arbetar vi med att bygga vidare på dessa resultat, och de linjer från förädlingsprogrammet som ser mest lovande ut utvärderas i fält på tre lokaler i Sverige, tillsammans med en del av växtmaterialet från frösamlingen, vilket utgör en så kallad träningspopulation. Denna träningspopulation kommer vi att genotypa (DNA-sekvensera) för att kunna ta ett viktigt steg i riktning mot genomisk selektion i växtförädlingsprogrammet.

Genomisk selektion är en metod för att beräkna det genetiska värdet på kandidatlinjer, i syfte att med högre precision välja ut bra korsningsföräldrar till ett förädlingsprogram.

Under fas II kommer vi även att arbeta med frökvalitetsegenskaper av betydelse för användning i livsmedelsprodukter, bland annat genom att undersöka vilka faktorer i åkerböna som påverkar kokbarhet och processning av råvara till proteinkoncentrat.

Media

Inslag på SVT Nyheter 2024-01-08 om att bön- och ärtmjöl i brödet kan minska köttkonsumtionen.

Projektkoordinator Åsa Grimberg intervjuas i Lantbruksnytt. Ljus framtid för åkerbönan.

Vetenskapsradion hade den 13 oktober 2020 ett inslag om att "fattigmaten kan bli framtidens proteingröda". Projektkoordinator Åsa Grimberg medverkar.

Tidningen Råd&Rön skriver en artikel: "Här växer framtidens färs". Artikeln publicerades den 21 september 2020 och från SLU intervjuas projektkoordinator Åsa Grimberg.

I Vetenskapsradion den 31 augusti 2020 intervjuas Åsa Grimberg, rubriken är: "Åkerbönan ska bli bättre mat för människor"

I Odla med P1:s sändning den 31 augusti 2020 finns det ett inslag som handlar om projektet "Framtidens åkerböna för mat och foder". Inslaget börjar 14:03 minuter in i sändningen.

Se filmen "Åkerböna framtidens proteingröda" som publicerats på Lantbruksnytt. Projektkoordinator Åsa Grimberg intervjuas.

I nyhetsbrevet AGFO weekly från den 13 juni 2019, intervjuas bland annat Åsa Grimberg och Eva Johansson om "Detta hindrar ett svenskt proteinskifte".

I tidningen Cerealia nr 1 2019 återfinns en artikel med rubriken "På jakt efter den perfekta åkerbönan".

Fakta:

Projektet pågår: 2023-2026

Projektkoordinator: Åsa Grimberg

Deltagande organisationer: SLU, Lantmännen, Kalmar Ölands trädgårdsprodukter, Sveriges stärkelseproducenter, GroPro

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Åsa Grimberg, forskare
Institutionen för växtförädling, SLU
asa.grimberg@slu.se, 070-277 79 64