Eurohorse/Smedjeveckan

Senast ändrad: 07 januari 2025

Forskare, lärare och hästmänniskor berättar om sina erfarenheter i paddocken på Eurohorse varje vår och under Smedjeveckan, SLU:s populärvetenskapliga evenemang i Skara varje höst.

Eurohorse

Kunskap om hästar enar och förenar. Det har visat sig då Hästcentrum arrangerat workshops, föreläsningar och demonstrationer i paddocken på Svenska Mässan i Göteborg i samband med hästtävlingar på Gothenburg Horse Show. 

Redan 2002 utvecklade SLU och Hästcentrum tillsammans med Svenska Mässan det nu återkommande och populära paddockprogrammet i mässhallen. Syftet var och är att att förmedla kunskap kring hästen.

Flera tusen personer har lärt sig allt från hur en häst lastas bäst och brandsäkerhet i stallar till sjukdomslära och hur en travhäst selas och tränas. Forskare, lärare och erfarna hästmänniskor berättar om sina erfarenheter i ett aktuellt program varje år.

Programmet för året presenteras på EuroHorse. 

Smedjeveckan

Varje år, sista veckan i september, arrangerar Hästcentrum en hästdag i samband med Smedjeveckan, en populärvetenskaplig vecka vid SLU i Skara.

Vi tar tillfället i akt att samla hästbranschen i olika forum. Vi arrangerar träffar med politiker och beslutsfattare för att visa på hästens betydelse i samhället. Besökarna har genom åren fått vara med om clinics och uppvisningar i hoppning, dressyr, fälttävlan, körning och trav. Olika teman har presenterats, bland annat om hästens beteende och hur djur bidrar till människors välbefinnande.

Smedjeveckans hästdag september 2024

Sätt igång! Bättre foder, arbetsmiljö, hästhälsa och klimat

Upptäck hur en foderrobot och en mockningsmaskin fungerar, kolla in ”smarta tröjor” med sensorer som mäter personalens kroppsrörelser. Lär mer om alternativa grovfoder och besök den nya utbildningsanläggningen vid Axevalla Hästcentrum.

Framtidens välfärd och arbetsmiljö för häst och människa

Hästvälfärd - Anna Lundberg, forskare inom etologi, SLU.

Arbetsmiljö - Anna Juotasniemi, ergonom och leg. fysioterapeut från Hälsan och arbetslivet, Västra Götalandsregionens företagshälsovård.

Demonstration av mockningsmaskin

Mockningsmaskiner kan underlätta mockning av hagar, men hur effektiva och användarvänliga är de? Och hur fungerar de på olika typer av underlag?

Per-Anders Algerbo, teknikagronom som jobbar med teknikutveckling och forskning.

Green Valleys 2.0

Ett mer hållbart, lokalproducerat och klimatsmart foder. Det är tanken med att utfodra hästar med presskaka, som utvinns ur biomassa från vall.

Agnes Falkenberg Brolin, projektledare Agroväst och Karolina Bergström, verksamhets- och projektutvecklare Naturbruksförvaltningen VGR, berättar om projektet som involverar rid, trav- och islandshästar.

Alternativa grovfoder

Ett ändrat klimat kan påverka framtida vallfoderproduktion. Vallfodret är det allra viktigaste fodret i hästarnas diet eftersom de är evolutionärt anpassade för att äta gräs. För att fortsatt kunna näringsförsörja hästarna, utan att skapa utfodringsrelaterade hälsoproblem behöver vi utöka kunskapen om alternativa grovfoder och hur de fungerar för utfodring av hästar.

Cecilia Müller, professor, hästutfodring, SLU  

Visning av anläggningen Axevalla Hästcentrum och foderroboten

Medverkande: Cecilia Müller och Anna Lundberg, forskare från SLU, Per-Anders Algerbo, teknikagronom och Karolina Bergström, verksamhets- och projektutvecklare Naturbruksförvaltningen, VGR, Agnes Falkenberg Brolin, Agroväst, Anna Juotasniemi, ergonom och leg. fysioterapeut, Västra Götalandsregionens företagshälsovård.

Hästdagen är en del av SLU Skaras populärvetenskapliga vecka, varje år sista veckan i september. Dagens program genomfördes tack vare ett samarbete mellan SLU, Axevalla Hästcentrum och Agroväst.

Smedjeveckans hästdag september 2023

Tänk utanför boxen. Har du en idé som gynnar häst och bransch, hur tar du den vidare?

Mycket händer kring innovationer, inte minst i hästbranschen. Under dagen får du inspiration till hur vi tillsammans kan få en hållbar hästnäring. Hur ser det ut i andra branscher, går det att sammanföra goda idéer och hur kan ny teknik tas tillvara? Och vad händer på Axevalla?

Innehåll och medverkande: 

  • Skara Hästland – vad vi gör och framtiden.
  • Innovationer vid den nya anläggningen Axevalla Hästcentrum. Erik Brodin och Niklas Dahlqvist, Naturbruksförvaltningen.
  • Framtid och inspiration – Hur idéer kan bli verklighet och exempel på nya företag inom hästverksamhet. Mats Wiktorsson, innovationsrådgivare vid SLU.
  • Tyck till – hur samlas vi framåt kring kunskap, utveckling och innovation gällande hästfrågor i Skaraborg.

Diskussion med en panel bestående av:

Mats Wiktorsson, founder Awaresome. Innovationsrådgivare vid SLU. Innovationsrådgivare vid SLU som hjälper till med att utveckla forskningsresultat till tjänster eller produkter inom gröna näringar. Har erfarenheter från det egna bolaget Awaresome.

Anna Lundberg, forskare SLU – hållbar hästhållning. Forskare och etolog vid SLU. Speciellt intresserad av hur hästar kan hålla sig friska och hur de kan tillgodose sina behov, positiv välfärd, att förebygga istället för att behandla symptom. Och hur vi kan veta att hästar mår bra.

Utvecklingsbehov är individuell hästhållning mot grupphållning och lösdrift samt att våra hanterings- och träningsmetoder. Utmaningar är att förmedla kunskap, antropomorfism – förmänskligande av djuren samt värderingar.

Anna Jonsson, Science Park Skövde - inkubatorspår för grön näring. Business coach och operativ chef som stöttar nya entreprenörer i ett tidigt skede att förverkliga sin idé, till exempel inom digitalteknik och IT, exempel är smart industri och dataspel Nu finns även ett startup-program för bolag med teknikinnovationer inom de gröna näringarna. Anna brinner för hållbarhet och lite extra för de gröna näringarna.

Tomas Johansson, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner, Rise. Projektledare och teknikagronom med en lång erfarenhet inom lantbruksnäringarna. Han har drivit eget bolag och jobbat på ett antal lantbruksbolag. Idag driver han projekt med fokus på teknikutveckling och innovation inom lantbruk. 

Ann-Therese Helgesson designer och Emina Alivodic design/inköpschef, HÖÖKS Hästsport. Båda är intresserade av produktutveckling, AI-teknik och innovationer som hjälper hästägaren att hålla sin häst frisk och skadefri. Genom stor branschkunskap kombinerad med kunskap om färg, form och användbarhet har de hittat vägar fram till ändamålsenliga kollektioner för såväl häst som ryttare.

Smart Agri, Anna Jonsson och Tomas Johansson samarbetar i projektet SmartAgri, en digital innovationshub för västsvenskt lantbruk som grundats av Agroväst, Skövde Science Park och RISE. Samverkan och att förstå behov och förutsättningar inom svenskt lantbruk gör att de kan erbjuda företag kompetenser inom teknik- och affärsutveckling samt finansieringsstöd. Exempel är behovs- och möjlighetsanalyser, idéutveckling, projektutveckling, stöd att attrahera finansiering, inkubator, coachning, mötesplatser och nätverksträffar, seminarieserier

Skara Hästland, presentation av Malin Fahlesson. En ideell förening bildad 2013 med fokus på samverkan och utveckling. Tre grundare – Västergötlands Travsällskap, Skaraortens Ryttarförening
och Skara kommun. Man arbetar nu med ett visionsarbete och förslag på fortsatt samverkan kring utveckling av och att stärka hästsektorn.

Moderatorer: Malin Fahlesson, Skara Hästland och Vanja Sandgren, SLU.

Smedjeveckans hästdag september 2022

Inställd pga sjukdom

Smedjeveckans hästdag september 2021

Minskade skaderisker för hållbara hästar

Hållbara hästar förutsätter en genomtänkt och bra hästhållning. Det är smartare att förebygga problem och brister i stallmiljö och hantering i stället för att behöva hantera hästar med onaturliga beteenden och magsår. Ta del av den senaste forskningen och diskutera exempel från situationer som kan påverka hästens hållbarhet:

  • Stallmiljö 
  • Beteendeproblem/onaturliga beteenden  
  • Magsår

Medverkande var beteendeforskare från SLU: Anna Lundberg, Jenny Yngvesson och Maria Andersson.

Smedjeveckans hästdag september 2020

Ett webbinarium om hästfolk och våra attityder

Etologerna och forskarna Maria Andersson och Anna Lundberg höll i en diskussion kring hästfolk och attityder.

Deltagarna i webbinariet mötte forskarna och varandra och pratade om dilemman som kan uppstå i ”hästvärlden”.

Exempel på dilemman: Hur tänker du kring täcken? Vad gör du om någon slår sin häst? Vad händer vid lastning av häst som inte vill gå in i transporten? Vad gör du som hästägare, vad gör du om du råkar vara i närheten?

 


Kontaktinformation