Första fokusgruppen närmar sig mål

Senast ändrad: 16 september 2024
Kvinna med mörkt bakåtsamlat hår och svart v-ringad blus

Fokusgruppen Byggnader och Energi startade vid årsskiftet och nu håller slutprodukten på att formuleras och granskas. Fokusgruppledare Lisa Redin, Umeå universitet, känner sig väldigt nöjd med hela arbetet.

Ett utkast till rapporten har presenterats för SUHF:s expertgrupp för Fastighets- och säkerhetsfrågor och togs väl emot.
– Det kändes bra vid presentationen även om vi inte gick in på några detaljer. Nu ska de läsa igenom rapporten ordentligt och återkomma till oss.

Stor kunskap

Mälardalens universitet, KTH, Stockholms universitet, Umeå universitet och Akademiska Hus.
Alla i gruppen har haft stor kunskap och en spridd nischkunskap. Akademiska Hus hade tre specialister med; en hållbarhetsspecialist, energistrateg och en analytiker.
– Vi har utgått från SUHF:s rapport Lokalers klimatpåverkan. Flertalet lärosäten i fokusgruppen deltog också i gruppen som tog fram den rapporten, så det blev en bra kontinuitet i arbetet. Från Stockholms universitet så var det också en och samma person.
– Arbetet har varit engagerat från alla. Det har nästan gått för lätt, för att alla har bidragit fullt ut, säger Lisa.

Tydlig tidsplan

Deltagarna gjorde en tydlig tidsplan tillsammans i starten och den har de hållit. De har träffats fysiskt två gånger, en i början av året när gruppen startade och en nu i slutet när rapporten skulle slutföras. Däremellan har de haft sju, åtta arbetsmöten via Teams med hela gruppen samt ett antal mindre teamsmöten där de som arbetat fram innehållet i respektive avsnitt har mötts.
– En fredag hade vi ett fyratimmars arbetsmöte via Teams – utan problem.
Alla har varit inne i samma Teamsdokument och jobbat.
– Jag tycker  att vi har jobbat igenom det bra. Jag känner en trygghet i att de som varit delaktiga i gruppen har så stor kunskap i frågorna. Det känns som ett privilegium att ha fått jobba med det här, säger Lisa Redin.

Referensgrupp

Till grund för arbetet har de utöver SUHF:s tidigare rapport gjort en omvärldsanalys av aktuell kunskap och lagstiftning. Gruppen har också genomfört en enkät som gick ut till Nätverket för miljöledning inom universitet och högskolor, MLUH. Att Akademiska Hus är fastighetsägare och kan sammanställa olika data för ett stort antal lärosäten har också varit en viktig aspekt. Det har även funnits en referensgrupp med personer från fastighets- och miljöavdelningar.
Rapporten som SUHF:s expertgrupp nu går igenom är indelad i lokalnyttjande, energi, återbruk (lös inredning och byggmaterial) samt samverkan med fastighetsägare.
– Förhoppningen är att expertgruppen ställer sig bakom de riktlinjer, rekommendationer vi tar fram, inte bara för den här fokusgruppens utan även de övriga som kommer att tas fram från Lärosätenas klimatnätverk.


Kontaktinformation

Anna-Karin Johnson, tf ordförande och kommunikatör
Lärosätenas klimatnätverk
anna-karin.johnson@slu.se
0511-671 93, 0703-59 71 93