På gång

Senast ändrad: 18 december 2024

Policy, praktik och akademisk nytta – faktisk förändring av tjänsteresor - del 2

Onsdag 5 februari kl 9-12 digital workshop.

Presentationer - lärdomar
Som en del i workshopen kommer vi att ha presentationer från lärosäten som har kommit längre i sitt klimatarbetet.
- Hur har dessa gjort?
- Vilka lärdomar kan vi dra av dessa?

En av talarna blir Anna Maris från Linnéuniversitet som kommer att berätta hur de har gjort där.
Men vi vill gärna ha någon eller några till talare!

Vet du med dig att ni kommit långt även på ert lärosäte? Har ni implementerat hållbarhetsmål eller CO2-budget som faktiskt gett resultat i form av konkreta utsläppsminskningar från tjänsteresor?

Hör av er till Andreas Schennings så lägger vi in er också.

Diskussioner - konkreta riktlinjer och policys

Vi kommer vi att sammanställa de diskussioner och svar vi fick efter föregående workshop. Utifrån detta kommer vi att ta fram cirka 10-15 olika teman som kan ligga som diskussionsgrund för konkreta Riktlinjer och Policys.
Tanken är att vi inför workshopen skickar ut dessa till de cirka 10 personer som nämnt att de ville engagera sig mer i detta och att de kan vara med och tycka till.

Under workshopen kommer vi  sedan att presentera dessa teman. Likt senaste workshopen kommer vi att dela in er i diskussionsgrupper där ni kommer att få stöta och blöta dessa teman och även diskutera sinsemellan grupper samt diskutera idéer kring riktlinjer/policies. 

Målet med workshopen är att ta fram färdiga eller åtminstone halvfärdiga konkreta Riktlinjer och Policys som alla lärosäten i klimatnätverket kan står för. Efter workshopen kommer vi som håller i detta att fortsätta att bearbeta dessa, samt ta hjälp av de som ville engagera sig.

Eventuellt har vi ytterligare tillfällen för workshops under våren om det behövs. Men vi kommer därefter under våren att renskriva och skicka ut detta på remiss till er innan vi sammanställer den slutgiltiga rapporten.

I slutet av maj kommer denna process att landa i slutkonferensen på KTH i Stockholm i maj (inbjudan till denna kommer framöver).

Vilka är vi då?
Förutom Andreas Schennings och Joel från Carbon Compute, har vi i detta tagit hjälp av de som hört av sig till oss att de har tid och vill engagera sig mer i dessa frågor. Vi har tillsammans format en 'Styrgrupp för klimatriktlinjer'. Dessa består idag av:

Anna Maris 
rådgivare för hållbarhet i Fojo - Linnéuniversitetet
anna.maris@lnu.se

Viktor Kaldo
Docent, psykologi - Karolinska Institutet
viktor.kaldo@lnu.se

Andreas Litsegård
Universitetslektor - Göteborts Universitet
andreas.litsegard@globalstudies.gu.se

Vill du också vara med i styrgruppen för klimatriktlinjer? Hör då av dig.

Bjud in era chefer

Vi uppmanar er att bjuda in era ledare och chefer till denna workshop om de jobbar med miljö, men även övriga berörda chefer och beslutsfattare. Allt för att vi enklare skall kunna få med alla på tåget framöver.

Workshopen 25 november 2024

Policy, praktik och akademisk nytta – faktisk förändring av tjänsteresor

Måndag 25 november kl 9-12 digital workshop.
Upplägg: Totalt max tre timmar, fördelat på tre på varandra följande entimmespass, bestående av presentation, diskussioner i breakout rooms, återsamling och rast.
Vi kommer att ha ett system för att samordna era breakout rooms där en person från varje rum får presentera sin grupps tankar. Vi kommer dessutom ge er möjlighet att skriva ner anteckningar på ett strukturerat sätt som kommer att kunna ligga till grund för våra fokusgrupp tjänsteresors gemensamma Policys och riktlinjer.
Länk till workshopen

Teman för passen

  • Organisation och ansvar
    • Hur sätts utsläppsbudgeten och på vilka nivåer i organisationen? Vilka nivåer finns? Decentralisering/centralisering? Centraliserade vs lokal - var ligger vilket ansvar? Vem bestämmer? Hur länkas nivåerna till varandra? Går det att behandla ansvar för utsläppsbudget på samma sätt som "penga"-budget, dvs att det är olika personer på olika nivåer som har ansvar?

  • Principer för fördelning
    • Vad är en ”rättvis” fördelning? Vad är akademisk nytta? Vad är akademisk frihet? Behov? Hur kan vi öka resultaten genom att resa? Vilka kan bidra? Fördelningsnycklar? "Förtjänar" vissa grupper/institutioner att flyga mer, tex kopplat till produktion/aktivitet? Syfte(n) med en resa, vad gör man, mer nytta för varje resa?

  • Verktyg för att lyckas 
    • Ekonomiska verktyg, morötter/piskor, utsläppshandel (med vad?),
      kvotering, ansökningars roll, hub-konferenser

Denna workshop kommer att hållas av:

Karl Hillman
Docent i miljövetenskap - Högskolan i Gävle
karl.hillman@hig.se

Viktor Kaldo
Docent, psykologi - Karolinska Institutet
viktor.kaldo@lnu.se

Andréas Litsegård
Universitetslektor - GöteborGs Universitet
andreas.litsegard@globalstudies.gu.se

Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med så att vi kan få igång bra diskussioner med varandra.

Vi tänker att det som kommer fram i denna workshop ska ligga som grund för fokusgrupp tjänsteresors policys och riktlinjer.

Hoppas vi ses!

PS: Vill du också hålla föreläsning eller workshop för fokusgrupp tjänsteresor?
Hör av er till Markus, Andreas eller Joe


Kontaktinformation

Markus Robért
Strategic Sustainability Studies
KTH, Teknikringen 10B, Stockholm