Hoppa till huvudinnehåll

Forskning om biologisk bekämpning

SLU Centrum för biologisk bekämpning utvecklar kunskapen om biologisk bekämpning, att använda levande organismer för att bekämpa skadeorganismer.

En stark forskningmiljö inom biologisk bekämpning

Vi arbetar för att bygga upp en stark forskningsmiljö inom biologisk bekämpning och har ett nära samarbete med annan forskning vid SLU som syftar till utveckling av långsiktigt hållbara bekämpningsmetoder och samverkar med intressenter inom myndigheter, företag och organisationer.

Läs mer om CBC:s forskningsprojekt nedan.

Nematoder inom biologisk bekämpning

Vissa nematoder kan vara skadegörare på våra grödor medan andra är nyttodjur som kan användas för att bekämpa andra skadeinsekter. Maria Viketoft undersöker naturligt förekommande fiender som kan bekämpa de skadliga nematoderna.

En hand med en spruta injicerar något i en blomkruka, foto.

Biologisk mångfald och bevarande biologisk bekämpning

Mattias Jonsson undersöker naturliga fiender (insekter och spindeldjur) till skadegörande insekter som ofta stor effekt på skadegörarnas populationer. Naturliga fiender kan minska skördeförlusterna som orsakas av havrebladlöss med 40-75% i svenska vårkornsfält.

Hållbar ogräsbekämpning

Eirini Lamprini Daouti forskar på samhällsekologi, biologisk mångfald och ekosystemfunktioner. Hon är särskilt intresserad av ekosystemfunktionen hos ogräsfröpredation och hur man använder det för hållbar ogräsbekämpning i jordbruksfält.

Blåklint i ett jordbruksfält. Foto.

Växtskydd på nano-nivå

Ramesh Vetukuti är intresserad av interaktioner mellan växter, mikrober och mikrobiom med fokus på att utveckla nya och hållbara sätt att förbättra växtavkastningen och kontrollera sjukdomar. Hans fokus ligger på mikrober och deras effektorer, inklusive små RNA-molekyler som reglerar växtegenskaper.

Blå svamphyfer, mikroskopfoto.

Ekosystemtjänster och klimatförändringar

Chloë Raderschall forskar på diversifieringen av agroekosystem för att stödja pollinatörer, naturliga fiender till skadedjur och de ekosystemtjänster som de tillhandahåller. Den här forskningen relaterar hon ofta till klimatförändringarna.

Mer forskning om biologisk bekämpning

Forskning kring biologisk bekämpning pågår på många olika ställen på SLU. Läs gärna vidare på länkarna nedan!

Publicerad: 21 januari 2025 - Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se

SLU Centrum för biologisk bekämpning, CBC

Maria Viketoft, Föreståndare

maria.viketoft@slu.se, 018-67 15 05
Besöksadress: Ulls Väg 16, Uppsala

Loading…