Hoppa till huvudinnehåll

Distribution

Det bästa sättet att bevara den odlade mångfalden är att använda den. Här nedan kan du läsa mer om hur du får tillgång till växter från Nationella genbankens samlingar.

Distribution från Nationella genbanken

Nationella genbanken rymmer växter som Programmet för odlad mångfald, Pom, samlade in under mer än tio års tid. Växterna i Nationella genbanken är i huvudsak avsedda för forskning, växtförädling, undervisning och för produktion av förökningsmaterial vid plantskola. Dessutom är materialet tänkt att få en användning i publika kulturhistoriska miljöer, på friluftsmuseer, i trädgårdshistoriska projekt osv. Även privatpersoner kan ta del av förökningsmaterial från Nationella genbanken, i mån av tillgång. Det gäller i första hand sorter som inte lanserats i handeln under varumärket Grönt kulturarv®.

Utdrag ur genbankens E-MTA.

Grönt kulturarv®

Växter från Nationella genbankens samlingar säljs under varumärket Grönt kulturarv®. I dag finns strax över 160 sorter i handeln. Om en sort finns i handeln rekommenderas du som privatperson att i första hand vända dig till en plantskola eller annan återförsäljare av växter och fråga efter den där. Läs mer om alla sorter som säljs under varumärket på Programmet för odlad mångfald sida om Grönt kulturarv® (länk till Poms sida).

Grönt kulturarvs logotyp.
Publicerad: 28 januari 2025 - Sidansvarig: linnea.oskarsson@slu.se

Kontakter vid Nationella genbanken

Verksamhetsledare vid Nationella genbanken: Helena Persson, 0735-32 84 92

Genbankskurator för frukt och bär: Lena Ansebo, 0766-97 25 40

Genbankskurator för krukväxter, lökar och knölar: Karin Persson, 0702-64 63 56

Genbankskurator för perenner: Linnea Oskarsson, 0703-50 14 19

Genbankskurator för fleråriga köksväxter: Erik de Vahl, 0724-54 98 79

Postadress:

SLU Alnarp, Nationella genbanken, Box 190, 234 22 Lomma

Besöksadress: 

Pomonavägen 4, Alnarp

Följ Nationella genbanken på Instagram 

Loading…