För framtidens odlade mångfald: Nytänkande för långsiktigt bevarande av kulturväxter och deras historia
For the Cultivated Diversity of the Future: Rethinking the Long-Term Preservation of Cultivated Plants and their History
Projektet "För framtidens odlade mångfald: Nytänkande för långsiktigt bevarande av kulturväxter och deras historia" ska ta fram och utarbeta nya metoder för hur kompletterande insamlingar och innovativt bevarande ska kunna ske för den odlad mångfald med inriktning på äldre kulturhistoriskt värdefulla växter. Projektet ska även genomföra insamlingar och bevarande med de nya metoderna samt utvärdera dessa. Gotland har en rik historia av odlad mångfald och har valts som modellområde att arbeta i.
Resultatet av projektet kommer att bli en mer komplett samling av olika växtgrupper som på olika sätt bevaras för framtiden. NordGen och Nationella genbanken kan säkra ett långsiktigt bevarande i sina huvudsamlingar. De lokala klonarkiven, i samarbete med Nationella genbanken, bevarar det lokala växtmaterialet och där kan även tillgängligheten ökas. Resultatet blir även en modell att använda i andra regioner i landet för att säkra att den odlade mångfalden bevaras på bästa sätt. Växtmaterialet, med sin kulturhistoria, kommer att kunna nå odlingsintresserade, plantskolor och fröfirmor när det lanseras som Grönt Kulturarv.
Projektpartners: Pom, Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter och NordGen
Slutdatum: 2027-01-15
Läs mer om projektet (länk till NordGen)
BERRIES – Development of Germplasm for Berry Crops
Huvudsyftet med projektet är att utveckla de genetiska resurser för växtförädling av hallon som finns tillgängliga i Norden och Baltikum. Den mångfald av hallonsorter som finns i nationella samlingar runt om i de nordiska och baltiska länderna ska undersökas för att i högre utsträckning kunna användas.
Projektledare är Dag Røen, förädlare och projektledare på norska Njøs frukt- og bærsenter.
Slutdatum: 2026-12-31
Läs mer om projektet (länk till NordGen)
Genotyping-by-sequencing of the European garlic collection to develop a sustainable ex situ conservation strategy
Projektet genomförs inom ramen för ECPGRs arbetsgrupp för Allium. Syftet med projektet är att utveckla en effektiv bevarandestrategi för europeiska vitlöksaccessioner. Omkring 3200 vegetativt förökade accessioner av vitlök bevaras i olika europeiska genbanker. Cirka 1800 av dem ingår i projektet där accessionernas genotyper undersöks. Med projektet önskar man identifiera vilka accessioner som är dubbletter och vilka som är unika. Metoder för kryokonservering av de utvalda accessionerna undersöks. När samlingen är väl karaktäriserad blir den mer tillgänglig för användare så som odlare, förädlare och handelsled.
Läs mer om projektet (länk till ECPGR)
Phlox to conservation and utilization
Phlox är ett växtsläkte som har en viktig roll i europeiska trädgårdar. Släktets arter kan grovt delas in i låga och höga arter. Den höga floxen blommar spektakulärt på sensommaren. Dessa så kallade höstfloxar är traditionellt sett mycket populära trädgårdsväxter. Under 1900-talets tidiga decennier presenteras långt över 20 höstfloxsorter i den finländska trädgårdslitteraturen. En del av dessa långodlade sorter har försvunnit ur produktionen, men de kan finnas i gamla gårdar och trädgårdar. Projektet syftar till att kartlägga förekomsten av Phlox paniculata, P. carolina och P. maculata och undersöka växtdiversitet genom mikrosatellitforskning och fälttester. Projektet kombinerar insamling, identifiering, produktion och bevarande av kulturellt betydelsefullt växtmaterial.
Projektägare: Luke (Naturresursinstitutet, Finland)
Projekttid: 2022-05-02–2024-12-31
Läs mer om projektet (länk till Luke)