Kontaktinformation
Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79
Rosenlunds rosarium i Jönköping är klonarkiv för kulturrosor från Småland, Blekinge och de sydostligaste delarna av Västergötland.
Rosenlunds rosarium i Jönköping är naturskönt beläget i gammal kulturmiljö med en vacker utsikt över Vättern. Här finns mängder av vackra rosor, men också exotiska träd och planteringar med perenner.
Under 2022 tilldelades rosariet det internationella priset ”Award of Garden Excellence” som första svenska rosarium någonsin. Det innebär att rosariet klassas som ett av världens mest besöksvärda rosarium.
I rosariet finns ca 550 sorters rosor, gammaldags och nyare buskrosor, klätter- och marktäckande rosor, vilda arter och förädlade rabattrosor. Dessa omgärdas av strama, låga buxbomshäckar. Samtliga rosor har namnskylt. Kontinuerliga uppföljningar görs, mindre bra sorter tas bort och ersätts med nya.
I rosariet finns nu även ett nyöppnat trädgårdscafé, Café Stallgården som severar hembakat fika. Det är öppet säsongsvis, se aktuella öppetider på hemsidan.
I trädgårdsanläggningen finns även Posses park, en herrgårdspark i gustaviansk stil. Parken upptäcktes i samband med en markradarundersökning då man fann spår av t ex parterrer, grusgångar och murar. Man fann spår av tre tidsskikt och dessa var dolda av ett tjockt lager matjord. Parken första etapp färdigställdes 2018 och innehåller gräsparterrer, perenner och ett antal botaniskt intressanta träd uppmärkta med skyltar. Här finns härliga ytor att ha picnic på med en fantastisk utsikt över Vättern.
Det lokala klonarkivet för rosor, som finns i rosariet ingick i ett nationellt projekt under ledning av Pom, Programmet för odlad mångfald. Klonarkivet omfattar 36 st sorters kulturrosor funna i Småland, Blekinge och de sydostligaste delarna av Västergötland. Det finns ytterligare ett par rossorter som anses vara representativa för vår region och ett par reservplatser, ifall det skulle upptäckas fler intressanta rosor under kommande år. Ni hittar klonarkivet i rosariet, i kvarter V och X, nära Herrgårdsbyggnaden.
Björn Kalin, fd landskapsarkitekt i Jönköpings kommun, var drivande i uppförandet av klonarkivet på Rosenlunds rosarium och högst aktiv i inventeringsarbetet med rosorna. Hans arbete har bidragit till att flera småländska rosor hittats och identifierats. Dessa kan man bl a läsa om i boken ”Rosarvet i Nationella Genbanken” av Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin.
Tekniska kontoret, Jönköping kommun står som huvudman för projektering, utveckling, anläggning och underhåll av Rosenlunds rosarium som klonarivet för rosor är en del av.
Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79
Om Rosenlunds rosarium (länk till Jönköpings kommun)