Kontaktinformation
Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79
På Rosentorget har gamla rosor från hela Österlen samlats. I rabatterna hittar du rosorna som en gång växte i bondens allmogeträdgård, byarnas och fiskelägenas täppor. Doftande, vackra och härdiga rosor som överlevt till vår tid.
Rosentorget i Simrishamn anlades 1923 av stadsträdgårdsmästaren Pontoppidan. Marken kallades av gammalt Stads hage och det var just vad den var, den närmaste hagen för stadens kreatur. Betesängen omvandlades till en gräsmatta med några blomsterrabatter och en rosenplantering i mitten. Med tiden sjangserade planteringarna och ytan upptogs huvudsakligen av gräsmatta.
Men det skulle bli en förändring där Rosentorget gör skäl för namnet. Upprinnelsen till det hela började sommaren 2003 när journalisten och författaren Mia Gröndahl påbörjade och drog i gång ett arbete med att inventera gamla rosor på Österlen. Efter en tid växte det fram en idé om att skapa en rosbank i Simrishamn med de inventerade rosorna som grund. Rosentorget, någorlunda centralt beläget i Simrishamn, befanns vara en utmärkt placering för en rosbank.
Av de drygt 230 inventerade rossorterna förökades nästan ett hundratal sorter upp och planterades där 2008-2009. Rosbanken invigdes officiellt på Österlens Rosfest i juli 2009.
För närvarande finns på Rosentorget tjugo mandatsorter av rosor. Fjorton är från Österlenrosors inventering och sex från Pom.
Text: Föreningen Österlenrosor
Och så lite kuriosa... På Rosentorgets västra sida finns Ehrenflyktsgatan. Gatunamnet klingar skönt men historien förskräcker. Den berättar om snapphanedödaren och bondeplågaren Sven Erlandsson, i folkmun kallad "Sven Banketröja". Han adlades av Karl XI, just för sitt resoluta handlag med snapphanarna, och fick namnet Ehrenflycht. Det erövrade Skåne skulle försvenskas med grymma metoder. För en infångad snapphane var det en lycka att bli arkebuserad i stället för den stegling och spetsning som vanligen tillämpades. Kropparna "flätades in som vidjor i en korg mellan stegspolar och hjulekrar". På 1920-talet fick han, kanske av misstag eller i hastigt mod, en gata i Simrishamn uppkallad efter sig.
Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79
Rosentorget i Simrishamn (länk till Föreningen Österlenrosor)