Analys och resultat

Senast ändrad: 26 januari 2024

Naturvårdsverket gav avdelningen för landskapsanalys, institutionen för skoglig resurshushållning vid SLU, i uppdrag att utveckla en ny stickprovsdesign för inventeringar av gräsmarker och lövskogar. Stickprovsdesignen liksom metodiken för inventering i flygbild och i fält utvecklades under 2019 och våren 2020 och inventeringarna i fält startade fältsäsongen 2020. Ett syfte med NILS gräsmarks- och lövskogsinventeringar är att leverera data över annex I-naturtypernas tillstånd och förändring som underlag för uppföljning av art- och habitatdirektivet (direktiv 92/43/EEG). Rapporteringen enligt direktivet görs vart sjätte år och formuleras i direktivets artikel 17. Data ska även utgöra ett underlag för uppföljning av de nationella miljömålen. Insamlat data analyseras och sammanställs för rapportering till Naturvårdsverket (se rapporterna under vidare läsning), en samlad rapportering till SLU Datavärdskap natur och till Artdatabanken, där data från andra inventeringar läggs till.

Areal- och variansskattningar  

Vi fokuserar på att skatta naturtypernas areal och den areal som är i fullgott tillstånd. Arealskattningarna görs i två steg. I det första steget skattas den eftersökta naturtypens arealandel på traktnivå för varje enskild trakt separat. Det första steget är oberoende av stickprovstätheten. I det andra steget viktas trakternas skattningar med traktens arealvikt som beror på vilken stickprovstäthet trakten ingår i. I det andra steget av skattningsproceduren behöver vi alltså ta hänsyn till att naturtyperna eftersöks i olika stickprovstätheter.

Förändringsanalyser kan vi börja göra först när vi återinventerar trakterna efter 5 år. 

Kvalitetsindikatorer

Inom NILS nya inventeringar har vi inkorporerat kvalitetsvariabler, baserat på erfarenheter från tidigare inventeringar och arbete inom MOTH och THUF. Variabler som vi kan använda för att skapa indikatorer för om en miljö håller fullgott tillstånd för dess naturtyp eller inte. Analyserna pågår i samarbete med ArtDatabanken. 

Skattning av annat än areal 

Det går att skatta annat än arealer exv mängden död ved i äldre ädellövskogar, mängd skyddsvärda träd i äldre lövskogar eller täckningen av buskar i gräsmarker. 

Artförekomst 

Det går även att skatta frekvensen av arter i olika naturtyer. Det går även att skatta abundans av utvalda arter. 

Leverans av data 

Vi kan leverera både aggregerad statistik samt mikrodata från våra provytor i gräsmarker och lövskogar. Ta kontakt med oss så kan vi hjälpa dig att få de data som du behöver. 

Mikrodata för nedladdning 

Vi jobbar just nu på att göra mikrodata från våra provytor tillgängliga för nedladdning inom Datavärdskap Naturdata Landskap eftersom det utgör en viktig resurs b.la. för forskning. Tillsvidare så får ni ta kontakt med oss så vi kan hjälpa dig att få de data som du behöver. 

Färdiga analyser och aggregerad statistik 

Insamlat data analyseras och sammanställs för rapportering och publiceras som rapporter. Exempelvis redovisas arealskattningar av annex 1-naturtyper baserat på 2020 och 2021-års inventeringar av gräsmarker och lövskogar i Ranlund m.fl. 2022. Ytterligare analyser och statistik finns i rapporterna under vidare läsning. 

 

 

Fakta:

Adler, S., Christensen, P., Gardfjell, H., Grafström, A., Hagner, Å., Hedenås, H. och Ranlund, Å. 2020. Ny design för riktade naturtypsinventeringar inom NILS och THUF. Arbetsrapport 513. Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för skoglig resurshushållning, Umeå. 

I rapporten Adler mfl. 2020 presenteras grunderna för stickprovsdesignen  

 

Hedenås, H., Hagner, Å., Ranlund, Å., Christensen, P., Lidén, M., Gardfjell, H. och Adler, A. 2022. Vad klarar vår nya stickprovsdesign? NILS gräsmarks- och lövskogsinventeringar 2020. Arbetsrapport 531. Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för skoglig resurshushållning, Umeå. 

I Hedenås mfl 2020 presenteras arealskattningar av annex 1-naturtyper baserat på 2020-års inventeringar av gräsmarker och lövskogar samt lite om artregistrering och kvalitetsbedömning av naturtyper. 

 

Ranlund, Å., Hedenås, H., Hagner, Å. och Adler, S. 2022. Uppföljning av 2021 års inventeringar av gräsmarker och lövskogar inom NILS. Arbetsrapport 533, Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU, Umeå. 

I Ranlund mfl 2022 presenteras arealskattningar av annex 1-naturtyper baserat på 2020 och 2021-års inventeringar av gräsmarker och lövskogar samt aspekter kring kvalitetsbedömning. 

 

Ranlund, Å., Sjödin, M., Press, A., Gardfjell, H., Hedenås, H., Hagner, Å., Forsman, H., Christensen, P., Andersson, M. och Adler, S. 2021. Metodbeskrivning: 2020 års inventeringar av gräsmarker och lövskogar Arbetsrapport 530, Institutionen för skoglig resurshushållning, SLU, Umeå. 

I Ranlund mfl 2021. presenteras hur inventeringen utförs i gräsmarker och lövskogar och det inkluderar:  

1) Hur urvalet av provytor som fältinventeras går till 

2) Fältmetodik inkl. klassning (bla annex 1-naturtyper) och kvalitetsbedömning av provytor 


Kontaktinformation

Henrik Hedenås, Programchef NILS, Projektledare för gräsmarks och lövskogsinventeringen
Institutionen för skoglig resurshushållning/Avdelningen för landskapsanalys, SLU
henrik.hedenas@slu.se, 090-786 86 41