Forskningsprojekt och samarbeten:
Vi arbetar med forskning eller expertis inom ett flertal forskningsfält, både inom den breda ämnesgruppen Monitoring and Assessment , Landscape Ecology och olika delar av Fjärranalys och utveckling av metodiker, ofta i samarbete med andra forskare.
Samarbeten pågående
Urval:
- Nationella marktäckedata NMD, pågående 2012 - Pågående samarbete med 9-12 olika svenska myndigheter och Miljödirektoratet i Norge om att skapa och förvalta en nationellt täckande digital databas för landtäcke och vissa markanvändningar med ett 5-årigt omdrev. Ständig utveckling sker mellan varje version av databasen, för att förbättra och förfina metodiken. AI och neurala nätverk används för kombinationer av data från laser, radar och optiska satelliter samt indata från ett flertal olika instanser vid varje uppdatering. Version 1 utkom 201 och version 2 2023–2024. Läs mer:
- Miljömålsuppföljningar av de svenska miljömålen samt anpassningar till Agenda 2030, pågående och flera olika datum.
Under åren har NILS varit delaktiga i ett flertal utredningar och samarbeten med olika myndigheter såsom Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Riksantikvarieämbetet, angående de svenska miljömålen och uppföljningar av dessa. Läs mer, i urval:
-
- Svensson et al., 2017, Nationell miljöövervakning och utvärdering av ekosystemtjänster i fjäll och skog, Naturvårdsverket, Rapport 6754.
- Hägglund et al., 2017, Uppföljning av kvalitetsförändringar i ängs- och betesmarker via NILS - Tillstånds- och förändringsskattningar baserade på data insamlade 2006-2015, Arbetsrapport 472,
- Jordbruksverket, 2008, Ett rikt odlingslandskap – underlag för fördjupad utvärdering
- Eurosite Remote Sensing Support Group 2015 -
Europeiskt samarbete som syftar till att stödja och harmonisera inventeringsmetodik för medlemsländer och associerade länder inom EU. Workshops och utbildningstillfällen inom drönarteknik, satellitbildsteknik och hela kedjan av insamling och analys av data behandlas. Läs mer: https://www.eurosite.org/
-
Bild 1. Vi samarbetar med Naturvårdsverket och ett flertal andra myndigheter för att skapa ett återkommande och heltäckande dataskikt över svenskt landtäcke, NMD (Nya marktäckedata).
Utvecklingsprojekt pågående
Urval:
- Drönare för bildigenkänning och monitoring, pågående 2020 -
Metodikutveckling för att lägga till drönare, med upplösning mellan nationella flygbilder och fältinventering. Minska tid i fält och inventera ytor som inte annars kan besökas såsom branta stup. Ger möjlighet att avgöra exakt vad som ingår i de större satellitpixlarna och att utveckla automatisk bildigenkänning av olika objekt i naturen.
- Igenkänning av äldre lövskogar med hög biodiversitet, 2023 -
Ett nordiskt samarbete inom EUs Biodiversa+ . Finansiering för NILS via Swedish Space Agency för utveckling av fjärranalysdelarna och analyser via AI inom detta samarbete. Projektet är en del av utvecklingen av NILS pågående inventering av lövskogar och ädellövskogar.
- Förändringar och fragmentering i jordbrukslandskapet, pågående 2019 -
Forskningsstudie om fragmentering och förändring i det mellansvenska jordbrukslandskapet. Linjeobjekt, punktobjekt och har karterats i tre tidperioder, samtidig inventering från 1950-talet till sena 2010-talet. Läs mer:
-
- Miljötrender 2019
- Allard, A., Hedenås, H., Marcus Hedblom, M., Sven Adler, S. and Christensen, P. 2019. The past present and future fragmentation in the Swedish landscape, as contribution to loss of biodiversity, Presentation and abstract from 10th IALE World Congress, Milano, July 2019.
Bild 2. Vi samlar in flera sorters data i fjällen och arbetar på att utvecklainsamlingsmetodiken, via drönare och AI.
Avslutade projekt och samarbeten
Urval:
- Körspår i utvalda områden 2019
Uppdrag (Naturvårdsverket) att undersöka skillnader i körspår utmed transportsträckor i valda områden, efter att förstärkningsnät hade lagts ut på skoterleder. Kartering av körspår i tre tidsperioder från flygbilder i stereo, från 1970-talet till sena 2010-talet. Läs mer: Allard och Nilsson 2019, Uppdragskartering av transportleder och åtgärder för markförstärkning i fjällen, via flygbilder.
- Utveckling av körspår och vandringsleder i de svenska fjällen i NILS 5-km rutor från 4 tidsperioder, 2019. Uppdrag (Regeringen, Naturvårdsverket) att studera körspår i NILS landskapsrutor (5 kv.km) att studera olika linjära element, körspår av olika typer av fordon, vandringsleder och bilvägar i de svenska fjällen och fjällnära miljöer. Fyra tidperioder inventerades samtidigt i stereobilder.
- Ett forskningsprojekt, med Ajtte samiska museum lett från Umeå universitet för att identifiera och kartera igenväxning på gamla mjölkvallar utmed samernas flyttleder. De ängar som bildats av att stanna med mjölkrenar på samma ställen under många år har en mycket långsam igenväxningsprocess.
- Biotopdatabas Umeå, 2014-2017
Uppdrag att skapa ett ekologiskt planeringsunderlag i samarbete med Umeå kommun, för grönstruktur och hållbart byggande. En anpassad variant av Biotopdatabas Stockholm.
- Demonstration of an integrated North-European system for monitoring terrestrial habitats, MOTH, 2013–2017
Ett EU-projekt, Life+, som syftat till att utveckla ett helt program för insamling av naturtyper/habitat till den nationella rapporteringen av artikel 17 habitat enligt art- och habitatdirektivet.
- Fjällens vegetation, 2015–2016
Ett forskningsprojekt kring fjällens vegetation utifrån NILS-data.
- Metodutveckling för datainsamling i NILS landskapsruta – Skattningar med laserdata och optiska satellitdata, 2013–2014. Ett forskningsprojektlett av Nils Lindgren om att utveckla förbättrade möjligheter att följa igenväxande gräsmarker via laser och satellitdata. Läs mer här:
- Körspår i Västerbottensfjällen, 2014.
Uppdrag (Västerbottens länsstyrelse) att inventera körspår i några områden i i fjällen med mycket turism.
- Renbruksplan och utveckling av metodik 2014
Vi samarbetar när så är möjligt med programmet Renbruksplan, dels genom att delta i forskningsprojekt kring utveckling av klassificering m.m.
- NILS ESS – Nationell miljöövervakning och utvärdering av ekosystemtjänster i fjäll och skog: 2013–2014. Ekosystemtjänster i norra Sveriges fjäll- och skogslandskap från NILS data. Forskare från NILS och övriga SLU, lett av Centrum för biologisk mångfald. Det var en del av Naturvårdsverkets forskningssatsning "Värdet av ekosystemtjänster".
- Northscape, Nordic network for land use and land cover monitoring, 2011–2014
Ett nordiskt nätverk, som samlade forskare från Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island kring landtäckedata och monitoring. Ett flertal workshops och fältresor som också utgjorde utbildningstillfällen för forskarstudenter i de olika länderna.
- Fåglar i ett landskapsperspektiv, ett samarbete mellan NILS och Svensk fågeltaxering, 2010–2011.Ett samarbete med Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet kring att reda ut hur häckande fåglar samvarierar med förändringar i landskapet.
Bild 3. Vi inventerar alla slags lövskogar, med speciellt fokus på ädellövskogar. I sådana härmiljöer finns en enorm biologisk mångfald, som spelar in i ett flertal av våra inventeringar. Inte minst fjärilar, humlor som en egen inventering, även framtida undersökningar med eDNA.
Böcker och bokkapitel
Vi samarbetar med andra forskare i samband med böcker i olika konstellationer, alla kapitel är akademiskt granskade (peer reviewed).
- Allard, Keskitalo, Brown (eds) 2023. Monitoring Biodiversity – Combining Environmental and Social Data - 47 författare över Europa beskriver vad miljöövervakning innebär, vilka krafter som efterfrågar data i form av konventioner och internationella åtaganden. Mångfalden av tekniker som används och kunskaperna som krävs för att kunna bedriva modern miljöövervakning i terrestra, semiakvatiska och marina miljöer. Routledge, Open Access.
- Allard, A. 2017. NILS – A Nationwide Inventory Program for Monitoring the Conditions and Changes of the Swedish Landscape
In: Díaz-Delgado, R., Lucas, R., Hurford, C. (eds) The Roles of Remote Sensing in Nature Conservation. Springer, Cham.
- Jeglum et al., 2011. Main Ecosystem Characteristics and Distribution of Wetlands in Boreal and Alpine Landscapes in Northern Sweden Under Climate Change
In: Grillo, O. Venora, G. (eds) Ecosystems Biodiversity, IntechOpen,
Workshops och konferenser
Farmland Biodiversity Monitoring - linking species, habitats and remote sensing - 2020.
Internationell workshop om Monitoring, den snabba utveckling som sker inom fjärranalys, öppna data (optiska satellitdata, radardata och laserdata samt ofta beräkningsalgoritmer). Har skapat nya förutsättningar inom datainsamling och krav på rapporter från nationer till EU. Jordbrukslandskap och gräsmarker var i fokus Proceedings från workshopen: Allard, 2020. Proceedings from the workshop Farmland Biodiversity Monitoring - linking species, habitats and remote sensing
Mapping and Monitoring of Nordic Vegetation and Landscapes, Island, 2009
I samarbete med 9 universitet och myndigheter i Norden arrangerades en konferens om kartering och monitoring av landskap och vegetation. De nordiska länderna, Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island var i fokus, men även EU och beslutsvägar. Konferensresor visade Islands utmaningar inom miljöövervakning. Läs mer: Allard et al. 2010. Monitoring Landscape and Vegetation in the Swedish NILS-program.