RIBSTON (’Ribston Pippin’)

Senast ändrad: 05 februari 2024
Närbild av ett rött äpple av sorten 'Ribston' på ett äppleträd.

RIBSTON är ett förstklassigt äpple med rötter i det tidiga 1700-talets England. Ett omtyckt vinteräpple vars svenska odlingstradition sträcker sig nära nog tvåhundra år tillbaka i tiden. Frukten går i gula toner såväl ut- som invändigt, och är både väldoftande och välsmakande. Lägg därtill ett träd med vacker siluett.

RIBSTON anses ha uppstått ur en kärnsådd vid Ribstonhall i Yorkshire, England vid tiden för sekelskiftet 16/1700. Sorten fick allmän spridning under 1800-talet och rönte stor uppskattning i flertalet länder. Till Sverige kom den på 1830-talet och var under större delen av 1900-talet en viktig handelssort. Idag dröjer RIBSTON kvar i äldre hemträdgårdar, där frukten ofta prisas av sina ägare och uppskattas för sin mångsidiga användbarhet och goda hållbarhet. På många sätt påminner RIBSTON om sin nära släkting ’Cox’s Orange’, men är härdigare än denna.

Trädet växer till en början kraftigt och bildar med tiden en utbredd krona. Bladverket har en gråaktig ton och bladens kanter är svagt uppåtböjda. Frukten är medelstor, rundat kägellik och gröngul-gul med strimmig brunröd rodnad på solsidan. Skalet är tjockt, matt och mer eller mindre täckt med tunn grågrön rost. RIBSTON räknas liksom ’Cox’s Orange’ till sortgruppen renetter, som förutom det sträva skalet karaktäriseras av gult, fast och välsmakande fruktkött.

RIBSTON är en utmärkt sort för dig som söker ett saftigt, sötsyrligt vinteräpple med fin arom. Förutom att vara ett bra dessertäpple som kan lagras till frampå vårkanten, så passar RIBSTON även som hushållsfrukt och ger t. ex. ett utmärkt mos. RIBSTON är härdig till och med zon 3. Trädet är lättskött och har ett trevligt växtsätt. En äpplesort som pryder sin plats i trädgården! 

Text: Inger Hjalmarsson


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92