'Silva' - överlevaren

Senast ändrad: 06 juli 2023
Provsmakning av frukt av sorten 'Silva' 1967. Ett svartvitt foto visar en man med glasögon och överrock , en kvinna i rutig kappa och två barn i sex-sjuårsåldern står framför moderträdet av äpplen 'Silva'.

Andra världskrigets kalla vintrar var en stor prövning för svensk fruktodling. Drygt en miljon träd frös bort och svenska fruktodlare insåg vikten av att plantera härdiga sorter. Inte minst i Norrland behövdes sorter som kunde tåla de bistraste av vintrar.

Vid Statens Trädgårdsförsök i Alnarp letade statshortonom Emil Johansson föräldrar till en ny frosttålig sort. Valet föll på den kanadensiska sorten 'Melba' och den värmländska lokalsorten 'Stenbock'.

Samma vår som världskriget slutade korsades 'Melba' och 'Stenbock', och hösten 1947 fanns femtio barn i form av fröplantor. De små telningarna skickades nu 145 mil norrut från Alnarp till försöksstationen i Öjebyn. Tio år senare kunde konstateras att endast tre av dem levde. Ytterligare tio år senare fanns bara ett träd kvar. Denna fantastiska överlevare med gener från två kontinenter fick namnet 'Silva'!

'Silva' mognar tidigt på säsongen och njuts bäst som bordsfrukt i augusti-september. Frukten är vackert grön med lätt rodnad. Smakar genuint angenämt. Genom att odla 'Silva' håller du liv i en underbar äpplesort med en unik svensk växtförädlingshistoria.

Text: Inger Hjalmarsson


Kontaktinformation

Helena Persson, samordnare för Pom vid SLU och verksamhetsledare för Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning                          helena.m.persson@slu.se, 040-415147, 0735-32 84 92