Bukettviol 'Ullas Favorit'
Småland tidigt 1940-tal
Viola x williamsii 'Ullas Favorit'
Beskrivning: Bukettviol med tuvbildande växtsätt och väldoftande, ljust lilavita blommor. Fin kant- och stenpartiväxt med lång blomningstid.
Höjd: 20-25 cm
Blomtid: Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i maj. Blomningen har sträckt sig över hela sommaren och fortsatt in i oktober. Borttagandet av vissna blommor gör att blomningen förlängs.
Blomfärg: Ljust lila som skiftar mot vitt i mitten av blomman. Under perioder med mycket sol blir de vita partierna större. Blomdiameter cirka 4 cm. Blommorna, som sitter på 10 cm långa, upprätta stjälkar, är fina att ta in till buketter.
Historia: Bukettviol är en hybrid mellan hornviol och pensé som togs fram i Storbritannien på 1860-talet. I Sverige blev den populär på 1910-talet och i svensk trädgårdslitteratur från första halvan av 1900-talet rekommenderas bukettviolen ofta som infattningsväxt (kantväxt), till stenpartier och låga rabatter. Under 1930-talet såldes en mängd olika sorter från svenska plantskolor och handelsträdgårdar.
Bukettviolen som fått sortnamnet 'Ullas Favorit' går att spåra till Småland och tidigt 1940-tal. Ulla, som tyckte så mycket om violen, föddes i Vaggeryd i början av 1930-talet. Hennes föräldrar hade byggt ett hus där ett tiotal år tidigare och här växte Ulla upp, omgiven av blommor. Hennes pappa var mycket trädgårdsintresserad och odlade både frukt och grönsaker, men tyckte särskilt mycket om blommande växter. En del av trädgården som Ulla mindes särskilt väl bestod uteslutande av blå- och vitblommande växter och där blommade till exempel vitpytta, strandiris, nepeta, julros, bolltistel och vit höstflox.
1942 köpte familjen ett hus på landet några mil från Vaggeryd och dit for man under helger och lediga dagar. Här anlade Ullas pappa ännu en trädgård. Han fick börja från grunden för när familjen flyttade in gick åkern ända fram till förstutrappan. Växter till trädgården fick han från vänner och släktingar, men många flyttade han också från sin trädgård i Vaggeryd och bukettviolen var en sådan växt. Ulla mindes att violen kom till trädgården kort efter att familjen köpt huset, kanske redan 1942. "Jag älskade blommor redan då" berättade Ulla och violen var en av dem som hon tyckte mest om. Inspirerad av sin pappas trädgårdar började Ulla rita förslag till rabatter i skrivböcker och på anteckningsblock och hon mindes att violen fanns med som kantväxt på många av ritningarna. Varifrån hennes pappa fått violen visste hon inte, men trodde att han fått den av vänner eller bekanta. Ulla berättade att han gärna tog emot växter som var äldre och var mån om att spara gamla sorter.
Mån om att spara gamla sorter blev även Ulla. Så småningom övertog hon huset och tog noga hand om växterna i trädgården. En av dem var bukettviolen - vacker, väldoftande, ett älskat barndomsminne och en av Ullas favoriter.
Odlingsanvisning: Bukettviol trivs i soligt-halvskuggigt läge på de flesta jordar, men gärna väldränerad. Om plantorna klipps tillbaka efter blomningen i maj-juni återkommer den med ett rikligare andra flor under sommaren.
Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2020. I handeln förekommer sorten även under artnamnet Viola cornuta och Viola Cornuta-Gruppen.
Kontaktinformation
Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19