Trädgårdsaurikel 'Krusenstiernska'
Småland 1914
Primula x pubescens 'Krusenstiernska'
Beskrivning: Väldoftande trädgårdsaurikel med ljust lila blommor. Friskt grönt bladverk med läderartade, omvänt äggrunda blad. Fin som kantväxt, i rabatter och stenpartier.
Höjd: 20 cm
Blomtid: Vid provodlingen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö har sorten gått i blom i slutet av april. Blomningen har sträckt sig över tre veckor. Ofta kommer en andra, mindre blomning under hösten.
Blomfärg: Ljust lila med ett ljusgult öga. Blomfärgen varierar med blommans ålder. Blomdiameter 2,5 – 3 cm.
Historia: Mitt i Kalmar ligger Krusenstiernska gården, en stadsgård från 1800-talet med en välbevarad trädgård. Idag är bostadshuset ett museum över ett välbärgat hem från förrförra seklet och bland de gamla fruktträden i trädgården spelas teater på sommaren. Här finns också ett av Nationella genbankens klonarkiv för frukt.
Från just den här trädgården fick Jenny en trädgårdsaurikel någon gång i början av 1900-talet. Jenny föddes 1876 på det lilla Bäcktorpet vid Kläckeberga kyrka strax norr om Kalmar. Eftersom hon ansågs klen som barn fick hon flytta till sin barnlösa farbror i Elverslösa, då en by väster om Kalmar men idag nästan en del av staden. Här växte Jenny upp som en dotter i huset och här lärde hon sig att sköta ett hushåll. I Elverslösa lärde hon också känna Emil och de gifte sig 1901. Familjen växte och 1914 flyttade man till Dörby utanför Kalmar och övertog prästgårdsarrendet där. Med i flyttlasset fanns inte bara möbler och tillhörigheter utan också den älskade trädgårdsaurikeln som Jenny planterade i trädgården i Dörby. Där odlade hon den som kantväxt i ett trädgårdsland tillsammans med vita julrosor. För sina barn skulle hon senare berätta att hon fått trädgårdsaurikeln av en granne i Elverslösa som arbetat på Krusenstiernska gården, eller kanske tillfälligt hjälpt till där, och historien bakom aurikeln gjorde den lite speciell.
Jenny odlade trädgårdsaurikeln i femtio år eller mer, ända fram till sin bortgång 1960. Döttrarna Elsa och Ingrid tog sedan över odlingen av den och såg på så sätt till att både växten och historien bakom den fick leva vidare. 2004 fick brorsdottern Gunnel plantor av den, tillsammans med berättelsen om att den en gång odlats på Krusenstiernska gården.
Insamlad: Nybro, Småland.
Odlingsanvisning: Tålig och lättodlad. Trivs i väldränerad men inte för torr jord. Halvskugga till full sol.
Försäljning: Sorten finns att köpa i handelsträdgårdar och garden center från våren 2023.
Kontaktinformation
Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19