'Pipar Hans'

Senast ändrad: 05 februari 2024
Närbild av bourbonrosen 'Pipar Hans'.

Västmanland slutet av 1800-talet

Rosa (Bourbon-Gruppen) 'Pipar Hans'

Poms inventerare har otaliga gånger förundrats över att en så odlingsvärd ros som denna inte förekommer i det svenska handelssortimentet. Den är utan tvekan en av de vackraste och mest lättodlade rosorna med de gammaldags buskrosornas allra bästa egenskaper. 

Historia: År 1870 lämnade Pipar Hans Pipargården i Leksand med hustrun Kavels Britta Israelsdotter och fyra barn. Pipar Hans hade då blivit anställd som byggmästare på valsverket i Ramnäs i Västmanland. Det berättas om Kavels Britta att hon var en mycket duktig kvinna med stor rådighet. Ytterligare sju barn föddes under åren i Ramnäs.

År 1888 var bygget med valsverket i Ramnäs avslutat och Pipar Hans vandrade mot Västervåla i Västmanland för att söka efter en gård där han skulle kunna bosätta sig med sin stora familj. Sägnen berättar att i ett vägskäl mötte han en man som han kom i samspråk med och Hans frågade efter lediga gårdar i trakten. ”Ja, du kan få köpa min gård” sade mannen han mötte. Pipar Hans köpte Lilla Skommarbo i Västervåla socken i Västmanland och familjen flyttade snart in på gården. Pipar Hans var en nykter och rättskaffens man som fick ett högt anseende i trakten. Han byggde om och rustade upp Lilla Skommarbo och byggde även ett missionshus på gården. Det finns kvar ännu idag.

På gården planterade Pipar Hans och Britta denna gammaldags buskros. Varifrån rosen kom är inte säkerställt men det sägs att de tog med rosen från Leksand. Detta kan förklaras av att Pipar Hans hustrus bror Kavels Israel Israelsson, som var lärare i Sjugare by utanför Leksand, var mycket intresserad av trädgårdsskötsel. Han besökte vid några tillfällen sin syster i Skommarbo och planterade också ett äppelträd på gården. Det är troligt att även denna gammaldags ros härstammar från trakten av Leksand.

Förekomst: Sorten har påträffats på hundratalet växtplatser, från Skåne i söder till Ångermanland i norr. Den är särskilt ofta funnen i Södermanland, Uppland, Västmanland, Gästrikland och Dalarna. Därutöver växer den på flera platser inom mindre geografiska områden, som till exempel norra Kalmar län till delar av Östergötland, i delar av Hälsingland och på Gotland. Enstaka fyndorter finns i flera landskap.

Beskrivning: ’Pipar Hans’ påminner något om ’Great Western’, men skiljer sig bäst från denna genom färre blommor på blomskotten, den ljusare röda och varmare blomfärgen, kronbladens något ljusare, silveraktiga undersida och det ofta något lägre växtsättet.

Buskros. Växtsätt tämligen tätt med upprätta till ibland kraftigt bågböjda grenar. Blomskotten ger ofta 1­–5 blommor. Blommor ofta 7–9 cm i diameter, tätt fyllda med 65–100 (–140) kronblad och slutligen grunt skålformade med delvis exponerade ståndare.

Blomfärg varmt karminröd till ceriserosa; kronbladens undersida är markant ljust silveraktigt rosa. Doft stark; väldoftande av citrus och vanilj med kryddiga och peppriga inslag. 

Höjd: 1,2–1,8 (–2,5) m

Odlingsanvisning: Zon 5 (6). Förhållandevis frisk men kan angripas av både svartfläcksjuka och rosrost. Blir vacker som solitär, i grupper, buskage samt rena och sammansatta buskplanteringar.

 


Kontaktinformation

Erik de Vahl, genbankskurator för rosor och fleråriga köksväxter vid Nationella genbanken

Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU        erik.de.vahl@slu.se, 0724-54 98 79