Jag heter Ulf Nilsson och är utbildad hortonom med stort intresse för trädgårdsodling och natur. Uppvuxen på landsbygden i södra Sverige och började tidigt jobba i familjens handelsträdgård. Bor nu med familj i norra Stockholm.
Den ena halvan av min arbetstid är vigd åt att vara sekreterare på Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR)*. I mina arbetsuppgifter ingår bland medverkan i olika referensgrupper och lyfta frågor som är av intresse för Sveriges fritidsodlare. Vi på FOR jobbar också mycket med samla och förmedla information och nya forskningsrön till våra medlemmar och allmänheten.
Jag är även trädgårdsrådgivare på Koloniträdgårdsförbundet där jag ger råd till våra medlemmar och ansvarar för miljödiplomering av koloniområde.
*FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling. Organisationen bildades 1989 och består i dag av 18 medlemsorganisationer som tillsammans har över 75 000 medlemmar.
Äldre trädgårdsväxter kan vara en viktig tillgång inför framtiden. För fritidsodlingen är det därför viktigt att äldre trädgårdsväxter inventeras, beskrivs och bevaras, men även att insamlat växtmaterial i framtiden kan förökas och saluföras med beaktande av både sorträttsfrågor och konsumentintressen. Vi hoppas att genom vår medverkan i referensgruppen aktivt kunna stödja Poms viktiga arbete.
Många av FOR:s medlemsföreningar (t ex Sesam, Svenska Rosensällskapet) har sen starten samarbetat med Pom vid insamlingar och bestämning av växtmaterial. Ett samarbete som varit väldigt givande.
Vi har också ett nära samarbete med Pom gällande Nordiska Trädgårdar som är Nordens största trädgårdsmässa med 60 000 besökare. Här delar FOR och Pom monteryta i ett väldigt framgångsrikt samarbete.
FOR samarbetar även med SLU i många andra frågor.
Vi ser gärna nya samarbeten framöver. Till exempel hur växtmaterial ska bli mer tillgängligt för konsumenter och ökad information om växterna i våra medlemstidningar. Det kan också röra sig om provodlingar av intressant växtmaterial på olika platser i landet
Bevarande och nyttjande av den odlade mångfalden görs bäst genom att gamla kulturväxterna odlas aktivt på många platser i landet. Därmed bibehålls både odlingskunskap, kultur och ett levande växtmaterial.
Ur ett större perspektiv är det den ständigt pågående rationaliseringen av lantbruket där ett fåtal högavkastande sorter dominerar i monokulturodling som utgör det största hotet mot den odlade mångfalden. Sorter som sällan är optimalt anpassade till det nordiska klimatet. Vi ser även att en fortsatt utveckling bland förädlingsföretag är att de blir färre och större, vilket påverkar utbudet av tillgängliga sorter. Samtidigt pågår en mindre rörelse med allt mer diversifierade småjordbruk som brinner för hög mångfald och förädling. En rörelse som glädjande nog tycks växa. Bevarandearbete förutsätter också att samhället står bakom och stöttar verksamheten ekonomiskt med ett långsiktigt perspektiv. Snabba politiska omställningar riskerar att spoliera många års systematiskt arbete med bevarande av kulturväxter.
FOR vill arbeta för att kulturväxtmaterial tillgängligt för fritidsodlare i hela landet. Och öka kunskapen om växtmaterialet.
Under året har vi för avsikt att starta ett forum för Odlad mångfald inom FOR där våra medlemsföreningar kan föreslå representanter. Detta gör vi för att öka utbytet mellan våra föreningar men även för att vår representant i Referensgruppen för odlad mångfald ska bli mer uppdaterad i de frågor om odlad mångfald som är aktuella i föreningarna.