Samverkan för hållbart lantbruk

Senast ändrad: 03 december 2024
bok Samverkan för hållbart lantbruk

Boken "Samverkan för hållbart lantbruk" vill ge en överblick och av temat kunskapsutveckling i samverkan. Vilka utmaningar och möjligheter innebär det, och vad krävs för att skapa förändring i önskad riktning? Här beskriver forskare och experter vad de ser som centrala frågor för att bidra till ökad hållbarhet och konkurrenskraft inom svenskt lantbruk och landsbygdsföretagande.

Varje år läggs stora summor på att utveckla ny kunskap och att på olika sätt nå ut med denna kunskap till relevanta målgrupper. Både den rådgivning som lantbrukare betalar själva och sådan som samhället bekostar är en del av kunskapssystemet. Samtidigt vet vi ganska lite om hur effektivt kunskaps- och innovationssystemet är för att möta dagens och morgondagens utmaningar, liksom om det ger önskad nytta i relation till kostnaderna. Vad vi vet är att det finns ett ständigt behov av att utveckla samverkan och rådgivningsmetoder. Nya utmaningar och problem kräver helt enkelt nya arbetssätt. Utifrån detta startades SLU Kompetenscentrum rådgivning för 10 år sedan. 

– Med den här boken vill vi nu ge en kritisk överblick över temat kunskapsutveckling i samverkan. Vi behöver förstå vilka utmaningar och möjligheter det innebär och vad som krävs för att skapa förändring i önskad riktning, säger Magnus Ljung, verksamhetsledare på SLU Kompetenscentrum rådgivning. 

– De storslagna politiska målen för kunskapsutveckling och innovation inom lantbruk på EU-nivå och nationellt betonar alla samarbete och samverkan mellan forskning och praktik, men någonstans uppstår en lucka mellan de politiska visionerna om förändring och det vardagliga arbetet. Det finns därför ett behov av att tydligare definiera och illustrera systemet, berättar Lisa Blix Germundsson som drivit bokprojektet. 

Det är en unik bok i sin bredd avseende författarna och medförfattarnas kompetenser inom lant-brukets olika kunskaps- och innovationssystem, AKIS, men också unik i sitt sätt att systematiskt och strukturerat belysa utmaningar och möjliga lösningar, reflektioner och rekommendationer från många olika perspektiv, menar Magnus Börjeson ordförande för AgroÖst och Landsbygdsnätverkets analysgrupp AKIS. 

I ett av bokens förord skriver Anna Samuelsson, lantbrukare och styrelseledamot i Växa: 

Vi måste testa nya former för dialog kring forskningsrön och behov, skapa prestigelösa mötesforum med högt i tak, men med krav på tempo i leverans och uppföljning.

Boken riktar sig till alla aktörer inom AKIS i Sverige; lantbrukare och lantbrukets organisationer, rådgivare och konsulter, forskare och utbildningsaktörer, forskningsfinansiärer, leverantörer och kunder i lantbrukets värde-kedjor, samt aktörer som banker, media, intresseorganisationer, lärare och studenter. 

Målgrupp är alla aktörer inom AKIS i Sverige; lantbrukare och lantbrukets organisationer, rådgivare och konsulter, forskare och utbildningsaktörer, forskningsfinansiärer, leverantörer och kunder i lantbrukets värdekedjor, samt aktörer som banker, media, intresseorganisationer, lärare och studenter.


SLU Kompetenscentrum rådgivning, fd SLU RådNu, sammanfattar med boken resultatet av sina första 10 år och gör ett avstamp inför framtiden.


 

Redaktionen består av Lisa Blix Germundsson, Magnus Ljung, Christina Lundström och Jenny Höckert.
För designen står Anna Lind Lewin.

I boken bidrar: Mette Tiselius, Lars Johansson, Lotta Fabricius Kristiansen, Elisabeth Ögren, Jörgen Korning, Sebastian Remvig, Per Hansson, Erik Stjerndahl, Markus Hoffman, Oleksiy Guzhva, Jessica Lindblom, Jonas Engström, Per Frankelius, Karolina Muhrman och Victoria Tönnberg.


Förord av Anna Samuelsson och Magnus Börjeson.

Boken behandlar bland annat rådgivning för hållbart lantbruk, den digitala utvecklingens möjligheter och utmaningar samt aktörssamverkan för gemensamt lärande och beslutsfattande.

Boken släpps i december 2024.

Relaterade sidor:


Kontaktinformation