Biodlingens samverkansråd

Senast ändrad: 05 mars 2024
Honungsbin

Biodlingens samverkansråd är en plattform för samarbete och samproduktion med syfte är att stärka utvecklingen av svensk biodling. Samverkansrådet ska bestå av centrala och nationella aktörer inom svensk biodling.


Syfte

Biodlingens samverkansråd är en plattform för samarbete och samproduktion. Rådets syfte är att genom samverkan stärka utvecklingen av svensk biodling samt upprätthålla kontinuitet i utvecklingsarbetet. Samverkansrådet funktion är att verka som dialog- och beredningsgrupp för gemensamt identifierade frågeställningar, samt identifiera och initiera gemensamma insatser av strategisk betydelse.


Mål

Biodlingens samverkansråd ska identifiera gemensamma samverkans- och samarbetsområden. Gemensamma och generella områden som identifierats är kompetensutveckling, bihälsa, internationellt arbete, samordning av biodlarutbildningar, bitillsynen och Nationella programmet för biodlingssektorn.


Deltagare

Samverkansrådet ska bestå av centrala och nationella aktörer inom svensk biodling vilket i konkret innebär representanter från biodlarorganisationerna, berörda myndigheter på nationell och regional nivå, nationella referenslaboratoriet för bihälsa och forskare inom rådgivning och bihälsa. Rådet beslutar själva om vilka som ska delta.

När olika teman diskuteras inom samverkansområden är det möjligt att ta in kompletterande kompetenser, dels som adjungerade på samverkansrådets möten, dels att skapa specifika arbetsgrupper som ges i uppdrag att utreda och diskutera specifika frågeställningar.


Övergripande arbetssätt

Samverkan i rådet ska ge parterna likvärdig ömsesidig nytta och samtidigt vara öppen för parternas olikheter. Rådet möts fyra gånger per år. Det åligger varje deltagare i samverkansrådet att informera sina respektive styrelser och organisationer om de diskussioner som förs i rådet.

samverkan i biodlingen

 

Rådets arbete definieras av ett årshjul

Vid varje möte med samverkansrådet finns ett antal återkommande punkter, till exempel uppdatering av aktuella frågor inom respektive organisation och inspel till det nationella programmet för biodlingssektorn. Samtidigt har varje möte ett särskilt fokusområde eller tema. Detta säkerställer kontinuitet, men också att deltagande parter får största möjliga nytta av samverkansrådets breda sammansättning. Nedan beskrivs de specifika fokusområden som är på dagordningen vid respektive möte.


Vintermöte

Fokus nationell och internationell omvärldsanalys. Nya behov och utmaningar, trender och utvecklingsområden, som är av vikt att känna till och förhålla oss till. Omvärldsanalysen lägger en grund för kommande diskussioner om strategiska samarbeten och utvecklingsprojekt.


Vårmöte

Fokus forskning, kompetensutveckling och (nya) samarbeten. Utmaningar att stärka kopplingen mellan näringens behov och forskning och möjligheter att nå ut med aktuella forskningsresultat på ett så effektivt sätt som möjligt. Handlar om att stärka biodlingens kunskaps- och innovationssystem i Sverige.

Sommarmöte

Fokus kunskapsplattform. Fånga upp de resultat som genererats i många pågående projekt och värdera hur denna kunskap kan integreras i en kvalitetssäkrad kunskapsplattform.


Höstmöte

Fokus uppföljning, nya initiativ och myndighetsutövning. Initiala diskussioner om nya projektidéer, åtgärder för att utveckla främjandesystemet kring biodling och utvecklingen av regelverk m.m. Det handlar om att identifiera områden som stärker eller förhindrar en positiv utveckling av svensk biodling.