AQUARIUS, ett EU-finansierat forskningsprojekt inom Horisont Europa, har nu öppnat sin första av två utlysningar om drygt 8 miljoner euro för forskning och innovation inom havs- och sötvattensmiljöer. Utlysningen är öppen till den 20 januari 2025 och riktar sig till forskningsprojekt som vill utnyttja en bred uppsättning av Europas främsta forskningsinfrastrukturer, däribland forskningsfartyget R/V Svea.
Forskare, både från akademi och industri samt ideella organisationer, erbjuds tillgång till ett omfattande nätverk av forskningsinfrastrukturer i Europa. Infrastrukturerna inkluderar forskningsfartyg, mobila och fasta havsobservationsplattformar, flygplan, drönare, satelliter, experimentella forskningsanläggningar samt avancerade datainfrastrukturer. Projektet strävar även efter att främja öppen vetenskap, med fokus på transparens och tillgänglighet genom robust datastyrning och öppet tillgängliga forskningsresultat.
Tack vare AQUARIUS nätverk, som omfattar 45 samarbetspartners från 18 europeiska länder, möjliggörs en bred geografisk och ämnesmässig omfattning. Målet med AQUARIUS är att underlätta tvärvetenskapliga projekt som integrerar flera forskningsinfrastrukturer för att bemöta de utmaningar som våra havs- och sötvattensmiljöer står inför.
- AQUARIUS ger en fantastisk möjlighet för forskare att få kostnadsfri tillgång till ledande forskningsinfrastruktur, och projektet täcker också kostnader för transport, resor och boende. Vi kan också serva med lokalt stöd för installationer, kompletterande mätningar och andra uppgifter, säger Lasse Thorell, chef för SLU:s forskningsfartyg R/V Svea.
Förutom ekonomiskt stöd erbjuder AQUARIUS också utbildningsprogram för yngre forskare, inklusive marina praktikplatser och ”floating universities.” Under 2026 kommer SLU och Svea arrangera ett av dessa flytande universitet där deltagarna kommer att få praktisk erfarenhet av forskningsarbete till havs.
- Vi ser fram emot att välkomna spännande forskningsprojekt från internationella forskare som vill använda Svea för att utforska våra hav, och jag hoppas att svenska forskare tar chansen att söka medel inom projektet för att stärka samarbeten och dela kunskap över nationsgränserna, säger Lasse Thorell.
Praktisk information:
Mer information om de forskningsinfrastrukturer som ingår i AQUARIUS hittar du i IR-katalogen: https://aquarius-ri.eu/ri-catalogue/.
Ansökningar görs vis AQUARIUS Transnational Access Platform (TAP), som finns på https://aquarius-ri.eu/access/.
Inlämningen av förslag omfattar följande steg:
- Registrera dig på AQUARIUS TAP och aktivera ditt konto.
- Kontakta operatörerna för den forskningsinfrastruktur (RI) du vill ansöka om tillgång till för att säkerställa att ditt förslag kan genomföras enligt plan.
- Fyll i ansökningsformuläret för transnationell tillgång (TA) i TAP.
- Granska och skicka in din ansökan.
Vi rekommenderar att du läser ansökningsriktlinjerna här för en detaljerad förklaring: https://aquarius-ri.eu/how-to-apply/.