Hoppa till huvudinnehåll

Projekt

Här samlar vi länkar till olika projekt vid SLU med koppling till samiska frågor och forskning på ren.

Pågående projekt

Avslutade projekt

  • Omtvistade landskap: Navigering mellan konkurrerande markanvändning och kumulativa effekter (CO-LAND)

    Vintervy över vindkraftspark med några vindkraftverk uppe på ett berg. Foto. Den industriella markanvändningen ökar ständigt och det finns ett sug efter att ”producera mer av allting”. Det gör att behovet ökar för en bra förvaltning av den gröna infrastrukturen och att begränsa de kumulativa effekterna på miljön. Detta är särskilt akut för den samiska renskötseln som är beroende av sammanhängande betesmarker.
  • Björnens predation på renar och förebyggande åtgärder

    En björn på en väg. Foto. Syftet med projektet är att undersöka björnens predation på renar och utvärdera åtgärder för att minska predation på renkalvar.
  • Vindkraft i driftsfas och effekter på renar och renskötsel

    Vindkraftspark i solnedgång och snö. Foto. Projektet finansierades av Energimyndigheten (forskningsprogrammet Vindval) och undersökte främst hur vindkraft påverkar renar på vinterbetesområdet. Projektet var en fortsättning på ett tidigare projekt finansierat av Vindval om effekter av vindkraft med fokus på sommarbetesområdet i skogen.
  • Renskötsel och traditionella livsmedelssystem i förändring

    Två renar på fjäll i höstfärger. Foto. Hur kan samarbete mellan forskare och renskötare bidra till nya kontaktvägar mellan producenter och konsumenter av renskötselprodukter? Det undersöktes i detta tvärvetenskapliga projekt.
  • Ny bild av samisk förvaltning av naturresurser under perioden 1550–1800

    Hur rätten att utnyttja olika marker bestämdes bland samer i Sverige från mitten av 1500-talet fram till slutet av 1700-talet beskriver två SLU-forskare i en ny bok. Berättande källor och domstolsprotokoll från Lulesamiskt område visar hur rättigheter knutna till jakt, fiske och renbete förändrades i takt med ekonomin. När en jakt- och fiskeekonomi övergick till att bli allt mer präglad av renskötsel förändrades också vem som fick rätt att utnyttja olika resurser.
  • Biologiskt kulturarv – i praktik och forskning

    Biologiskt kulturarv är ett begrepp som sätter fokus på förståelsen av sambanden mellan naturen och människans brukande av den. Dessa samband kan användas för historisk och biologisk kunskapsuppbyggnad och tillämpning inom natur och kulturmiljövård. CBM har sedan 2009 samarbetat med Riksantikvarieämbetet för att utvecklat kunskap om och metoder för att arbeta med biologiskt kulturarv.
Publicerad: 01 oktober 2024 - Sidansvarig: marie.liljeholm@slu.se

Sidorna om forskning vid SLU med samisk anknytning är framtagna inom Navet för samiska frågor, för att hitta och samla aktörer som arbetar med samiska frågor inom SLU och skapa förutsättningar för fortsatt samverkan. Kontakt 

Loading…