Om oss
SLU Centrum för forskning om honungsbin etablerades 2023-2024 för att bygga upp och stödja en stark forskningsmiljö för honungsbins hälsa i Sverige. Inom centret förvaltar vi en biodlingsinfrastruktur bestående av ca 40 bisamhällen som är grunden till forskning om honungsbin och olika utbildnings- och utåtriktade aktiviteter. Centret bidrar också till att stärka samarbeten inom fältet och vara en brygga mellan forskning och näring.
Forskning om honungsbin och pollinering etablerades först vid SLU:s föregångare Lantbrukshögskolan 1943. Sedan dess har forskningen om honungsbin vid SLU utvecklats och i dag finns en framgångsrik och aktiv forskargrupp vid institutionen för ekologi som specialiserat sig på patologi och sjukdomsekologi hos honungsbin och vilda bin.
För SLU är ett universitet i toppklass som producerar forskning och utbildning för en hållbar framtid. Det är viktigt att forskningen kommer till nytta och SLU lägger stor vikt vid att kommunicera vetenskap till slutanvändare, vilket gör universitetet till en optimal värd för detta centrum.
Det europeiska honungsbiet, Apis mellifera, är en naturlig del av naturen men också intimt förknippad med människans välbefinnande. Som en viktig pollinerande art är de avgörande för att upprätthålla ekosystemens hälsa och funktion samt för den globala livsmedelsförsörjningen. Arten är central för odling av grödor som är beroende av pollinering. Sjukdomar som hotar honungsbinas överlevnad är därför ett stort problem för det mänskliga samhället.
Honungsbin kräver omsorg, liksom utrustning och resurser för att ta hand om dem. Genom att upprätthålla en toppmodern biodlingsinfrastruktur underlättar centret god vetenskap som kan fördjupa vår grundläggande kunskap om honungsbins hälsa så att vi minskar risken för sjukdom.
Mål
Centrumets övergripande uppdrag är att vara en internationellt ledande forskningsmiljö för honungsbiforskning i Sverige och fungera som en brygga mellan vetenskap och praktik. Några av de mer specifika målen inkluderar:
- Underlätta god vetenskaplig forskning som fördjupar vår grundläggande kunskap om honungsbins hälsa.
- Stimulera till nya samarbeten med nationella och internationella forskare.
- Upprätthålla starka samarbeten med svenska biodlare för att hjälpa till att identifiera framtida behov av forskning och arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.
- Utveckla nya, tvärvetenskapliga/multidisciplinära forskningsmål inom området.
- Förbättra den internationella konkurrenskraften för svensk honungsbiforskning och göra den mer attraktiv för stora EU-omfattande påverkande projekt som rör honungsbins hälsa.
- Tillhandahålla utbildning om honungsbins hälsa på universitetsnivå till olika discipliner.
- Vara aktiv i uppsökande verksamhet, inklusive forskningsspridning, offentliga demonstrationer och pedagogiska vetenskapsevenemang.
- Organisera och delta i utbildningsseminarier och workshops för biodlingsorganisationer och statliga myndigheter.
Dessa mål är utformade för att i slutändan ge stöd till biodlingssektorn i Sverige och globalt.
Vår vision
Vår vision är att upprätthålla en hållbar och långsiktig biodlingsinfrastruktur som kan underlätta excellent vetenskap och utbildning, vilket gör svensk honungsbiforskning internationellt konkurrenskraftig och attraktiv.
Vi hoppas att detta centrum kommer att bidra till att utveckla tvärvetenskapliga och multidisciplinära forskningsobjekt och samarbeten. Vår vision är att öka synligheten för honungsbin och deras betydelse för olika discipliner vid SLU, såsom bevarandeekologi, växtproduktion, landskapsarkitektur och veterinärmedicin.
En ytterligare vision är att centret ska tillhandahålla en stark bro mellan forskning och praktik genom olika forsknings- och utbildningsaktiviteter som i slutändan stöder hållbarheten i biodlingssektorn i Sverige och globalt. Vi är fast beslutna att upprätthålla en hög servicenivå till det svenska biodlarsamhället genom att aktivt delta i seminarier, workshops och samarbetsprojekt av gemensamt intresse.
Drift
Vi upprätthåller biodlingsinfrastruktur på Ultuna campus med cirka 40 honungsbisamhällen som ska underlätta forskning, utbildning, fortbildning och offentlig demonstration.
Externt rådgivande organ
Samverkansrådet för biodling inrättades av SLU Råd nu med målet att stärka samarbetet mellan vissa nyckelaktörer och skapa en dialog för frågor eller initiativ av strategisk betydelse för svensk biodling.
Detta råd fungerar också som ett rådgivande organ för SLU:s forskningscentrum för honungsbin, genom att tillhandahålla aktuell kunskap och kritiskt tänkande för att öka förtroendet för beslutsfattandet vid centret.
Medlemmar i denna grupp inkluderar:
- Magnus Ljung and Lotta Fabricius Kristiansen from SLU RådNu
- Björn Gustavsson, Eva Dahlberg och Johanna Nilsson, Jordbruksverket
- Karin Jarl, Länsstyrelsen
- Björn Dahlbäck och Anette Irebro, Sveriges Biodlares Riksförbund
- Yngve Kihlberg, Biodlingsforetagarna
- Anna Nilsson, Nationella referenelaboratoriet för bihälsa
- Barbara Locke Grandér och Emilia Semberg SLU Centrum för forskning om honungsbin.