Må bra av naturen
Människan är en del av naturen och har så varit i årtusenden. Vi har därför ett biologiskt behov av kontakt med natur i vår vardag. Den kontakten minskar dessvärre för var dag. Allt fler flyttar till städer och idag bor mer än hälften av världens befolkning i tätorter. Forskningen visar att vi behöver skogen och naturen för att må bra, såväl fysiskt som psykiskt. Utemiljöns funktion och form och dess betydelse för hälsa, livskvalitet och välbefinnande studeras ur olika perspektiv. Här presenterar vi SLU:s forskning inom området.
Allt fler verksamheter använder denna kunskap, men fortfarande finns en stor potential för att använda naturupplevelser mer i hälsofrämjande syfte.
SLU-forskning om samspelet mellan människa och natur
Utemiljöns funktion och form och dess betydelse för hälsa, livskvalitet och
välbefinnande studeras ur olika perspektiv. Vid SLU bedrivs forskning om samspelet mellan dessa olika naturmiljöer och människors hälsa. Främst i Alnarp och Umeå bedrivs forskning inom området. I Ultuna finns Centrum för naturvägledning som stöttar praktiker och forskare som är intresserade av naturupplevelsernas hälsokopplingar.
- Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi (AEM), miljöpsykologi-gruppen i Alnarp
- Institutionen för skogens ekologi och skötsel, enheten för skog och hälsa i Umeå
- SLU Centrum för naturvägledning (CNV), institutionen för stad och land
- Institutionen för stad och land;
Naturbaserade insatser - inriktningar och begrepp
Det är viktigt att de som använder naturen för att hjälpa människor på olika sätt använder samma begrepp och definitioner. Det är viktigt både för att den som tar emot en behandling och för att myndigheter, forskare, utbildare och utövare ska prata samma språk. Här kan du läsa mer om olika begrepp och dess definition.
Intresserad av mer läsning? Se längst ner på sidan.
Intresserad av mer?
Här har vi samlat ett axplock av rapporter och böcker inom området: Naturens inverkan på människan.
- SLU Future One Health:s rapportserie - en samling publikationer som bidrar med kunskap och förståelse för våra temaområden och "One Health-perspektivet.
- Biophilia. Wilson, E.
- Defining nature-based integration - Perspectives and practices from the Nordic countries. Gentin, S. m.fl.
- Den nyttiga utevistelsen, Naturvårdsverket.
- Djur och natur som stöd för psykologisk utveckling hos barn och ungdomar med autism: Ett nytt och mer fritt sätt att utvecklas genom social interaktion. Byström K.
- Evidensbaserad design av utemiljö i vårdsammanhang. Bengtsson, A., Oher, N. och Grahn, P. m.fl.
- Grön entreprenör, naturupplevelse och hälsa - forskningen visar vägen. Ottosson, J., Lundqvist, S. och Johnson, L.
- Natur och trädgård i ett vårdsammanhang (abstrakt). Bengtsson, A. och Grahn, P.
- Nature and public health. Palsdottir, A.M., Litsmark, A., och Beil, R. m.fl.
- Nature-based integration-Nordic experiences and examples. Pitkänen, K. m.fl.
- Naturvägledning i Norden: En bok om upplevelser, lärande, reflektion och delaktighet i mötet mellan natur och människa. Sandberg, E. m.fl.
- Naturupplevelse och hälsa – forskningen visar vägen, ISBN 978-91-576-9036-4.
- Naturupplevelser för oss alla – forskningen visar vägen, ISBN 978-91-576-9219-1.
- Oxford textbook of nature and public health: The role of nature in improving the health of a population. Van den Bosch, M., och Bird, W.
- Rehabiliteringsskog och virkesproduktion. Dolling, A., van den Bosch, M. och Grahn, P. m.fl.
- Skogens sociala värde – forskningen visar vägen, ISBN 978-91-576-9194-1.
Forskning & utveckling vid SLU
- Nordic Nature Health Hub – ett pågående nordisk forsknings- och utvecklingsprojekt med syftet att bygga upp en nordisk virtuell plattform för forskning, utbildning och företagande inom natur och hälsa.
- SLU Multisensoriskt utelaboratorium – Sensola: i laboratoriet utvecklar vi kunskapen om interaktionen människa-miljö. För att öka den ekologiska validiteten används ny, smart och portabel teknik.
- Alnarps Rehabiliteringsträdgård – forskningen vid Alnarps Rehabiliteringsträdgård kombinerar teorier från miljöpsykologi, landskapsarkitektur och trädgård med medicin, sjukgymnastik, arbetsterapi och psykoterapi genom samverkan med andra universitet, landsting och myndigheter.
- SLU Centrum för naturvägledning (CNV) - Kompetenscentrum, utvecklingsnav och mötesplats för alla som främjar människors upplevelse (och känsla för) och kunskap om naturen och kulturlandskapet.
- Forskningsprojekt som framtidsplattformen SLU Future One Health har finansierat via utlysningar.
Är du intresserad av böcker, artiklar, tidsskrifter, studentarbeten m.m. rekommenderar vi dig att söka i SLU-bibliotekets databas.
Populärvetenskap från SLU:s kunskapsbank
Om du är intresserad av populärvetenskapligt beskrivna forskningsresultat från SLU rekommenderar vi en titt i SLU:s kunskapsbank.
Relaterat innehåll
Här presenteras ett axplock att organisationer, föreningar och andra verksamheter inom området. Hör gärna av dig om det saknas viktiga aktörer (viktigt är dock att forskningen ligger som grund för verksamheten).
- Greve Garden - grön rehabilitering för människor som drabbats av utmattning eller psykisk ohälsa.
- Gröna Rehab - rehabilitering i natur- och trädgårdsmiljö. Se listan på alla ställen i landet där man kan få Naturunderstödd intervention eller Grön rehabilitering.
- Grön Arena - ett koncept inom Hushållningssällskapet, som utvecklar gårdar som erbjuder tjänster inom social omsorg, skola och hälsoområdet. Aktiviteterna utgår från gårdens arbete med djur, natur och trädgård.
- Hälsans Natur - en nationell förening för alla som är intresserade av eller arbetar med, det hälsofrämjande och läkande i kontakten med natur- och djur.
- Humlamaden Rehab - specialistvård vid bl.a. stressrelaterad psykisk ohälsa som utmattningssyndrom med behandlingsprogram som vilar på de goda effekter som natur, mindfulness och samspelet med djur har på vår hälsa.
- Utenavet sprider kunskap och inspiration om utomhuspedagogik och naturvägledning, och arbetar för att detta ska ingå som en naturlig del i hela utbildningssystemet.