European Research Alliance: Mot ett kemikaliefritt jordbruk

Senast ändrad: 22 oktober 2024
En hand håller i en rädisa. Foto.

European Research Alliance arbetar för att främja forskning, stödja praktiker och vägleda politiken mot effektivt växtskydd med färre eller inga kemiska bekämpningsmedel i europeiska jordbruks- och livsmedelssystem.

Antalet kemiska bekämpningsmedel som är tillgängliga för europeiska bönder minskar. Bekämpningsmedel tappar effektivitet då skadedjur, skadesvampar, virus och ogräs utvecklar resistens. Nationella och transnationella handlingsprogram har sedan länge funnits för att minska riskerna för bekämpningsmedel. De kemiska bekämpningsmedlen dras tillbaka om det visar sig att det är skadliga för människors hälsa, den biologisk mångfalden och miljön. Däremot dyker det upp få nya bekämpningsmedel på marknaden.

En tvärvetenskaplig agenda

Nya tillvägagångssätt och tekniker måste utvecklas för att på ett hållbart sätt skydda våra grödor och hantera ogräs och skadedjur med mindre eller inga bekämpningsmedel. SLU samarbetar med forskare och intressenter över hela Europa för att utveckla och implementera en tvärvetenskaplig forsknings- och innovationsagenda. Agendan är i linje med prioriteringarna "European Green Deal" som vill leverera ett miljövänligt, hållbart, rättvist, rättvist och konkurrenskraftigt jordbruks- och livsmedelssystem.

En stark efterfrågan från offentliga myndigheter, jordbrukare och samhället i allmänhet, över hela Europa, har stimulerat forskningssamarbete för att påskynda den gröna övergången. För att möta en utmaning av den här magnituden behöver vi ompröva hur forskning bedrivs och utveckla nya gemensamma forsknings- och experimentstrategier, inte bara på nationell nivå, utan över hela kontinenten. Alliansens forskningsfilosofi bygger på en strategi helt utan bekämpningsmedel, där man inte föreskriver specifika lösningar för forskning och innovation.

En deklaration undertecknad av 24 forskningsorganisationer

Deklarationen undertecknades den 23 februari 2020 av 24 forskningsorganisationer från 16 europeiska länder. Den ähr amitiösa visionen om ett jordbruk fritt från kemiska bekämpningsmedel drivs av det franska institutet INRAE och dess tyska motsvarigheter ZALF och JKI.

Deklarationen formaliserades på den internationella lantbruksmässan i Paris, med stöd av de franska ministerierna som ansvarar för jordbruk och forskning. Amélie de Montchalin, Frankrikes statssekreterare för EU-frågor, var med på mötet. Den här alliansen har som mål att sta fram en vetenskaplig färdplan som snart kommer att presenteras för Europeiska kommissionen som ett bidrag till den europeiska gröna given.

Sedan dess har den europeiska forskningsalliansen fortsatt att växa och samlar nu 34 medlemmar från 20 europeiska länder.

Ett möte i Uppsala

Den 23 maj 2023 samlades medlemmarna i European Research Alliance: Mot ett kemikaliefritt jordbruk på SLU:s campus i Uppsala för sitt andra generalförsamlingsmöte sedan starten i februari 2020.

– Det var en intressant dag fylld av diskussioner som hjälpte till att stimulera forskning och innovation mot ett "noll bekämpningsmedel"-mål. Detta var en innehållsrik vecka med utbyten och synergier mellan europeiska forskningsaktörer som arbetar med omställningen till ett kemikaliefritt jordbruk. Nu under 2024 och 2025 fortsätter vi att arbeta med de här frågorna, säger Riccardo Bommarco.


Kontaktinformation

Riccardo Bommarco, professor i lantbruksentomologi
Institutionen för ekologi, SLU
riccardo.bommarco@slu.se 018-67 24 23