Kontaktinformation
SLU Nätverk växtskydd
PO Box 7043, SE-750 07 Uppsala
Anneli Lundkvist (ordförande)
Epost: Anneli.Lundkvist@slu.se
Telefon: +46 18 67 2712
Katja Fedrowitz (koordinator)
Epost: Katja.Fedrowitz@slu.se
Telefon: +46 18 67 2196
Här hittar du ett axplock av poddsändningar, nyhetsartiklar, radioprogram och annat relaterat till SLU:s växtskyddsforskning.
Hur ska du få bort skadedjuren som äter på dina jordgubbar? Jo, genom att tillsätta andra djur, så kallade nyttodjur. Om det berättar bland annat SLU-professor Johan Stenberg i podden Om vetenskap.
Lyssna på programmet i podden Om Vetenskap.
En forskargrupp på SLU har utvecklat en metod med att spruta ut RNA-molekyler istället för kemiska bekämpningsmedel på potatisen för att slippa bladmögel.
Lyssna på radioprogrammet om metoden i Vetenskapsradion nyheter.
Mårten Lind berättar om sin bok "När almen tystnar" i Skogspodden. Den handlar om almsjukan och dess spridning och konsekvenser. Hade vi kunnat stoppa den och de almar som fortfarande lever i Sverige, kan de klara sig? I podden diskuteras också askskottsjukan och andra trädsjukdomar.
Lyssna på När almen tystnar i Skogspodden.
Frågan är värd att ställas, eftersom branschen har låg lönsamhet och hindren för att kunna bli egenföretagare är många och stora. Men framtidens bönder är också nyckelspelare i viktiga hållbarhetsammanhang kring klimat och miljö.
Lyssna på "Vem vill bli framtidens bonde?" i podden Feeding your mind.
Vem funderar inte över framtiden och framtidens mat idag? Nu stiger bränslepriserna, matpriserna och inflationen till följd av global pandemi och krig i Ukraina. Är alla kriser nu något som snabbar på eller bromsar den så nödvändiga omställningen mot hållbara livsmedelssystem? Hör SLU-forskarna Helena Hansson, Riccardo Bommarco och Pernilla Tidåker om hur nuets momentum förvaltas.
Lyssna på "Ett gyllene tillfälle att ställa om" i podden Feeding your mind.
SLU-forskare har fått 1,5 miljoner kronor för att undersöka vilken nytta en jästsvamp kan vara för att skydda och rädda till exempel granplantor som angripits av gråmögel.
Lyssna på radioprogrammet i P4.
Kaffeplantagen i Etiopien drabbas årligen av stora skördeförluster på grund av växtsjukdomen vissnesjuka. Men nu har forskare hittat sätt att bekämpa sjukdomen på biologisk väg med hjälp av nyttosvampar.
Läs en intervju med Ramesh Vetukuri i Aftonbladet.
Friska almar nära sjuka sökes!”Forskare försöker med ett upprop få allmänhetens hjälp att hitta almar som är resistenta mot almsjuka. Men det är i grevens tid, enligt Åke Olson.
Läs artikeln Ödesdiger miss 1979: ”Hade en chans" i SvD.
1 944 svenska forskare och anställda i forskarvärlden debatterar om varför klimatkrisen måste tas på allvar och vilka förödande effekter den har för matproduktion, handel och energiproduktion.
Läs debattartikeln i Aftonbladet.
Forskare på SLU i Alnarp har hittat en kombination av goda bakterier i jorden, som gör att potatisplantor klarar av både torka och en vanlig svampsjukdom.
Läs artikeln och se en film på TV4
Går det att odla jordgubbar utan kemiska bekämpningsmedel? På jordgubbslabbet i Alnarp i Skåne pågår flera försöksodlingar. En är att förse plantan med en livvakt.
Se inslaget om biologisk bekämpning av jordgubbsskadegörare på SVT Nyheter.
PO Box 7043, SE-750 07 Uppsala
Anneli Lundkvist (ordförande)
Epost: Anneli.Lundkvist@slu.se
Telefon: +46 18 67 2712
Katja Fedrowitz (koordinator)
Epost: Katja.Fedrowitz@slu.se
Telefon: +46 18 67 2196
Skogsdoktorn
– En podcast om forskning och unga forskare i skogen. Vad gör man egentligen som skoglig doktor och hur kan forskning leda till ett hållbart brukande av skogen?
Feeding your mind
– en podcast om framtidens mat
Kunskapspodden
– om innovationer och entreprenörskap inom de gröna näringarna. Och är en gemensam satsning från RådNu/SLU och Hushållningssällskapet. Möt bland annat SLU-forskare som presenterar aktuell forskning.
Växtskydd i Sverige - samling av pressklipp mellan 1915-1983