Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Skogsbrand och torka

Vad orsakar en skogsbrand? Vilka skogar är mest benägna att brinna? Hur klarar träden och växterna branden? Här hittar du svaren!

En man framför en stor eld. Foto.

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 27 juni 2024

    Exkursion bland hotade träd och uråldriga ekar

    En grupp människor som tar en selfie i skogen. Foto. Bland idylliska ängar, vackra tallskogar och lummiga ekbackar i 30 graders värme sågs 150 personer vandra runt i jakt på kunskap om svenska skogar, kontinuitetsskogsbruk, skadesvampar och svampars viktiga roll för ekosystemets funktion. Exkursionen var en del av IUFRO World Congress 2024.
  • 25 juni 2024

    Vandra på semestern? Akta dig för skelettskogen...

    En SLU medarbetare sätter upp en insektsfälla i en skelettskog i Småland. Den som ger sig ut i skogen kan råka på områden med döda granar. Fenomenet kallas ibland för skelettskog. Det är följden av angrepp från granbarkborren och sommarvandraren gör bäst i att inte ta stigen genom grankyrkogården.
  • 24 juni 2024

    Sommarens väder – så kan det påverka uppkomst av skogsskador

    Sommar. Foto. Sol, värme och bad-lata-dagar står högt på mångas önskelista nu när semestern väntar runt hörnet. Uttrycket ”en svensk sommar” brukar kanske snarare antyda regn, blåst och kallare temperaturer, men hur sommarens väder blir är också en faktor som spelar in på hur skogen kan påverkas av olika skador.
  • 18 juni 2024

    Destruktiv barkborre härjar i Ryssland

    En skalbagge på ved. Foto. En invasiv barkborre har orsakat enorma skador på sibirisk pichtagran. I centrala Sibirien i Rysslands är hela 540 000 hektar är förstörda och 10 miljoner hektar i farozonen. Kan den här barkborren komma till Sverige och skada våra träd? Skogspatologen Rimvis Vasaitis svarar.
  • 04 juni 2024

    Ovanligt fynd vid björkskador utanför Hudiksvall

    Skadad björk. Foto. Ett planterat bestånd av björkar utanför Hudiksvall har drabbats av oklara skador. Nu försöker forskare identifiera orsaken till skadorna.
Publicerad: 16 maj 2024 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…