Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar skogsskador

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 20 januari 2025 SLU Skogsskadecentrum

    Större hot mot asken när svampen angriper rötterna

    kvinna med planta Att rädda asken blir ännu svårare än vad man tidigare trott. Svampen som dödar asken infekterar inte bara trädets krona, utan även dess rötter. – Det här är extremt allvarligt, säger Michelle Cleary, SLU, ledare för projektet Rädda Asken.
  • 10 januari 2025 SLU Skogsskadecentrum

    Contortatall och granbarkborre: Ny forskning avslöjar låg förökningsframgång

    Gångar av granbarkborre. Foto. Contortatallen har sedan mitten på 1970-talet spelat en viktig roll i det svenska skogsbruket. Nu har forskare för första gången studerat spontana angrepp av granbarkborre på contortatall, och resultaten visar att trädet inte bidrar till en ökad population av skadegöraren.
  • 19 december 2024 SLU Skogsskadecentrum

    Ny utlysning från SLU Skogsskadecentrum nu öppen

    SLU Skogsskadecentrum har öppnat en utlysning med fokus på skogsskador med det uttalade syftet att stärka samverkan med andra myndigheter eller institutioner, till exempel Skogsstyrelsen, SMHI, Skogforsk eller Naturvårdsverket. Dessutom uppmuntras särskilt projekt som inkluderar ett samhällsvetenskapligt perspektiv.
  • 11 december 2024 SLU Skogsskadecentrum

    SLU Skogsskadecentrum utökar med ny analytiker

    Teresa López-Andújar Fustel. Foto. Teresa López-Andújar Fustel blir SLU Skogsskadecentrums nyaste tillskott - hon tar rollen som analytiker inom området för vind och snö. Med tillskottet utökar centret analysfunktionen som nu täcker skadeområdena - brand och torka, insekter, svampar, virus och bakterier, vilt, vind och snö samt skadors socioekonomiska konsekvenser och risk- och konsekvensanalyser med Heureka.
  • 10 december 2024 SLU Skogsskadecentrum

    Barkskalning - nytt faktakompendium

    Kronhjort mellan stammar. Foto. Kronvilt kan orsaka allvarliga skador i skogsbestånd genom att äta bark, vilket är ett utbrett problem i Europa. Dessa skador kan leda till ekonomiska förluster, exempelvis genom minskad tillväxt och svampangrepp som i sin tur kan leda till röta. För att öka kunskapen om barkskalning och möjliga motåtgärder har forskare tillsammans med SLU Skogsskadecentrum nu tagit fram ett nytt faktakompendium.
Publicerad: 17 december 2024 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…