Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar skogsskador

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 19 december 2024 SLU Skogsskadecentrum

    Ny utlysning från SLU Skogsskadecentrum nu öppen

    SLU Skogsskadecentrum har öppnat en utlysning med fokus på skogsskador med det uttalade syftet att stärka samverkan med andra myndigheter eller institutioner, till exempel Skogsstyrelsen, SMHI, Skogforsk eller Naturvårdsverket. Dessutom uppmuntras särskilt projekt som inkluderar ett samhällsvetenskapligt perspektiv.
  • 11 december 2024 SLU Skogsskadecentrum

    SLU Skogsskadecentrum utökar med ny analytiker

    Teresa López-Andújar Fustel. Foto. Teresa López-Andújar Fustel blir SLU Skogsskadecentrums nyaste tillskott - hon tar rollen som analytiker inom området för vind och snö. Med tillskottet utökar centret analysfunktionen som nu täcker skadeområdena - brand och torka, insekter, svampar, virus och bakterier, vilt, vind och snö samt skadors socioekonomiska konsekvenser och risk- och konsekvensanalyser med Heureka.
  • 10 december 2024 SLU Skogsskadecentrum

    Barkskalning - nytt faktakompendium

    Kronhjort mellan stammar. Foto. Kronvilt kan orsaka allvarliga skador i skogsbestånd genom att äta bark, vilket är ett utbrett problem i Europa. Dessa skador kan leda till ekonomiska förluster, exempelvis genom minskad tillväxt och svampangrepp som i sin tur kan leda till röta. För att öka kunskapen om barkskalning och möjliga motåtgärder har forskare tillsammans med SLU Skogsskadecentrum nu tagit fram ett nytt faktakompendium.
  • 10 december 2024 SLU Skogsskadecentrum

    Rekordangreppen av granbarkborren över - kraftig minskning visar inventering

    Granbarkborreangripen skog Det långvariga utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. Inventering av Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.
  • 09 december 2024

    RNAi: Ett nytt sätt att bekämpa svampsjukdomar i skogen

    En soluppgång i barrskog. Foto. Skadesvampar kan skada träd, minska skogsproduktiviteten och hota den biologiska mångfalden. Traditionella lösningar som fungicider kan skada miljön och därför har forskare från SLU och Tjeckien undersökt RNA-interferens (RNAi) som ett alternativ.
Publicerad: 17 december 2024 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…