Hoppa till huvudinnehåll

SLU Skogsskadecentrum

Vi skapar och samlar kunskap och kompetens för skogens hälsa.

Illustrationer om skogsskadas verksamhet.

Vi förebygger och övervakar

Vi forskar om, analyserar och övervakar skogsskador för att rusta den svenska skogen mot dagens och morgondagens risker för skada. Vi skapar och samlar kunskap för skogens hälsa. 

Med fokus på ansvarsfullt brukande av skogen, bevarande av naturvärden och biologisk mångfald bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling under förändrade klimatförhållanden.

 

Forskarskola

SLU Skogsskadecentrums forskarskola utbildar doktorander till att få en bred kompetens inom skogsskador. Här kan du nätverka med industri och myndigheter. Forskarskolan är öppen för alla doktorander vid SLU.

Skor på en sten i skogen. Foto.

Miljöövervakning

Vi samlar löpande in data om skador och populationer av skadegörare i svenska skogliga ekosystem. Det ger underlag till centrets analysfunktion men kan också vara relevant för forskning och annat myndighetsarbete.

Larver av växtsteklar på tall. Foto.

Analysfunktion

Analysfunktionen är en viktig av SLU Skogsskadecentrum. Våra analytiker undersöker risken för skadeutbrott, identifierar kunskapsluckor och är ett kunskapsstöd för centret.

En kvinna står vid en björk i skogen. Foto.

Våra projekt

Här hittar du våra pågående och tidigare projekt. Vi har projekt inom forskning, miljöövervakning samt förstudie eller utvecklingsprojekt med koppling till skogsskador.

Grangren. Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 19 november 2024

    Skadegörare orsakar ödeläggelse i naturreservat

    Ödeläggelse i  naturreservatet Fiby Skador på skog kan lätt uppfattas som i huvudsak ett problem för skogsägaren och skogsnäringen. En faktor som påverkar priset på virke, men som är av begränsad betydelse för allmänheten i övrigt. Skadegörare kan dock vålla stor förödelse även i naturreservat, och kraftigt reducera eller eliminera reservatens ekologiska, kulturella, sociala eller estetiska värden. Relativt sett kan effekten av skadorna bli större än i produktionsskogen, eftersom reservatens skötselinstruktioner gör det svårt att motverka dem.
  • 11 november 2024

    Allvarliga symptom på knäckesjuka i tall ökar risken för diplodiasjuka

    En kvinna vid en tall. Foto. I en ny studie har SLU-forskare undersökt om svampsjukdomen knäckesjuka som angriper tallar även banar väg för den nya diplodiasjukan som också angriper tall. ”Ju större problem träden hade med knäckesjuka desto större mängd diplodia hittade vi i skotten under sommaren, oavsett om de hade sår eller inte”, berättar Matilda Stein Åslund. Det finns troligen en genetisk komponent i sjukdomskänsligheten som kan användas vid förädling av tall.
  • 05 november 2024

    Uppskattat möte med skogsnäringen

    Gruppdiskussion under årsmöte. Foto. Dialog och inblick i skogsbolagens verksamhet blev ett uppskattat inslag under SLU Skogsskadecentrums forskarskolas andra årsmöte i ett soligt men svalt Hudiksvall 29-30 oktober.
  • 05 november 2024

    Tidiga insikter om skogsstörning med fjärranalys – forskare delade kunskaper på internationell workshop

    Grupp av människor som sitter vid bord inomhus. Foto. Forskare från hela Europa samlades för att fokuserade på hur fjärranalys kan användas för att förstå skogsstörningar och öka förståelsen för skogshälsa i ljuset av klimatförändringar och granbarkborreutbrott.
  • 09 oktober 2024

    Trädsjukdomar kan upptäckas tidigt på lukten

    Forskare med en handdator Med avancerad teknik som bland annat analyserar dofter går det att tidigare upptäcka och övervaka trädsjukdomar i skogar och städer.
Publicerad: 05 september 2024 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…