Hoppa till huvudinnehåll

SLU och BSSC

Nyfiken på Östersjön? Besök Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen och lär dig mer eller delta i digitala evenemang. SLU bidrar stolt med kunskapsunderlag.

Baltic Sea Science Center på Skansen. Foto.

Lär dig mer om Östersjön

På Baltic Sea Science Center finns akvarier, utställningar, lektionssalar och laboratorium. Här kan du lära dig mer om hela Östersjön och hur havet påverkas av de 90 miljoner människor som lever runt havet.

Miljöutmaningar för skolelever

De pedagogiska rummen  riktar sig  i första hand till högstadie- och gymnasieelever. Här lyfts frågor om övergödning, miljögifter och fiske fram särskilt. Skolklasser kan boka in sig på lektionspass eller vara med på temaveckor. Kika gärna på vår digitala läroportal för gymnasiet om klimateffekterna på Östersjön.

Upptäck Östersjön på Baltic Sea Science Center

Utforska havet och dess koppling till människan. På Baltic Sea Science Center får eleverna varva teori och praktik. Inspirerande och lärorikt.

Så påverkar klimatförändringarna livet i våra kustvatten

På senare år har de svenska kustvattnen visat tecken på stora klimatrelaterade förändringar. Ny kunskap kan vägleda mot en bättre vattenförvaltning.

Akut läge för hajar, rockor och havsmöss

En ny global rapport från IUCN (International Union for Conservation of Nature) betonar det akuta behovet av att hantera överfiske och bifångst av hajar, rockor och havsmöss i alla länder.

Skolan och Östersjön

Vill du boka en skolvisning om Östersjön? På nya Baltic Sea Science Center finns fler skolprogram om allt som går att upptäcka och lära sig om Östersjön.

Skolelever i labbet på Baltic Sea Science Center. Foto.

Se våra forskarfilmer

Titta på SLU:s forskarfilmer för Baltic Sea Science Center (BSSC). Välj bland filmer som introducerar vad du kan göra på BSSC och få en inblick i olika ämnesområden som SLU jobbar med.

Från väsen till vetenskap

Det finns en kraft i att använda fantasin som inspiration för dialog och engagemang om vad vi vet. Läs mer om utställningen "Nordiska väsen - rödlistan" och testa SLU:s virtuella rundtur i olika vattenmiljöer.

Vattenutbilda dig på SLU

Vatten är en väl integrerad del i många av SLU:s utbildningar, men vi har också en rad program och kurser med vatten i fokus. 

Forskarpodden - unga möter forskare

Studenter på Täby Enskilda Gymnasium har gjort en serie radioinslag där de pratar med bland andra SLU-forskarna Jens Olsson och Helena Aronsson om Östersjön. Lyssna här!

Strand vid Östersjön. Foto.

Kunskapsbank om fisk och vatten

Läs populärt om SLU:s forskning och miljöanalys kring vatten och fisk! Kunskapsbanken innehåller också allmän kunskap i SLU-anknutna frågor.

Forskning om fisk och skaldjur

Vi arbetar med att öka kunskapen om ekosystemen i våra hav, sjöar och vattendrag. Här hittar du exempel på vår forskning om fisk och skaldjur.

Fiskhuvud i närbild. Foto.

Nationalnyckeln

Bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna gör kunskap om landets arter och deras livsmiljöer tillgänglig. Senaste volymen handlar om snäckor.

Större dammsnäcka. Foto.

Bli medborgarforskare!

Hjälp både forskning och naturvård genom att rapportera in dina naturobservationer. Här hittar du frivilligövervakning som SLU driver i samarbete med ideella krafter och andra myndigheter.

Svartmunnad smörbult. Foto.

Få havskunskap via Havet.nu

På Havet.nu samlas nyheter, forskning och fakta om havet. Sidan drivs gemensamt av flera universitet inklusive SLU.

Gemensam avsändarbild för Baltic Sea Science Center. Kollage.

Verksamheten i Baltic Sea Science Center utformas av Skansen i samråd med ett kunskapsråd som består av representanter från Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet och Stockholm Vatten och Avfall.

Publicerad: 19 december 2024 - Sidansvarig: ann-katrin.hallin@slu.se
Loading…