Hoppa till huvudinnehåll

Urban Hälsa

Kunskap om urban hälsa är viktigare än någonsin för att skapa miljöer som gynnar både fysisk och mental hälsa. Vid SLU drivs temat Urban Health av Framtidsplattformarna SLU Urban Futures och SLU Future One Health.

Ett tvärvetenskapligt kunskapsområde

I takt med att stadsbefolkningen växer blir det allt viktigare att skapa miljöer som främjar hälsan hos människor, djur och ekosystem. På SLU finns bred och tvärvetenskaplig expertis inom hållbara och hälsosamma städer. Urban Health-samarbetet vill lyfta fram viktig forskning och stärka samarbeten mellan discipliner och sektorer.

Gröna stadsmiljöer och kopplingen till hälsa och biologisk mångfald hamnar alltid mellan stolarna

Hur viktig är den tätortsnära naturen för människors hälsa och rekreation? Hör Marcus Hedblom, professor i landskapsförvaltning vid SLU, berätta om sin forskning kring naturens betydelse för vår hälsa och välmående.

Marcus Hedblom pratar inför en kamera.

När naturen och miljön mår bra så mår vi också bra

Hur påverkar dofter och ljud vårt lugn-och-ro-system och vad behöver göras på en samhällsnivå för att främja den biologiska mångfalden och vår hälsa? Hör Anna Maria Pálsdóttir, docent i landskapsarkitektur med inriktning i miljöpsykologi vid SLU, berätta om naturens inverkan på vårt välbefinnande.

Anna Maria Palsdottir pratar framför kameran.

Urban Health – olika perspektiv på hälsa i urbana miljöer

Hur kan vi förstå termen 'Urban Healthscapes' - hälsolandskap i staden? I januari 2024 arrangerade plattformarna SLU Urban Futures och SLU Future One Health ett gemensamt Urban Health-webinar, med syfte att föra samman olika perspektiv på hälsa i urbana miljöer. Se inspelningen på SLU Play!

Artikelserie om extremvärme i stadslandskap

På urbanscapes.slu se kan du läsa artikelserien 'Urban heat', där ett tvärvetenskapligt perspektiv knyter samman hälsorelaterade vetenskaper, stadsplanering, design och kommunikation.

Röd himmel över stadsiluett.

Varför behöver vi gröna städer?

Träd och växter i stadsmiljöer har positiva effekter för invånarnas hälsa, för klimatet och för den biologiska mångfalden, men även samhällsekonomiskt. Läs broshyren som tagits fram av Green Cities och SLU Tankesmedjan Movium.

Studenter i Alnarpsparken, SLU Alnarp. Foto.

Miljöpsykologi

Miljöpsykologigruppen på SLU arbetar med både grundforskning och tillämpad forskning, med avseende på utemiljöernas funktion och deras betydelse för välbefinnande, livskvalitet och hälsa. Läs om pågående forskningsprojekt, nätverk, kurser och publikationer här.

En grönskande trädgård med stort träbord.

Skapa möjligheter för kontorsarbete och studier utomhus

Att som anställd eller studerande genomföra uppgifter utomhus främjar hälsa och prestation. Trots detta är det idag ovanligt att arbetsplanering, strukturer och platser underlättar utomhusarbete. Detta faktablad samlar erfarenheter från fyra projekt, alla med mål om att flytta ut arbete som traditionellt genomförs inomhus.

Tätortsnära skogar för välfärdssamhället

Vilken roll har tätortsnära skogar spelat i planeringen av rekreationsområden i Sverige under 1960-talet fram till idag? Den 17 mars 2022 fick vi höra om Mattias Qviström, professor i landskapsarkitektur vid SLU i Uppsala, presentera sin forskning om Välfärdens landskap och den täta staden.

Publicerad: 18 februari 2025 - Sidansvarig: urbanfutures@slu.se
Loading…