Kontaktinformation
maria.levin@slu.se, 0581-69 73 35
jens.frank@slu.se, 0581-69 73 23
På uppdrag av Naturvårdsverket lämnar Viltskadecenter följande rekommendationer beträffande bidrag och ersättningar för rovdjursangripna tamdjur. Rekommendationerna uppdateras kontinuerligt med ökad kunskap. På den här sidan finns alltid den senaste versionen.
Ansökningar om bidrag och ersättning handläggs hos länsstyrelsen utifrån Viltskadeförordningen 2001:724 och Naturvårdsverkets föreskrifter
om bidrag och ersättningar för viltskador 2018:5 k (konsoliderad version).
På uppdrag av Naturvårdsverket lämnar Viltskadecenter (VSC) följande rekommendationer beträffande bidrag och ersättningar för rovdjursangripna tamdjur och hundar. Rekommendationerna ska läsas tillsammans med viltskadeföreskrifterna.
För att hålla antalet rovdjursangrepp i Sverige på så låg nivå som möjligt rekommenderar VSC att bidrag till förebyggande åtgärder mot rovdjur prioriteras i följande ordning:
Getbesättningar hanteras på samma sätt som fårbesättningar.
VSC har tagit fram ett diskussionsunderlag för länsstyrelserna att diskutera inom och mellan län i VFD och rovdjursförvaltningsområden.
Prioritering av bidrag till RAS, ett diskussionsunderlag (pdf)
VSC rekommendationer för rovdjursavvisande stängsel (RAS)
Viltskadecenter har sammanställt materialkostnader för fyra exempel på rovdjursavvisande stängsel: Priser för material till RAS (pdf) OBS! Några stolpar är överdrivet grova, så använd inte detta PM som underlag för nya materialbeställningar. Här finns all teknisk information om RAS, inklusive förslag på material: VSC rekommendationer för rovdjursavvisande stängsel (RAS)
Viltskadecenter föreslår att prisbasbeloppet även används för att anpassa de av Viltskadecenter rekommenderade schablonersättningarna för rovdjursangripna tamdjur varje år. PM rekommenderad ersättning knyts till prisbasbeloppet (pdf)
Rovdjursskador på renar ersätts på ett annat sätt än övriga tamdjur.
Läs mer här: Rovdjursskador på renar
maria.levin@slu.se, 0581-69 73 35
jens.frank@slu.se, 0581-69 73 23
Vägledning för prioritering av förebyggande åtgärder vid rovdjursangrepp (Naturvårdsverket 2014)