Agneta Egenvall
Presentation
Jag arbetar främst med forskning och viss del undervisning inom områdena epidemiologi och evidensbaserad veterinärmedicin. Rent praktiskt innebär detta till exempel hur man som praktiserande veterinär på ett systematiskt sätt håller sig uppdaterad med avseende den senaste utvecklingen. För att praktisera detta väl krävs vana av att använda epidemiologiska begrepp (epidemiologi, läran om förekomst och riskfaktorer för sjukdom i populationer). I forskningen har jag utgått från databaser från bl a försäkringsbolaget Agria (hund, häst och katt), Svenska kennelklubben och Svensk Mjölk. Främst har data från Agria använts för att belysa sjukdomspanoramat hos hund, häst och katt, men även fokuserat på att kontrollera informationens tillförlitlighet i olika databaser.
Jag har under en tid främst inriktat min forskning runt hästens hållbarhet med särskilt fokus på biomekanik. Hälta och asymmetri kan numera objektivt utvärderas genom att kvantifiera benens inbördes asymmetri med accelerometerbaserade system. Med sådana studerar vi hästens rörelsemönster, ffa på volt, intressant i många situationer, t ex asymmetrier vid från hältbedömning (ffa hälta) till dressyrridning (ffa sidighet). Ett särskilt intresseområde är hästryttarinteraktion, där biomekaniska metoder kombineras med etologiska observationer, under ridning som i så hög grad som möjligt liknar "vanlig" ridning (den som ryttaren gör varje dag). Bland de biomekaniska metoderna som används är t ex höghastighetsfilmning, tygeltrycksmätning och användning av sk inertial measurement unit teknik aktuella. De senare mäter bl a accelerationer och vinkelhastigheter och kan t ex användas till att bestämma hästens gångart eller kroppsdelars inbördes vinklar. I de två senare fallen kan teknikerna användas även ute i fält vilket kan möjliggöra större epidemiologiska studier där många träningsfaktorer (inte bara rörelsemätningar) kan registreras.
Forskning
Mitt senaste projekt är kartläggning av djurägares kostnader för veterinärvård. Projektets mål är att genomföra en omfattande analys av kostnaderna för veterinärvård för djurägare och delfinansieras via tre oberoende försäkringsbolag, Dina Försäkringar, Svedea och Sveland. Syftet är att noggrant kartlägga och förstå prissättningen inom veterinärvården, inklusive prisvariationer över tid, med svenskt och internationellt fokus. Detta ska leda till insikt om prissättningens komplexitet inom veterinärvårdssektorn. I första delen av projektet, publicerat juli 2024, Egenvall A, Höglund OV, Hoffman R, Valle PS, Andersen PH, Lönnell C, Byström A and Bonnett BN (2024) Prices for veterinary care of dogs, cats and horses in selected countries in Europe. Front. Vet. Sci. 11:1403483. doi: 10.3389/fvets.2024.1403483, har vi hämtat priser direkt från klinikwebsidor i Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien och Irland under en period av 15 månader. Vi använde även en relativt nystartad prisjämförelsesajt (vetpris.se) för veterinärvårdspriser som täcker Sverige, Norge och Danmark. Vi jämförde ett urval av priser tagna från webben med vad vi fann hos vetpris. Även om klinikhemsidornas priser per definition är de rätta priserna, har vi dragit lärdomar om hur vi skall kunna göra en bättre inhämtning från webben och därmed effektivare använda klinikdata i framtida arbete (websidor utformas på många olika sätt och det är inte alltid priser kan hämtas). För att kunna jämföra priser mellan olika kliniker har alla priser hos vetpris standardiserats, så att de i stort innehåller samma åtgärder. Data från vetpris innehåller dels priser från webben (t ex kastrationspriser och vaccinationer) vilka uppdateras mycket ofta och som sällan blir fel, (men kan bli fel på enskilda kliniker då inmatningsmisstag sker). Hos vetpris finns också kvitto-baserade priser (t ex för livmoderinflammation) och vetpris behöver många kvitton för att hålla priserna på dessa helt aktuella, speciellt i en tid då priserna kan ändras snabbt. Den som har äldre kvitton kan lämna in dessa kvitton för att underlätta framtida analys över tid. Även om prisuppgifterna för de kvitto-baserade priserna laggar efter en del, torde en djurägare i akut behov av veterinärvård kunna skaffa sig en grunduppfattning om aktuella priser genom att titta på priser från kliniker av intresse och jämföra med andra kliniker.
Arbete pågår med att analysera priser mot faktorer såsom djursjukhus eller klinik, vilken typ av jour och tillhörighet till olika klinikkedjor. Vi hänvisar till vår första artikel för beskrivning av prisnivåer och prisförändringar under året 2023. Förberedelser för analys av data från fler Europeiska länder och analys av data bakåt i tiden pågår. Detta är ett dynamiskt och internationellt projekt som rättar sig efter vad som är mest praktiskt att göra för tillfället, och som syftar till att ge avnämarna, alla de som är intresserade av priser inom djursjukvården, säkrast möjliga beslutsunderlag för att kunna välja, planera och besluta.
Bakgrund
Veterinär 1986, disputerade 1999, professor i veterinärmedicinsk epidemiologi 2011.
Publikationslista: