Almir Karacic
Presentation
Jag har skoglig utbildning vid Universitetet i Sarajevo och SLU där jag också har disputerat inom ämnet produktionsekologi av poppel och asp. Fokuset ligger på klimatanpassningen av Populus trädslagen i Norden och Östersjöregionen, anpassningen av odlingssytemet till befintlig markanvändning på både skogs- och jordbruksmark samt utveckling av samarbeten med markägare och kommersiella aktörer i syfte att öka tillgången till klimatneutral råvara inom en rad industriområden.
Forskning
Jag har hittills drivit poppelprojekt som spänner över flera forskningsområden. De första projekten var inriktade på att utveckla samarbete med och intresset för snabbväxande skog bland markägare och kommersiella aktörer i Sverige och i Östersjöregionen. Typiska projekt i det avseende är Poppelnätverket och SnowTiger. SnowTiger projektet hade dessutom syfte att tillsammans med kommersiella aktörer utveckla modell för kommercialiseringen av nya, klimatanpassade, kloner förenat med forkning kring etableringsteknik och odlingsmaterial. Det viktigaste resultatet av dessa projekt är att nya poppelkloner idag planteras framgångsrikt i stor skala och längre norrut jämfört med vad det var möjligt tidigare. Odlingsmaterial, främst användning av långa sticklingar och fleråriga pålar på svåreatblerade organogena marker testades i en serie fältförsök som pågår sedan 2010. Poppelpålar används idag i kommersiell skala i Litauen där de introducerades som metod genom SnowTiger projektet. Fleråriga pålar är intressanta bland annat för att de möjliggör etablering utan herbicidbehandling. Klimatanpassning genom studier av fenologiska egenskaper behandlas i flera projekt. Inom ramen för ett nordiskt samarbete, WoodBio, testades ett antal kommersiella europeiska kloner där man tydligt har kunnat åskådliggöra betydelsen av klimatanpassning för överlevnad och den tidiga tillväxten. Fenologiska egenskaper och bladrost undersöktes i en rad fältförsök där man kunde konstatera att alla sju virulenstyper redan är representerade i den svenska och baltiska bladrost populationen på Populsu trichocarpa.
För närvarande jobbar jag inom flera projekt relaterade till klimatanpassning (CLAP), användning av poppel som rovara till ligningoljabaserade bränsle genom katalytisk fraktionering och användning av poppelodlingar för gödsling med slampellets som en del av en cirkulärekonomisk modell med poppel.
Publikationer i urval
https://slubar.slu.se/cnv/pers/form_advanced?email=almir.karacic%40slu.se&sortorder=publication_type&lang=se&stop=&question_made=yes&search=block&abstract=no&lang=se&stop=&show=yes&show=yes&search=block