Anders H Karlsson 2

Presentation
Jag bedriver forskning samt undervisar och handleder främst studenter inom agronomprogrammet med också inom andra program. Inom mitt forskningsområde är jag Sveriges representant vid International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), och dessutom har jag mycket kontakt med myndigheter och branschorganisationer där jag deltar med föredrag.
Min fritid ägnar jag delvis åt trädgårdsodling och släktforskning.
Undervisning
Jag undervisar på flera kurser inom fakulteten för veterinär- och husdjursvetenskap (VH) om hur produktionsfaktorer påverkar köttets ätkvalitetsegenskaper i hela kedjan från gård till tallrik. Dessutom diskuterar jag mycket och gärna om köttkonsumtion samt köttets och miljö- och hälsoaspekter med mina studenter.
Jag är examinator och ansvarig för SLUs uppdragsutbildning att på uppdrag av Livsmedelsverket utbilda Officiella assistenter, som assisterar Livsmedelsverkets officiella veterinärer på slakterier.
Utanför SLU undervisar jag på Karolinska institutets Kandidatprogrammet för nutrition.
Forskning
Jag är engagerad i ett antal olika forskningsprojekt med lantbruksdjur, både med fokus på köttets ätkvalitet samt projekt med annat fokus, som exempelvis köttproduktion inklusive olika fodermedel samt djurvälfärd, men där man ändå valt att också undersöka eventuella effekter på köttkvalitet Vi planera just nu för att etablera ett köttkvalitetslaboratorium där vi förutom kött från lantbruksdjur, också kommer att kunna analyserar kött från vilda djur samt fisk.
Hur alla tänkbara produktionsfaktorer från jord till hur tallrik kan påverka köttets ätkvalitetsegenskaper, samt miljö- och hälsoaspekter är några av de områden som jag är särskilt intresserad av.
Jag har koordinerat två större EU-projekt med fokus på grisköttskvalitet:
Susporkqual (2001-2004) och Q-Porkshains (2007-2012).
Samverkan
Via mitt arbete som köttvetare har jag stimulerande och intressanta kontakter med myndigheter, branschorganisationer och producentföreningar där jag deltar med föredrag och diskussion om köttproduktion i stort.
Bakgrund
Utbildning och examina
Agronomexamen, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), 1989
Agronomie doktor i köttvetenskap, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), 1993
Mina senaste tjänster
Seniorforskare, Inst for Fødevarevidenskab, Århus universitet, Danmark, 1996-2003
Professor i köttvetenskap, Inst for Fødevarevidenskab, Köpenhamns universitet, Danmark, 2004-2016
Professor i köttvetenskap, Inst för husdjurens miljö och hälsa (HMH), SLU, 2016-
Prefekt, Inst för husdjurens miljö och hälsa (HMH), SLU, 2016-
Handledning
Jag är huvudhandledare för doktorand Elin Stenberg, som arbetar med produktion av lamm- och nötkött i relation till ätkvalitetsegenskaper. Jag handleder också master- och bachelorprojekt inom mitt forskningsområde.
Publikationer i urval
2019
K. H. Bak , T. Bolumar, A. H. Karlsson, G. Lindahl & V. Orlien. 2019. Effect of high pressure treatment on the color of fresh and processed meats: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59:2, 228-252
Pensiri Kaewthong, Luigi Pomponio, Jorge R. Carrascal, Susanne Knøchel, Saowakon Wattanachant, Anders H Karlsson. 2019. Changes in the Quality of Chicken Breast Meat due to Superchilling and Temperature Fluctuations during Storage. The Journal of Poultry Science. DOI: https://doi.org/10.2141/jpsa.0180106
2018
Stenberg, E. ; Arnesson, A. ; Wallin, K. ; Olsson, V. ; Wendin, K. ; Karlsson, A. H. ; Arvidsson-Segerkvist, K.2018. How four typical Swedish production systems for lambs affect sensory attributes of the meat. Proc European Grassland Federation, Ireland
Aaslyng, Margit D.; Jensen, Henriette; Karlsson, Anders H, 2018. The gender background of texture attributes of pork loin. Meat Science, 136:79-84.
2017
Xiang, C; Ruiz-Carrascal, J; Petersen, MA; Karlsson, AH. 2017. Cheese powder as an ingredient in emulsion sausages: Effect on sensory properties and volatile compounds. Meat Science, 130:1-6.
2016
S. Ranjitkar, A.H. Karlsson, M.A. Petersen, W.L.P. Bredie, J.S. Petersen & R.M. Engberg. 2016. The influence of feeding crimped kernel maize silage on broiler production, nutrient digestibility and meat quality, British Poultry Science, 57: 93-104.
2015
María Gudjónsdottír, Manuel D. Gacutan Jr. , Ana C. Mendes , Ioannis S. Chronakis, Lene Jespersen, Anders H. Karlsson. 2015 Effects of electrospun chitosan wrapping for dry-ageing of beef, as studied by microbiological, physicochemical and low-field nuclear magnetic resonance analysis, Food Chemistry, 184: 167-175.
Länkar
Aktuella projektsidor:
FORMAS: Marmorerad, mör och miljövänlig - jakten på det perfekta nötköttet
Interreg: Efterfrågedriven innovation för högre kvalitet på nöt- och lammkött
Interreg: Djurvälfärd och köttkvalitet vid mobil och stationär slakt av nötkreatur
ERA-NET SUSAN: Uppfödning av mjölk/köttraskorsningstjurar (SusCatt)
Nordiska Ministerrådet: Nordic Native Meat
SLF: Produktionssystem för ekologiskt kycklingkött
Relevanta organisationer:
Svenskt kött: Branschorganisation
Svensk fågel: Branschorganisation
Svenska köttföretagen: Branschorganisation
Kött och charkföretagen: Branschorganisation
Meat Standard Australia: Australiensiskt system för köttkvalitetsklassificering
ICoMST: International congress of meat science and technology
Exceptionell Råvara: Förening för samarbet mellan livsmedelsproducenter och kockar.
Publikationslista:
