Georg Carlsson
Presentation
Mina övergripande forskningsintressen handlar om odlingssystemsekologi och är inriktade på 1) diversifiering och mångfunktionalitet hos jordbruksgrödor och odlingssystem, och 2) ökad odling och användning av baljväxter för hållbar livsmedelsproduktion. För att uppnå dessa mål strävar jag efter att använda agroekologska ansatser baserade på deltagardrivet samarbete med jordbrukare och andra avnämare, systemtänkande, ekologiska principer och tvärvetenskaplig forskning. Min forskning innefattar studier av ekosystemtjänster från diversifierade odlingssystem, drivkrafter och hinder för odling och användning av baljväxter till livsmedel, faktorer som påverkar symbiotisk kvävefixering, rhizosfärens och odlingssystemets kvävedynamik, och hållbar skötsel av sådda artrika gräsmarker för biologisk mångfald och bioenergi.
Undervisning
Jag deltar i institutionens undervisning inom programmen i agroekologi, hortonom, trädgårdsingenjör och lantmästare genom kursansvar och föreläsningar inom växtodling, symbiotisk kvävefixering, växtnäringscirkulation i odlingssystem och baljväxters roll för hållbara produktionssystem.
Forskning
Pågående forskningsprojekt
- Diversification through Rotation, Intercropping, Multiple Cropping, Promoted with Actors and value-Chains towards Sustainability (DiverIMPACTS)
- Generic bio-inventory of functional soil microbial diversity in permanent grassland ecosystems across management and climate (BIOINVENT)
- Hållbarhetsanalys av diversifierade odlingssystem
- Livsmedelskvalitet och förfruktsvärde hos ekologiskt odlade linser
- New Legume Foods - Innovativa livsmedel från baljväxter för ökad resurseffektivitet i livsmedelssystemet
- SolACE - Lösningar för mer effektiv användnig av vatten och växtnäring i grödor och agroekosystem (Solutions for improving Agroecosystem and Crop Efficiency for water and nutrient use)
- Svenska ekologiska linser
Avslutade forskningsprojekt
- Anpassningsförmåga till klimatförändringar hos Europeiska odlings- och jordbrukssystem Climate-CAFE (ERA-net)
- Användning av outnyttjade gräsmarker för biodiversitet och bioenergi – nätverk och fältförsök (Region Skånes Miljövårdsfond och Partnerskap Alnarp).
- Baljväxter för framtidens jordbruk LEGATO (EU,FP7)
- Fokus på samodling i ekologiska baljväxter FIOL (Formas)
- Förbättrad produktion av biomassa på marginalmarker med perenna gräs (EU kommissionen).
- Hur påverkas rhizosfärens kvävedynamik och symbiosaktivitet av biogödsel? (Plant Link).
- Kvävedynamik och mikrobiell biogeografi i baljväxters rhizosfär (Stiftelsen Oscar och Lili Lamms minne).
- Mångfunktionella baljväxter för ekologiska odlingssystem (Ekhagastiftelsen).
- Odlingssäkerhet hos baljväxter i olika miljöer (STINT)
- Odlingssäkerhet i sortblandningar av åkerböna (SLU EkoForsk).
- Rhizosfärprocesser i diversifierade grödor – växtnäringsutnyttjande och stresstolerans i baljväxtbaserade odlingssystem (Formas).
- Strategisk växtnäringshantering i ekologisk produktion av livsmedel integrerat med biogasproduktion
Samverkan
Jag har utbredda kontakter och utbyte med jordbruksnäringen (jordbrukare, rådgivare, livsmedelsföretag) och myndigheter (t.ex. Jordbruksverket, Nordiskt genresurscenter, Regionförbund) i frågor kring odling och användning av baljväxter och ökad hållbarhet i växtodlingen. Jag har även ett omfattade vetenskapligt nätverk, och samarbetar med forskare vid flera andra SLU-institutioner såväl som vid andra svenska och internationella universitet och forskningsinstitut.
Uppdrag
Medlem i SLUs arbetsgrupp för utarbetande av masterutbildning inom livsmedelssystemet (2016-2017). Medlem i LTV-fakultetens valberedning (2012-2014) samt i referensgruppen för ny biotron vid LTV-fakulteten (2013-2014).
Bakgrund
Fil Mag i Biologi, Umeå universitet. 2000
Fil Dr i Växtodlingslära, SLU. 2005
Handledning
Jag handleder och examinerar examensarbeten på masters-, magister- och kandidatnivå, är biträdande handledare för en aktiv doktorand samt har varit biträdande handledare två disputerade doktorander.