CV-sida

Johanna Spångberg

Johanna Spångberg
Föreståndare för SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok. Anställd som forskare och har som forskningsområde analys av miljöpåverkan från livsmedsproduktion.

Presentation

Epok, där Johanna är föreståndare, har som främsta uppdrag att kommunicera forskning om ekologisk produktion och konsumtion men även att bidra till utbildning inom området. Inom denna tjänst deltar Johanna i undervisning, både på SLU och till viss del externt, om mer övergripande aspekter av ekologisk produktion och konsumtion. Johanna leder även mycket av de projekt som Epoks anknutna forskare jobbar med och är med och planerar seminarier och workshoppar inom projekten.

I mån av tid och möjlighet deltar Johanna i forskningsprojekt vid sidan av sin tid som föreståndare på Epok.

Undervisning

Föreläsningar om ekologisk produktion och konsumtion på några kurser i urval,

Lantbruksvetenskap 1, SLU

Växtproduktion – mark och gröda, SLU

Hållbar växtproduktion 1, Skillebyholms trädgårdsutbildning

Samverkan

Samverkar med flera organisationer och aktörer inom ekologisk produktion och konsumtion. Till exempel så anordnar Epok årligen FoU-dagar inom ekologisk produktion i samarbete med Jordbruksverket och Hushållningssällskapet.

Bakgrund

Johanna har en examen inom civilingenjörsprogrammet Miljö- och vattenteknik på Uppsala Universitet (och SLU). Johanna disputerade på institutionen för energi och teknik 2014 med titel på avhandlingen "Recycling plant nutrients from waste and by-products : a life cycle perspective". Mellan åren 2016-2020 arbetade Johanna på Vetenskapsrådet och är sedan april 2020 föreståndare på Epok.

Publikationer i urval

I urval,

Wivstad et al., 2023. Survey of farm-gate N and P balances on arable and dairy organic and conventional farms in Sweden-basis for improved management. Vetenskaplig artikel.

Spångberg, J & Ullvén, K., 2022. Forskningsagenda för ekologiskt lantbruk och ekologisk mat. Rapport Epok.

Wallgren, T m.fl., 2022. Djurvälfärd i ekologisk produktion – vad vet vi i dag? Rapport Epok.

Eriksson, M & Spångberg, J, 2017. Carbon footprint and energy use of food waste management options for fresh fruit and vegetables from supermarkets. Vetenskaplig artikel.

 


Kontaktinformation

Forskare vid Institutionen för växtproduktionsekologi; SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok
Telefon: +4618672551, +46730885053
Postadress:
Inst för växtproduktionsekologi, Box 7043
75007 UPPSALA
Besöksadress: Ulls väg 16, Uppsala