Johanna Tangnäs
Presentation
Johanna Tangnäs är statsvetare och en del av Centrum för biologisk mångfald (CBM) och hennes forskning är inriktad på hållbarhet, utveckling och styrning. Johanna arbetar som postdoktor i forskningsprogrammet LANDPATHS, med ett delprojekt om styrning av jordbrukslandskapet.
Disputerade i Karlstad 2024 med avhandlingen "Utveckling, konkurrens och möjliga framtider. En studie om görandet av hållbarhet i regional utvecklingspolitik". Doktorandprojektet handlar om vad som händer när satsningar på hållbarhet genomförs där andra syften och styrningsformer är etablerade och vad görandet av hållbarhet innebär för vilken utveckling som i och med detta blir möjlig. Genom intervjuer, observationer och analyser av skriven policy undersöks hur hållbarhet representeras i regional utveckling, och vad detta får för effekter.
Johanna är utbildad vid Göteborgs universitet och hade internationella relationer som huvudämne. Hon har tidigare arbetat som tjänsteperson inom regional utveckling, hållbarhet, industriomställning och demokrati på både lokal och regional nivå, samt med utvecklings- och demokratifrågor inom den idéburna sektorn.
Forskning
Arbetar under 2024-2026 i LANDPATHS, ett stort forskningsprogram som syftar till att främja multifunktionella landskap som både är rika på biologisk mångfald och ger flera fördelar för en rad aktörer.
Forskningsprogrammet adresserar både styrnings- och förvaltningsutmaningar i olika landskap genom både tvärvetenskapliga och integrerande analyser. LANDPATHS finansieras av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten.
Delprojektet om jordbrukslandskap studerar transformativ styrning inom ramen för Europeiska unionens gemensamma jordbrukspolitik (Common Agriculture Policy, CAP).
https://landpaths.blog.uu.se/