CV-sida

Lena Lidfors

Lena Lidfors
Lena Lidfors är professor i etologi och ämnesansvarig för Antrozoologi (människa-djur interaktioner). Hon arbetar i Skara sedan anställning på SLU 1984. Forskningen de senaste tre åren har handlat om hur sociala tjänstehundar kan ge stöd till elever med problematisk skolfrånvaro. Nu startas ny forskning om spårhundars förmåga att hitta ogräs i vallodlingar, samt effekter av en förlängd utevistelse på tackors beteende och välfärd. Lena har forskat på beteendet hos många olika djurslag som t ex nötkreatur, får, grisar, försöksdjur (kanin, råtta, marsvin, hund), farmad mink och tjänstehundar. Lena har en omfattande erfarenhet av undervisning, kursledning och handledning av doktorander, masters- och kandidatuppsatser.

Presentation

Lena anställdes som doktorand på SLU i Skara 1984 och försvarade sin licentiatavhandling 1992 om "Beteende hos tjurkalvar i två olika inhysningssystem", samt sin doktorsavhandling 1994 om "Moder-unge beteenden hos nötkreatur  - kalvning, utveckling av ko-kalv bandet, digivning och effekt av ko-kalv separation". Efter det arbetade Lena som konsult på AstraZeneca i Mölndal med främst berikning av försökskaniners och försöksråttors inhysning. Lena sökte och erhöll forskningsmedel för att studera uppfödning av mjölkraskalvar på amkor och med olika mjölkutfodringsmetoder. Hon utförde även forskning med hjälp av sin första doktorand (Jenny Loberg) om hur uppbundna mjölkkor påverkas av hur ofta de får rastning utomhus under vintern. se mer om forsknign och handledning senare.

Lena Lidfors har haft många uppdrag inom SLU, som t ex programchef för den tvärvetenskapliga plattformen SLU Framtidens djur, natur och hälsa (2017-2020), vicedekan för forskarutbildning och lika villkor (2016-2018 + 2023), ledamot i VHs fakultetesnämnd (2013-2018), chef för etologi och djurskyddsavdelningen (2000-2012), samt prefekt (2003) och ställföreträdande prefekt (2004-2009). Hon har även suttit med i fler programnämnnder och kommitteer.

Undervisning

Inom undervisningen har Lena Lidfors varit kursansvarig för många olika kurser främst inriktad mot etologi. Hon har varit delkursansvarig för etologin inom Populationsmedicinkursen för veterinärstudenter från 1999-2024. Tilläggsutbildningen för utländska veterinärer har hon hållit i etologidelkursen under de senaste åren. Inom Djur och hållbarhetsprogrammet har hon varit kursledare för Etologi och anatomikursen 2021-2023. Etologi och djurskyddsprogrammet som startade i Skara var hon kursledare för anatomikursen, fysiologikursen och självständigt arbete under några år.

På mastersnivå är Lena kursledare för Animal Science - a scientific approach från 2024. Under ett tidigare husdjursvetenskapligt program på mastersnivå var Lena kursansvarig för Applied Animal Behaviour (2008-2015), Ethological methods and experimental design (2008-2015) och Anthrozoology (2008-2010 + 2012-2015). Hon var även kursledare för masterskursen Animal Welfare and Behaviour dess första år (2016).

I samarbete med fakulteten för Landskapsarkitektur och trädgårdsvetenskap i Alnarp har Lena varit delkursansvarig i kursen Nature and Animal Assisted Interventions (2017-2024) och i Nature Based Interventions (2016-2017). Hon satt även med i programrådet för "Outdoor Environments for Health and Well-being" från 2016.

Forskning

Lena Lidfors forskningsprojekt med de senaste först:

- Sociala tjänstehundars stöd till elever med problematiks skolfrånvaro (2022-2024, finansierat av Agria/SKK) https://www.slu.se/fakulteter/vh/forskning/forskningsprojekt/hund/sociala-tjanstehundars-stod/#related-information-header 

- Parasitsjukdomar och markörer för bedömning av djurvälfärd med tillämpningar hos betesdjur (2016-2021, finasierat av Formas, Johan Höglund projektledare)

- Lek som en positiv välfärdsindikator hos lantbruksdjur (2012-2016, finansierat av Formas inom ramen för Centre of Excellence in Animal Welfare, Linda Keeling projektledare)

- Utomhushållning av köttdjur vintertid (2008-2010, finansierat av SLF)

- Minskad stress vid separation mellan amkor och deras kalvar i ekologisk produktion (2005-2006, finansierat av djurskyddsorganisation)

Miljöanalys

Lena Lidfors forskning har i väldigt liten utsträckning berört miljöanalys. Projekten om utomhusvistelse av köttraskor vintertid har dokumenterat var korna vistats och var gödseln hamnat, vilket har betydelse för näringsläckage.

Bakgrund

Lena Lidfors har en magister i vetenskap från ett individuelt program i psykologi och biologi vid Lunds universitet. Hon har läst etologi vid Stockholms universitet och gjorde sitt examensarbete om förväntansbeteende hos råttor våren 1984. Hon anställdes på SLU i Skara sommaren 1984 som forskningsassisten och blev senare antagen till forskarutbildning. Hon erhöll en licentiatexamen i etologi 1992 och en doktorsexamen i etologi 1994 vid SLU. Lena blev docent 2002, anställdes som senior lektor 2008, och blev befordrad till professor i etologi vid SLU 2011. 

Handledning

Lena Lidfors har varit huvudhandledare för följande doktorander: Jenny Loberg, Per Peetz Nielsen, Elin Hirsch, Claes Anderson.

Lena har varit biträdande handledare för följande doktorander: Jens Jung, Evgenij Telezhenko, Sofie Fröberg, Oleksiy Guzhva, Niclas Högberg.

För närvarande är Lena huvudhandledare för doktoranden Anne Nilsson, och biträdande handledare för doktoranderna Anne Pavlenko (Life Science University of Estonia, Tartu) och Marietta Amann (University of Veterinary Medicine, Vienna).

Lena har handlett många examensarbeten på mastersnivå inom husdjursvetenskap, veterinärmedicin och miljöpsykologi, samt på kandidatnivå inom etologi och djurskydd, husdjursvetenskap och djuromvårdnad.

Publikationer i urval

Här hittar du Lena Lidfors publikationer:

SLUpub

Länkar

Lena Lidfors finns på följande medier:

ResearchGate (inloggning krävs)

LinkedIn (inloggning krävs)


Kontaktinformation

Senior Advisor vid Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd; Tillämpad etologi
Telefon: +4651167215
Postadress:
Box 234
532 23 Skara
Besöksadress: Gråbrödragatan 19, Skara