CV-sida

Martin Andersson

Martin Andersson
Avdelningschef och docent i agrarhistoria

Presentation

Min forskning handlar om arbete, ojämlikhet och social struktur i medeltidens och 1500-talets Sverige.

Jag disputerade i historia 2018 vid Södertörns högskola på en avhandling som undersökte migration i 1600-talets Sverige. Den visade att befolkningen var mycket rörligare än vad tidigare forskning antagit, särskilt i södra Sveriges slättbygder, även de allra flesta inte flyttade särskilt långt. Jag undersökte även hur statsmakten genom migrationslagstiftning försökte förhindra att undersåtarna utvandrade: villkoren för utvandringen var 1600-talets stora migrationsfråga.

Hösten 2019 blev jag anställd som postdoktor här vid Avdelningen för agrarhistoria på SLU, och åren 2021–2023 var jag gästforskare vid universitetet i Cambridge. Under de åren forskade jag om "fattigt arbetsfolk", vilket bland annat resulterade i boken "Från trälar till tjänstefolk: legofolk i Sverige 1250–1600" som utkom 2023. I boken visar jag hur systemet med drängar och pigor ersatte den tidigare träldomen genom att institutionaliseras i lagstiftningen under 1200-talet, samt hur legofolkets levnadsvillkor och underordning såg ut och förändrades fram till sekelskiftet 1600.

Min forskning har även berört frågan om hur stor den ekonomisk ojämlikheten var i 1600-talets Sverige, liksom villkoren för de obesuttna i medeltidens och 1500-talets Sverige. Ett större arbete som nu (början av 2025) just är färdigställt är en befolkningshistorisk översikt över 1500-talets Sverige. Med utgångspunkt i räkenskaper, löningsregister och skattelängder studerar jag hur befolkningsutveckling och social struktur förändrades över århundradet. Bland annat har jag beräknat hur stor andel av befolkningen som var bosatt i städerna, hur stora de obesuttna grupperna på landbygden var, och vad effekterna blev av den dödlighetskris som skapades av den stora pestepidemin 1565–66 och den svåra missväxten på 1590-talet.

Jag är ledamot av Kungl. Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia.

Undervisning

Jag har tidigare terminer varit ansvarig för vår agrarhistoriska distanskurs, "Jordbruket och samhället".

Forskning

Jag deltar för närvarande i flera större forskningsprojekt.

Jag är projektledare för "Kvarnkapacitet och kvarnmonopol i det tidigmoderna Sverige" (2025–2027, finansierat av Vetenskapsrådet), i vilket även Patrick Svensson och en doktorand deltar. Projektet undersöker hur och varför det etablerades lokala monopol inom kvarnnäringen i Sverige under tidigmodern tid, och vilka effekterna blev i form av (över tid) bristande kvarnkapacitet. I projektet kombineras räkenskaper med rättsligt material för att komma åt de olika aktörer som hade intressen inom kvarnnäringen, såväl bönder som behövde använda kvarnen som adel och krona som drev de stora tullkvarnarna.

Jag deltar i projektet "Tidigmodern ojämlikhet genom maskinlästa förmögenhetsregister" (2025–2027), tillsammans med Kerstin Enflo vid Lunds universitet, Olof Karsvall vid Riksarkivet, samt en doktorand. Projektet handlar om att använda nya digitala metoder för automatisk handskriftsläsning för att tolka tidigmoderna skattelängder, bland annat Älvsborgs lösen 1571 och 1600-talets boskapslängder. Därigenom får vi tillgång till ekonomisk data på hushållsnivå rörande förmögenhet, vilket vi använder för att göra analyser av den ekonomiska ojämlikheten i olika områden, i städer och på landsbygd, liksom mellan olika sociala grupper.

Jag deltar också i projektet "Transrein" (2025–2028), som leds av Jesper Larsson och vari även deltar Eva-Lotta Päiviö Sjaunja, Matthew Jacobson och Hanna Bendz. Projektet handlar om de sociala konsekvenserna av övergången från en ekonomi övervägande byggd på jakt och fiske till storskaligare rennomadism under tidigmodern tid i de samiska områdena. Min del i projektet fokuserar främst på den äldre delen av perioden.

Handledning

Jag är biträdande handledare till två doktorander vid avdelningen: William Renström, som forskar om skogsägande och -brukande i 1600-talets Bergslagen, och Hanna Bendz, som ingår i projektet Transrein.

Publikationer i urval

“Swedish income inequality in 1613” (together with Jakob Molinder), Economic History Review 2024.

Från trälar till tjänstefolk: legofolk i Sverige 1250–1600, Lund: Nordic Academic Press 2023.

Migration i 1600-talets Sverige: Älvsborgs lösen 1613–1618, Malmö: Universus Academic Press 2018.

Länkar

Bluesky: @martinhist


Kontaktinformation

Forskare vid Institutionen för stad och land; Avdelningen för agrarhistoria
Telefon: +4618672311
Postadress:
Inst för stad och land
Box 7012
750 07 Uppsala
Besöksadress: Ulls väg 27, Externt

Publikationslista: