Mikaela Lindberg
Presentation
År 2012 disputerade jag vid SLU med avhandlingen ”Effects of increasing the proportion of high-quality grass silage in the diet of dairy cows”. Avhandlingen undersökte effekterna av att öka andelen gräs/klöverensilage i foderstaten för mjölkkor under hela laktationen. Resultaten visade att andelen ensilage kunde ökas gradvis upp till 70 % på torrsubstansbasis utan att mjölkproduktionen påverkades negativt jämfört med att utfodra 50% ensilage. Positiva effekter sågs också med avseende på ekonomisk lönsamhet och mjölkfettsyrasammansättning. Sedan disputationen har jag arbetat som forskare och lärare vid institutionen för husdjurens utfodring och vård, numera institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, med fokus på idisslarnutrition och då främst mjölkkor.
Forskningsintressen:
Till mina forskningsintressen hör idisslarnutrition: grovfoderutnyttjande, fodereffektivitet, miljöpåverkan och hållbart nyttjande av foderresurser och hållbara skötselsystem för idisslare. Jag är också intresserad av forskningsfrågor som rör framtidens livsmedelssystem och hur dessa kan förse oss med animalieprodukter på ett hållbart sätt.
Mål med min forskning:
Studera och utvärdera olika strategier för att nå uthålliga produktionssystem för idisslare, främst med avseende på utfodring, produktion, miljöpåverkan och djurvälfärd.
Forskningskompetens
Husdjursvetenskap, idisslarnutrition, har stor erfarenhet av experimentell design av försök med stora djur. Arbetat med t.ex. utfodringsförsök, beteendestudier, metanmätningar från mjölkkor med SF6-metoden och GreenFeed. Erfarenhet av teoretiska beräkningar av miljöpåverkan från animalieproduktionen.
Aktiviteter/uppdrag i akademiska omvärlden
- Representant för mjölkproduktion i VH-faks kommitté för lantbrukets livsmedelsproducerande djur.
- Ledamot i VH-fakultetens forskarutbildningsnämnd
- Medlem i SLUs vetenskapliga råd för djurskydd
- Ämnesansvarig för idisslarnutrition
Aktivitet/uppdrag med intressenter utanför den akademiska omvärlden
I maj 2014 tog jag emot ett stipendium från Konung Carl XVI Gustafs 50-års fond för vetenskap, teknik och miljö. Stipendiet gav mig möjlighet att fördjupa mina kunskaper inom livscykelanalys (LCA) av mjölkproduktion samt omvandlingen av för människor oätliga fodermedel (t.ex. gräs och fiberrika biprodukter) till högvärdigt protein i mjölk och kött.
Undervisning
Kursansvarig för PhD-kursen PVS0136 "Environmental impact from animal production" (2hp).
Kursansvarig för PhD-kursen P000007 "Primary production of animal source food - systems perspective and assessment of environmental sustainability" (3hp).
Undervisar även bl.a. i kandidatkurserna: Animalieproduktion - idisslare, Husdjursvetenskaplig grundkurs, Djurens nutrition, Fodervetenskap och husdjurens näringslära, Organens struktur och funktion (näringslära idisslare), Humans, Animals, Ecosystems – the One Health Approach in a Sustainable Global Animal Production och handleder kandidatarbeten i husdjursvetenskap.
Jag undervisar i följande masterkurser: Animal nutrition - health, behaviour and welfare, Feed science and forage production, Prospects and challenges for sustainable food systems och handleder masterarbeten i husdjursvetenskap.
Forskning
Pågående forskningsprojekt:
I ett doktorandprojekt som jag handleder undersöker vi effekter på metanutsläppen hos mjölkkor när de ges ett fodertillskott av rödalger. Ett annat doktorandprojekt handlar om hur produktionen och miljön påverkas om mjölkkor utfodras med olika foder som skiljer sig åt i klimatpåverkan från foderproduktionen.
Övriga projekt jag medverkar ses i tabellen nedan.
Titel | Projektansvariga |
Will dietary inclusion of the red macro algae Asparagopsis taxiformis reduce methane production in Swedish dairy cows? |
Rebecca Danielsson, HUV |
Prestationsindex - en metod att beräkna nu-värdet för varje enskild ko | Ulf Emanuelson, KV |
Mjölkförtagande under extrema väderhändelser: gårdarnas anpassning och resiliens | Enoch Owusu Sekyere, Ekonomi |
Lifetime net GHG emissions and contribution to the food system from dairy cows fed best practice diets |
Mikaela Lindberg/ SustAinimal |
Avslutade projekt (urval):
- Hållbar mjölkproduktion baserad på stor andel vallfoder
- Fodereffektiva kor
- Tvärlivs- hållbara proteinflöden och –produkter i livsmedelskedjan
- Hållbar svensk proteinkonsumtion
- Fullfoder – konkurrenskraftig utfodring på ekogårdar med automatisk mjölkning?
- Groundnut foliage as feed for Cambodian cattle
- Mjölk från gräs och biprodukter
- Compact total mixed ration in organic dairy herds -
does it improve animal welfare? - Management for improved efficiency by increased cow longevity in dairy herds
- Är gamla kor välmående och lönsamma? – Kornas livslängd som verktyg för att förbättra djurvälfärd och gårdens ekonomi
Samverkan
Jag är sammankallande för samrådsgruppen nötfoder som består av näringens representanter. Samrådsgruppen nötfoder | Externwebben (slu.se)
Handledning
Doktorander:
Annica Hansson (Lic.) - "Indilact II" 2023-2025.
Melania Angellotti - "Algae as a Feed Additive for Reduced Methane Production in Dairy cows" 2021-2025.
Markos Managos - "Lifetime net GHG emissions and contribution to the food system from dairy cows fed best practice diets" 2021-2025
Johanna Karlsson - “High forage proportions to forage efficient dairy cows” 2016-2020
Pok Samkol - "Groundnut foliage as feed for Cambodian cattle" 2014-2018
Publikationer i urval
Johansson, M., Lindberg, M. and Lundh, Å. 2024. Does Keeping Cows for More Lactations Affect the Composition and Technological Properties of the Milk? Animals, 14(1):157. https://doi.org/10.3390/ani14010157
Clasen, J.B., Fikse, W.F., Ramin, M. and Lindberg, M. 2024. Effects of herd management decisions on dairy cow longevity, farm profitability, and emissions of enteric methane – a simulation study of milk and beef production. Animal, 18(2), 101051. https://doi.org/10.1016/j.animal.2023.101051
Karlsson, J.O., Robling, H., Cederberg, C., Spörndly, R., Lindberg, M., Martiin, C., Ardfors, E. and Tidåker, P. 2023. What can we learn from the past? Tracking sustainability indicators for the Swedish dairy sector over 30 years. Agricultural Systems, 212, 103779. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2023.103779
Johansson, T., Agenäs, S. and Lindberg, M. 2024. Time budgets of dairy cows in a cow-calf contact system with automatic milking. JDS Communications, 5(1):52-56. https://doi.org/10.3168/jdsc.2023-0401
Addisu Adamie, B., Owusu-Sekyere, E., Lindberg, M., Agenäs, S., Nyman, A.-K. and Hansson, H. 2023. Dairy cow longevity and farm economic performance: Evidence from Swedish dairy farms. J. Dairy Sci. https://doi.org/10.3168/jds.2023-23436
Owusu-Sekyere, E., Nyman, A.-K., Lindberg, M., Addisu Adamie, B., Agenäs, S. and Hansson, H. 2023. Dairy cow longevity: Impact of animal health and farmers’ investment decisions. J. Dairy Sci. 106:3509-3524. https://doi.org/10.3168/jds.2022-22808
Lindberg, M., Henriksson, M., Bååth Jacobsson, S. & Berglund Lundberg, M. 2021. By-products in Swedish dairy cow diets – evaluation of environmental impact and feed costs. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A - Animal Sci. 70:3-4, 132-144
Kronqvist, C., Petters, F., Robertsson, U. & Lindberg, M. 2021. Evaluation of production parameters, feed sorting behaviour and social interactions in dairy cows: Comparison of two total mixed rations with different particle size and water content. Livestock Sci. 251 https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104662
Karlsson, J., Lindberg, M., Åkerlind, M. & Holtenius, K. 2020. Feed intake, milk yield and metabolic status of early-lactation Swedish Holstein and Swedish Red dairy cows of different parities fed grass silage and two levels of byproduct-based concentrate. Livestock Sci. 242 https://doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104304
Karlsson, J., Lindberg, M., Åkerlind, M. & Holtenius, K. 2020. Whole-lactation feed intake, milk yield, and energy balance of Holstein and Swedish Red dairy cows fed grass-clover silage and 2 levels of byproduct-based concentrate. J. Dairy Sci. 103:10, 8922–8937 https://doi.org/10.3168/jds.2020-18204
Lindberg, M., Lundström, J., Albihn, A., Gustafson, G., Bertilsson, J., Rydhmer, L., Åhman, B. & Magnusson., U. 2020. Djurens roll för livsmedelsförsörjningen i en föränderlig miljö - utmaningar och kunskapsbehov. Future Food Reports 12.
Lindberg, M. 2020. Milk fatty acid profiles from inclusion of different calcium salts in dairy cow diets. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A — Animal Science. https://doi.org/10.1080/09064702.2020.1781925
Karlsson, J. Ramin, M., Kass, M., Lindberg, M. & Holtenius, K. 2019. Effects of replacing wheat starch with glycerol on methane emissions, milk production, and feed efficiency in dairy cows fed grass silage-based diets. J. Dairy Sci. 102:7927–7935.
Samkol, P., Sath, K., Patel, M., Mom, S. & Holtenius, K. 2019. Effects of supplementing low-quality hay with groundnut foliage and cassava tops on feed intake, apparent digestibility and rumen fermentation in crossbred cattle. Anim Prod Sci. https://doi.org/10.1071/AN17680
Karlsson, J.O., Carlsson, G., Lindberg, M., Sjunnestrand, T. & Röös, E. 2018. Designing a future food vision for the Nordics through a participatory modeling approach. Agron. Sustain. Dev. 38: 59. https://doi.org/10.1007/s13593-018-0528-0
Karlsson, J., Spörndly, R., Lindberg, M. & Holtenius, K. 2018. Replacing Human-Edible Feed Ingredients with By-Products Increases Net Food Production Efficiency in Dairy Cows. J Dairy Sci. 101:8 7146–7155.
Röös, E., Bajzelj, B., Smith, P., Patel, M., Little, D. & Garnett, T. 2017. Greedy or Needy? Land use and climate impacts of food in 2050 under different potential livestock futures. Global Env Change 47:1-12.
Samkol, P., Sath, K., Patel, M. & Holtenius, K. 2017. Effects of supplementing different levels of sun-dried groundnut foliage on intake, apparent digestibility and nitrogen metabolism in cattle offered a basal diet of a mixture of rice straw and para grass. Trop Anim Health Prod. DOI 10.1007/s11250-017-1352-2
Patel, M., Sonesson, U. & Hessle A. 2017. Upgrading plant amino acids through cattle to improve the nutritional value for humans: effects of different production systems. Animal 11:3 519-528 DOI: 10.1017/S1751731116001610
Röös, E., Bajzelj, B., Smith, P., Patel, M., Little, D. & Garnett, T. 2017. Protein futures for Western Europe: potential land use and climate impacts in 2050. Reg. Environ. Change 17:2 367-377 DOI: 10.1007/S10113-016-1013-4
Patel, M., Wredle, E., Spörndly, E. & Bertilsson, J. 2017. Whole lactation production responses in high-yielding dairy cows using high-quality grass/clover silage. J. Sci Food Agr 97:9, 2883-2890 DOI 10.1002/jsfa.8119
Röös, E., Patel, M. & Spångberg, J. 2016. Oat drink or cow's milk - environmental impacts considering the service of grazing, the opportunity cost of land and the demand for beef and protein. Agricultural Systems 142:23-32.
Röös, E., Patel, M., Spångberg, J. Carlsson, G & Rydhmer, L. 2016. Limiting livestock production to pasture and by-products in a search for sustainable diets. Food Policy 58:1-13.
Samkol, P., Sath, K., Patel, M., Windsor, P.A. & Holtenius, K. 2015. Survey of small-scale cattle production systems in different agro-ecological zones of Cambodia. Tropical Animal Health and Production: Volume 47:7, 1299-1306.
Patel, M., Wredle, E. & Bertilsson, J. 2013. Effect of dietary proportion of grass silage on milk fat with emphasis on odd- and branched-chain fatty acids in dairy cows. J Dairy Science 96: 390-397.
Patel, M., Wredle, E., Spörndly, E., Bertilsson, J. & Kumm, K.-I. 2013. Profitability of organic and conventional dairy production with different dietary proportions of high-quality grass silage. Organic Agriculture 3:1, 31-39.
Patel, M., Wredle, E., Börjesson, G., Danielsson, R., Iwaasa, A.D., Spörndly, E. & Bertilsson, J. 2011. Enteric methane emissions from dairy cows fed different proportions of highly digestible grass silage. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A - Animal Science, 61:3, 128-136.
Publikationslista: