Sofia Boqvist
Presentation
Det var under min utbildning till veterinär som jag blev intresserad av hur djurs och människans hälsa är sammankopplade. Samspelet mellan djurens och människans hälsa har fortsatt att engagera och intressera mig och numera är jag professor i veterinär folkhälsa med inriktning livsmedelssäkerhet. Ämnet veterinär folkhälsa omfattar även livsmedelskontroll och epidemiologi kring zoonotiska infektioner mm. Jag har ett stort globalt engagemang och samarbetar med flertalet forskare i Afrika och Asien.
Sofia Boqvist. Foto: Anneli Sundin
Undervisning
Jag är ämnesansvarig för veterinär folkhälsa och vår grupp arbetar för att kurserna i livsmedelssäkerhet, köttbesiktning och livsmedelskontroll inom veterinärprogrammet håller hög kvalité och speglar vår samtid. Jag föreläser främst inom livsmedelssäkerhet och global livsmedelsförsörjning, samt handleder examensarbetare och mastersstudenter.
Bakterieplattor. Foto: SLU
Forskning
Min forskning fokuserar främst på olika aspekter av risker och riskhantering i livsmedelskedjan. Det inkluderar, till exempel, att identifiera risker och undersöka åtgärder för att förbättra livsmedelskedjan, att modernisera livsmedelskontrollen och att arbeta för att förbättra matens hållbarhet och minska svinn. I min forskning försöker jag även bidra till att stärka global livsmedelsförsörjning.
Aktuell forskning och urval av tidigare projekt
- Remote meat inspection using electronic nose (SLV)
- Improved cleaning and disinfection at meat premises – reducing spread of spoilage-, pathogenic- and antimicrobial resistant bacteria (SLF)
- AMR in zoonotic pathogens – a challenge for urban smallholder livestock production system, Uganda (VR)
- One Health Initiative – Food safety interventions along pork value chain in Vietnam (ILRI)
- Eating crickets – an appetizing solution for today´s global problems (Formas)
- Molecular characterization and AMR among Salmonella spp. isolated from food sold at informal markets in Cambodia (Sida)
- Management of animal diseases and antimicrobial use by information and communication technology to control AMR in East Africa (JPIAMR)
Samverkan
Jag har lång erfarenhet av samverkan och hur forskningsbaserade resultat kan omsättas till praktisk tillämpning och till policyprocesser, både inom Sverige och globalt. Genom att föra en nära dialog med aktörer i det omgivande samhället ökar möjligheten att nyttiggöra forskning. Samverkan utgör en viktig del av SLUs verksamhet. Det är ett viktigt sätt för att sprida information som kan vara till gagn för samhället och för att knyta nya kontakter som kan leda till nya samarbeten.
Bakgrund
Nuvarande anställning
Professor i veterinär folkhälsa med inriktning livsmedelssäkerhet
Examina
Docent i infektionsepidemiologi 2010; Veterinärmedicine doktor 2002: Legitimerad veterinär 1997
Informell matmarknad i Alexandria, Egypten. Foto: Ingrid Hansson
Tidigare anställningar
Jag har tidigare arbetat på Zoonoscenter, Statens veterinärmedicinska anstalt och tidigare Smittskyddsinstitutet, samt som praktiserande små-och storsdjursveterinär.
Urval av tidigare uppdrag
- Programchef för det globala programmet Agriculture for Food Security 2030) (AgriFoSe2030): 2020 - Agriculture for Food Security 2030. AgriFoSe2030-programmet riktar sig mot FN globala hållbarhetsmål 2 – ”Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk” i låginkomstländer. AgriFoSe2030 syntetiserar och översätter befintlig vetenskap till policy och praktik samt utvecklar kapacitet för att uppnå detta. Programmet samarbetar med partners i det globala syd.,
- Föreståndare för Centrum för globala djursjukdomar på SLU: 2011-2015. Jag startade detta centrum på uppdrag av fakulteten som senare omvandlades till Kommitteen för globala djursjukdomar.
- Sveriges representant i EFSAs (European Food Safety Authority) Task Force for Zoonoses: 2002-2007
- Flertalet internationella forsknings och utredningsuppdrag i, till exempel, Vietnam, Tadjikistan, Lao PDR, Uganda, Kenya, Sierra Leone, Etiopien och Zimbabwe.
Handledning
Jag är huvudhandledare för tre pågående och två avslutade doktorsavhandlingar, samt biträdande handledare för två pågående och elva avslutade doktorsavhandlingar. Dessutom är jag huvudhandledare för masterprojekt
Publikationer i urval
Totalt mer än 95 artiklar i granskande vetenskapliga tidskrifter. Ett urval presenteras nedan.
Söderqvist K, Peterson M, Ohlsson V, Johansson M, Boqvist S. A Microbiological and Sensory Evaluation of Modified Atmosphere-Packed (MAP) Chicken at Use-By Date and Beyond. 2024. Foods. 4, 13, 2140. https://doi.org/10.3390/foods13132140
Kautto A H, Medin I, Almqvist V, Boqvist S, Vågsholm I. 2023. Remote ante mortem inspection – examining the possibility for sustainable low-capacity slaughter. Food control. 153:2023. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109967
Moazzami M, Bergenkvist E, Boqvist S, Frosth, Langsrud S, Møretrø T, Vågsholm I, Hansson I. 2023. Assessment of ATP-Bioluminescence and Dipslide Sampling to Determine the Efficacy of Slaughterhouse Cleaning and Disinfection Compared with Total Aerobic and Enterobacterales Counts. Journal of Food Protection. 10:86. https://doi.org/10.1016/j.jfp.2023.100155
Singha S, Ceciliani F, Rahman M, Mannan MA, Chowdhury S, Nath SC, Bhushan Paul O, Persson P, Boqvist S. 2023. Factors influencing somatic cell counts and bacterial contamination in unpasteurized milk obtained from Water Buffalo in Bangladesh. Tropical Animal Health and Production. 55: 242. https://doi.org/10.1007/s11250-023-03644-x
Rortana C, Dang-Xuan S, Nguyen-Viet H, Unger F, Lindahl JF, Tum S, Ty C, Grace D, Osbjer K, Boqvist S. 2022 Quantitative risk assessment of salmonellosis in Cambodian consumers through chicken and pork salad consumption. Front. Sustain. Food Syst. 6:1059235. https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.1059235
Abu Hatab A, Krautscheid L, Boqvist S. 2021. COVID-19, Livestock Systems and Food Security in Developing Countries: A systematic review of an emerging literature. Pathogens, 10: 586. https://doi.org/10.3390/pathogens10050586
Rajala E, Vogel I, Sundin A, Kongmanila D, Nassuna Musoke M.G., Musundire R, Nasha Mulangala M, Chiwona-Karltun L, Magnusson U, Boqvist S. 2020. How can agricultural research translation projects targeting smallholder production systems be strengthened by using Theory of Change? Global Food Security. 28, article: 100475, https://doi.org/10.1016/j.gfs.2020.100475
Hansson I, Tamminen L-M, Frosth S, Fernström L-F, Emanuelsson U, Boqvist S. 2020. Occurrence of Campylobacter spp. in Swedish calves, common sequence types, and antibiotic resistance patterns, Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/jam.14914
Fernandez-Cassi X, Söderqvist K, Bakeeva A, Vaga M, Dicksved J, Vagsholm I, Jansson A, Boqvist S. 2020. Microbial communities and food safety aspects of crickets (Acheta domesticus) reared under controlled conditions, Journal of Insects as Food and Feed. 6(4); 429-440 https://doi.org/10.3920/JIFF2019.0048
Vågsholm I, Shah Arzoomand N, Boqvist S. 2020. Food security, safety, and sustainability - getting the trade-offs right. Frontiers in Sustainable Food Systems, section Agro-Food Safety. Review. https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.00016
Habib I, Harb A, Hanson I, Vågsholm I, Osama W, Adnan S, Anwar M, Agamy N, Boqvist S. 2020. Challenges and opportunities towards the development of risk assessment at the consumer phase in developing countries— the case of Campylobacter cross-contamination during handling of raw chicken in two Middle Eastern countries. Pathogens, 9: 62; https://doi.org/10.3390/pathogens9010062
Hallenberg Ström G, Björklund H, Barnes A C, Chau Thi Da, Nguyen Huu Yen Nhi, Trinh Thi Lan, Magnusson U, Norman Haldén A, Boqvist S. 2019. Antibiotic use by small-scale farmers in freshwater aquaculture in the upper Mekong Delta, Vietnam. 31:3Journal of Aquatic Animal Health https://10.1002/aah.10084