Therese Rehn
Presentation
Jag arbetar som forskare vid SLU i Skara. I grunden är jag husdjursagronom och har alltid haft ett stort intresse för djurs välfärd och deras beteende. Jag arbetar mest med studier kring interaktioner mellan människa och djur (antrozoologi), framförallt inom hund och katt. Inom mitt doktorandprojekt tittade jag på relationen mellan hund och människa och hur olika typer av interaktioner kan påverka hundars beteende och välfärd. Tyngdpunkten inom min forskning ligger på positiva interaktioner (t ex återförening mellan djur och ägare) där målet är att försöka hitta lämpliga metoder för att mäta kvalitén av relationen mellan ett sällskapsdjur och dess ägare. Vi har i tidigare studier sett att hundens återföreningsbeteende påverkas av hur länge ägare och hund varit ifrån varandra, hur personen själv tar kontakt med hunden, hur välkänd personen är för hunden, samt hur relationen mellan hund och ägare ser ut.
Undervisning
Jag har ansvar för en distanskurs (Hund- och kattetologi), en kurs inom Etologi och djurskyddsprogrammet (Etologi och antrozoologi) och en kurs inom Djursjukskötarprogrammet (Näringsfysiologi och fodervetenskap). Utöver kursansvar föreläser jag inom flera olika program vid och utanför SLU, ofta med fokus på hundars beteende och välfärd, samt interaktioner mellan hund och människa.
Jag handleder gärna studenter som arbetar med exjobb inom antrozoologi, etologi och djurvälfärd.
Forskning
I ett pågående projekt går vi in på djupet kring hur man på ett vetenskapligt sätt kan mäta olika relationsstilar mellan sällskapsdjur och deras ägare. Metodutvecklingen baseras på teorier inom humanpsykologin (anknytning och social support). Vi arbetar även med ett projekt som handlar om människors omvårdnadsstil och dess effekt på känslomässig anknytning hos hund. En större internationell enkätstudie om hur vi relaterar till våra sällskapsdjur är också på gång.
Jag är projektledare för en stor svensk långsiktig studie, Mitt liv med hund. I detta projekt följer vi hund och ägare under flera års tid för att studera hur olika livsstilsfaktorer påverkar hundens välfärd och beteende. Här finns projektets hemsida www.slu.se/mittlivmedhund och om du är nybliven valpägare är du såklart mer än välkommen att delta i projektet! Om du har några frågor kring projektet, maila oss på mittlivmedhund@slu.se.
Publikationer i urval
- From the horse’s perspective: investigating attachment behaviour and the effect of training method on fear reactions and ease of handling - a pilot study
- Individual play patterns stimulated by a familiar object are group-driven
- Links between an owner’s adult attachment style and the support-seeking behavior of their dog
- Cats and owners interact more with each other after a longer duration of separation
- Measuring dog-owner relationships: Crossing boundaries between animal behaviour and human psychology
- The effect of time left alone at home on dog welfare
- Dogs' endocrine and behavioural responses at reunion are affected by how the human initiates contact
- I like my dog, does my dog like me?
- Evaluating the Strange Situation Procedure (SSP) to assess the bond between dogs and humans
- PhD thesis: Best of friends? Investigating the dog-human relationship
- Positive affect and learning: exploring the "Eureka effect" in dogs
- Using judgement bias to measure positive affective state in dogs
- Promoting positive states: the effect of early human handling on play and exploratory behaviour in pigs
- Early human handling in non-weaned piglets: Effects on behaviour and body weight
- Students' attitudes to animal welfare and rights in Europe and Asia
- Reliability of an injury scoring system for horses
- An international comparison of female and male students' attitudes to the use of animals
- Licentiate thesis: The role of the emotional relationship with humans on dog welfare