Market-oriented lamb meat production
Under träffarna besöker vi får- och lammköttsföretagare som berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnas köttprovsmakning till självkostnadspris vid den obligatoriska träffen.
Innehåll
- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
- Marknadens behov av lammköttets kvalitet och kvantitet
- Hur kan förutsättningar skapas för bra köttkvalitet
- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
- Ekonomi på företagsnivå
- Fårens roll i natur- och landskapsvård
- Produktionsförutsättningar beroende på areal, besättningsstruktur m.m.
- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
- Kursen pågår under höstterminen 2021 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska.
- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara.
- Det obligatoriska tillfället är den 19-21 november.
- Den frivilliga träffen 18-19 september genomförs om tillräckligt många vill delta.
- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling då huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform Canvas
- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med träffarna (transport, kost, logi), vid studiebesök och frivilliga aktiviteter som köttprovsmakning
Information from the course leader
Missa inte din plats, viktig information om registrering!
Observera att den här kursen inte tillämpar självregistrering, registrering sker efter uppropet. Du som är antagen till kursen ” Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktion, 7.5 hp hösten 2023” och är intresserad av att ta din plats i anspråk ska delta personligen vid uppropet via zoom den 28 augusti kl. 16.00 Länk till uppropet mejlas till dig som är antagen i god tid innan den 28 augusti. För reservantagna gäller andra rutiner som meddelas via personligt mail).
Träffar, Skara
Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara. Deltagarna bekostar själva resor, förtäring och uppehälle.
- Den frivilliga träffen 16-17 september genomförs om tillräckligt många vill delta. Anmälan till Annelie.Carlsson@SLU.se. Vi kommer under helgen besöka fyra gårdar samt lyssna på veterinär som diskuterar djurhälsofrågor m.m. Start lördag 9.30, slut ca söndag 16.30. Boka gärna boende i god tid.
- Det obligatoriska träffen är den 10-12 november.
Med vänlig hälsing
Annelie Carlsson
Course evaluation
The course evaluation is now closed
HV0169-10052 - Course evaluation report
Once the evaluation is closed, the course coordinator and student representative have 1 month to draft their comments. The comments will be published in the evaluation report.
Additional course evaluations for HV0169
Academic year 2021/2022
Market-oriented lamb meat production (HV0169-10298)
2021-08-30 - 2022-01-16
Academic year 2018/2019
Market-oriented lamb meat production (HV0169-30188)
2019-01-21 - 2019-06-09
Syllabus and other information
Syllabus
HV0169 Market-oriented lamb meat production, 7.5 Credits
Marknadsinriktad får- och lammköttsproduktionSubjects
Animal ScienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Basic theory | 2.5 | 0202 |
Seminars and specialisation | 2.5 | 0203 |
Project work | 2.5 | 0204 |
Advanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
.Objectives
.
Content
.
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
.
If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
For the assessment of an independent project (degree project), the examiner may also allow a student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
.Responsible department
Department of Animal Envrionment and Health
Litterature list
Får 2008, Författare: Erik Sjödin, Karl-Erik Hammarberg, Sten Sundås ISBN: 9789127117860
Övrig obligatorisk litteratur tillhandahålls på lärplattformen Canvas som öppnas vid kurstart.