Forage - cultivation and feeding
Course evaluation
The course evaluation is not yet activated
The course evaluation is open between 2025-01-12 and 2025-02-02
Additional course evaluations for LB0117
Academic year 2024/2025
Forage - cultivation and feeding (LB0117-50006)
2024-09-02 - 2025-01-19
Academic year 2023/2024
Forage - cultivation and feeding (LB0117-50001)
2023-08-14 - 2024-01-01
Academic year 2022/2023
Forage - cultivation and feeding (LB0117-10328)
2022-08-15 - 2023-01-01
Academic year 2021/2022
Forage - cultivation and feeding (LB0117-10307)
2021-08-16 - 2022-01-02
Syllabus and other information
Syllabus
LB0117 Forage - cultivation and feeding, 7.5 Credits
Grovfoder - odling och utfodringSubjects
Agricultural Science Animal ScienceEducation cycle
Bachelor’s levelModules
Title | Credits | Code |
---|---|---|
Single module | 7.5 | 0001 |
Advanced study in the main field
First cycle, has only upper-secondary level entry requirementsBachelor’s level (G1N)
Grading scale
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.
Language
SwedishPrior knowledge
Knowledge equivalent to general entry requirements for higher education.Objectives
.
Content
.
Grading form
The grade requirements within the course grading system are set out in specific criteria. These criteria must be available by the course start at the latest.Formats and requirements for examination
.
If a student has failed an examination, the examiner has the right to issue supplementary assignments. This applies if it is possible and there are grounds to do so.
The examiner can provide an adapted assessment to students entitled to study support for students with disabilities following a decision by the university. Examiners may also issue an adapted examination or provide an alternative way for the students to take the exam.
If this syllabus is withdrawn, SLU may introduce transitional provisions for examining students admitted based on this syllabus and who have not yet passed the course.
For the assessment of an independent project (degree project), the examiner may also allow a student to add supplemental information after the deadline for submission. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Other information
The right to participate in teaching and/or supervision only applies for the course instance the student was admitted to and registered on.
If there are special reasons, students are entitled to participate in components with compulsory attendance when the course is given again. Read more in the Education Planning and Administration Handbook.
Additional information
.Responsible department
Department of Crop Production Ecology
Cooperating departments:
Further information
Litterature list
Litteraturlista Grovfoder – odling och utfodring
Om inte annat anges kommer litteraturen finnas elektroniskt i lärplattformen Canvas.
Kursböcker
Grassland use in Europe A syllabus for young farmers, A. van den Pol-van Dasselaar, L. Bastiaansen-Aantjes, F. Bogue, M. O’Donovan, C. Huyghe, eds, 2019, https://doi.org/10.35690/978-2-7592-3146-1
Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, 2015. Mycket allmänbildande bok som vi rekommenderar att du köper. Finns att låna på SLU-biblioteken som bok. Det finns också en ny upplaga: Vår mat - 9789144176055 | Studentlitteratur
Fogelfors, H. 2023. (red.). Sidhänvisningarna här gäller dock upplagan från 2015.
Fördjupningslitteratur
Forages – an introduction to grassland agriculture, Collins, M. m. fl. editor, 7de upplagan. Finns att låna på SLU-biblioteken som e-bok.
Kompletterande litteratur och sidhänvisningar för de olika delarna av kursen, om ej annat anges finns litteraturen i Canvas
Växtodling
Växtodling allmänt (introduktion och litteratur till flera föreläsningar)
- Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se) Sid 5-10, 42-44 och 46-48
- Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, sid. 353-386. Finns att låna på SLU-biblioteken
- Lönsammare vallodling, Jafner, N, sid. 12-54, 66-79, 128-130 Finns i Canvas
- Grassland use in Europe A syllabus for young farmers, A. van den Pol-van Dasselaar, L. Bastiaansen-Aantjes, F. Bogue, M. O’Donovan, C. Huyghe, eds, 2019. Vallproduktion översikt. Sid 17-40. En överblick av vallar och naturbetesmarker i Sverige, sid 143-161.
Artkunskap
- Gräs i kulturlandskapet https://ograsradgivaren.slu.se/page/dokument/Grasfloran-2012.pdf I Canvas finns dokument med vissa kommentarer.
- Westerlind, E., Svanäng, K. & af Geijersstam. L. 2002. Artkaraktärer. Plantor av vallväxter och gagnväxter. Sveriges lantbruksuniversitet. Institutionen för växtodlingslära. Kompendium. 22 s.
- Vallväxter till slåtter och bete samt grönfoderväxter, sortval för södra, mellersta och norra Sverige 2020/2021. Halling m.fl. Uppsala
- Gustavsson, A.-M. 2001. Bestämning av rödklöverhalten i vall. Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap. Ekologisk odling. Nr 3.
- Nilsdotter-Linde, N., Wallenhammar, A.-C., Jansson, J. och Stoltz, E. 2013. Rotröta påverkar uthålligheten hos vallbaljväxter. Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev 1, 1–2. http://svenskavall.se/DynamicFiles/ContentFiles/00002252/Vallbrev-nr-1-2014.pdf
Vallfröblandningar
- Nilsdotter-Linde, N. 2018. Slåttervallens liggtid – möjligheter och begränsningar. Ur: Blix Germundsson, L. (red.). SLU. Meddelande från södra jordbruksförsöksdistriktet 71, 30:1–30.8. ISSN 0282-180X. germundsson-l-b-220512.pdf (slu.se)
- Larsson, S. m.fl. 2002. Vallfröblandningar för ekologisk produktion. Hushållningssällskapens multimedia.
- Olsson, M. 2014. Cikoria, svartkämpar, kummin och pimpernell – ska örterna ha en plats i den svenska vallen? SLU. Institutionen för biosystem och teknologi. Examensarbete 15 hp. 42 s. https://stud.epsilon.slu.se/7697/1/olsson_m_150310.pdf
- Svanäng, K. och Frankow-Lindberg, B. 1994. Vitklöver som slåtterväxt. SLU. Fakta Mark/Växter 6. 6 s.
Bete
- Grassland use in Europe A syllabus for young farmers, A. van den Pol-van Dasselaar, L. Bastiaansen-Aantjes, F. Bogue, M. O’Donovan, C. Huyghe, eds. 2019. Bete, betesparametrar och betesskötsel – översikt, sid. 41-45, 47-72.
- Danielsson, G. Extensivt bete eller rotationsbete i fållor.
- Hessle, A. och Danielsson. 2023. Hur många betesdjur behövs för bevarad mångfald och hur stort blir metanutsläppet? Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev. 4, 1-2.
Nilsdotter-Linde, N., Salomon, E. och Spörndly, E. 2020. Blandningar av betesväxter och dess förmåga att motstå tramp vid rotationsbete. Vallkonferens 2020. SLU. Institutionen för växtproduktionsekologi. Rapport 30, 25–28. https://pub.epsilon.slu.se/16657/Vallanläggning
- Kämpe, S. och Andermo, S. 2010. Teknik för etablering av vall. HS Skaraborg, rapport nr 3.
Övervintring
- Halling, M.A. 1994. Övervintring av jordbruksgrödor – principer, skador och odlingsåtgärder. Fakta mark/växter nr 15.
Vallfoderkemi och smältbarhet
- Gustavsson, A.-M. 1989. Vallväxters kemiska sammansättning och yttre faktorers inverkan på smältbarheten. Tionde nordiske forskerkurs i plantekultur, 6-10 mars 1989. Finns i Canvas
Skördetid och kvalitet
- Gustavsson, A-M. 2014. Varför är skördetiden så avgörande för vallgräsens näringsvärde? Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap nr 5 (8 sidor).
- Gustavsson, A.-M. 1996. Virkning av klima og vaerforhold på naeringsverdi i grovfor – behov for höstetidsprognos. Faginfo nr. 2. Kvithamardagene. Planteforsk. Finns i Canvas.
- Spörndly, R. 2013. www.vallprognos.se Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev nr. 3 Vallbrev-3-2013.pdf (svenskavall.se)
Växtnäring till vall inklusive stallgödsel
- Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 sid 12-19, 21-27 och 29 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se)
- Jordbruksverket 2021. Rekommendationer för gödsling och kalkning 2022: En nyare version finns på Jordbruksverkets hemsida, men sidhänvisningarna gäller upplagan från 2021. Lämpliga sidor: 7-40 (kapitel 2 och 3, särskilt viktigt är avsnittet om regler för spridning av stallgödsel i kap. 3.2), 41-42 (4.1),), 58-66 (4.4), 71-72 (4.7) 72-82 (4.9-5.3.1), 85-87 (stycken om vall, stallgödsel och fosforförluster) 88-97 (6-7.3 avsnitt om vall).
- Grassland use in Europe, van den Pol-van Dasselaar m.fl. 2018, sid 89-107.
- Carlsson, G. och Huss-Danell, K 2008. Kvävefixering i rödklövervallar .Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev 2.
Litteraturtips växtodling för eget intresse:
- Forages – an introduction to grassland agriculture 7th edition, Collins, M. m. fl., sid 3-6, 19-33, 35-43, 71-98, 117-130, 221-232. Finns att låna på SLU-biblioteken som e-bok.
- Källander, I. 2005. Ekologiskt lantbruk, sid.117-131.
- Sandström, B. och Barrlund, M. Sortprovning 2021 – vallgräs och vallbaljväxter Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap nr 1 2022. Vallprovning 1 2022.indd (slu.se)
- Gustavsson, A.-M. 2000. Faktorer som påverkar rödklöverhalten i en slåttervall (manuskript).
- Halling, M. Skördestrategier och uthållighet i engelskt rajgräs 2010. Försöksrapport Animaliebältet.
- Frankow-Lindberg, B. 2010. Kväveintensitet i långliggande vall med rörsvingelhybrid. Försöksrapport, Animaliebältet, sid 21-30.
- Norrländsk växtodling, Ericson, L. editor. 2018 Norrländsk växtodling | Externwebben (slu.se) sid 45-46 skadegörare i vall
- Spörndly, R. m.fl. 2019 Ersättningsfoder vid grovfoderbrist, Instutionen för husdjurens utfodring och vård. Rapport 301 sid.17-22 avsnitt om vall. Ersättningsfoder till nötkreatur vid grovfoderbrist | Externwebben (slu.se)
- Vår mat – odling av åker och trädgårdsgrödor. Fogelfors, H. editor, sid. 179-190. Finns att låna på SLU-biblioteken
- Persson, I. (red.). 2001. Bete och betesdjur. Bok. Jordbruksverket. 176 s. https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/bete-och-betesdjur.html
- Spörndly, E. och Glimskär, A. 2018. Betesdjur och Betestryck i naturbetesmarker. SLU. Institutionen för husdjurens utfodring och vård. Rapport 297. 71 s. https://pub.epsilon.slu.se/15649/1/sporndly_e_glimskar_a_180919.pdf
### Kontaktpersoner växtodling
Cecilia Palmborg, inst. för växtproduktionsekologi, SLU Umeå
cecilia.palmborg@slu.se, 090-7868713 eller 073-8034436
Nilla Nilsdotter Linde, inst. för växtproduktionsekologi. SLU Uppsala
nilla.nilsdotter-linde@slu.se
David Parsons, inst. för växtproduktionsekologi, SLU Umeå
david.parsons@slu.se
Animalieproduktion
Idisslares matsmältning och foderutnyttjande
Obligatorisk litteratur
- Forages – an introduction to grassland agriculture, Volume 1, 7th ed. Kap 14-15, s. 269-299.
- Fodereffektiva kor gynnar ekonomi och miljö Emelie Ferm Nytt blad, Nr 4 2015.
Kontaktperson
Petra Fant, inst. för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd , SLU Umeå
petra.fant@slu.se, 090- 786 87 21.
Vallfoderkonservering 1 (Ensilage) och 2 (Hö och övrigt)
Obligatorisk litteratur
- Forages – an introduction to grassland agriculture, Volume 1, 7th ed. Kap 17, s. 321-339.
- Krizsan, S. 2017. Skördemetoder vid ensilering.
- Svensk mjölk. 2003. Ensilering av vallfoder.
Kontaktperson Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå marten.hetta@slu.se , 090- 786 87 47
Vallfoder till mjölkkor
Obligatorisk litteratur
- Kämpe, S. 2012. Baljväxten fixar proteinet. Arvensis nr 7, sid 14-15.
- Pettersson, T. 2006. Konsumtion av vallfoder. Jordbruksinformation, nr 6.
- af Geijersstam, L. 2011. Vallen som pålitligt protein. Arvensis, nr 2, sid 20-21.
- Pettersson, T. 2006. Protein från vall. Jordbruksinformation, nr 10.
- Lantbrukarnas riksförbund. 2012. Goda affärer med nära protein.
Kontaktperson
Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå, marten.hetta@slu.se , 090-786 87 47.
Gunnarsson, C., Nilsdotter-Linde N., Spörndly R. 2014. Vallfoder till köttdjur och får Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev nr. 3
Svenska Vallbrev Nr 3. Maj 2014
Kontaktperson
Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå, marten.hetta@slu.se , 090-786 87 47.
Helsäd och majs
Obligatorisk litteratur
- Majs, vilken sort skall man välja och när skall ensilaget skördas? Swensson et al.,
- Läget, läget, läget är helt avgörande för att lyckas med odling av majs, Swensson et al.,
- Åkerböna i samodling med vårvete som helgrödeensilage till kor, Haag et al
- Ärt/havre-ensilage – hemodlat proteinfoder till mjölkkor Rondahl et al
- Helsäd – vilket foder får man? Wallsten J.
För eget intresse:
- Performance of forage maize at high latitudes, Mussadiq, Z. - kap 1.1- 1.6 (sid 13-23).
- Pea and pea-grain mixtures as whole crop protein silage for dairy cows - kap. 4 (sid 6-7), kap 6 (sid 11-15), kap 7.1 och 7.2 (sid 16-17).
- Whole-crop cereals in dairy production – Öppet tillgängliga publikationer i SLU:s publikationsdatabas Wallsten J. - kap 1.2.3-1.2.5 (sid 10-14), kap 4.1-4.2 (sid 19-22), kap 4.5-4.6 (sid 31-35)
Kontaktperson
Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
marten.hetta@slu.se @slu.se, 090-786 87 47
Vallfoder – produktkvalitet
Obligatorisk litteratur
- Lukt och smak. Forskning Special, 2004. Svensk Mjölk. (Om du vill läsa en utförligare text, se den fullständiga rapporten nedan under för eget intresse)
- Fettsyror i vall och mjölk. Forskning Special, 2012. Svensk Mjölk.
För eget intresse:
- Orsaker till avvikande lukt och smak i leverantörmjölk (Svensk Mjölk Rapport nr 7028-P 2004-02-25).
- Engelsk litteratur: Vallfodrets betydelse för mjölkens sensoriska egenskaper och hälsonytta (The effect of silage feeding on some sensory and health attributes of cow’s milk: A review. 2011. P. Kalac. Food Chemistry 125, 307-317.
Kontaktperson:
Mårten Hetta, inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU Umeå
marten.hetta@slu.se @slu.se, 090-786 87 47
*Litteratur till seminarier*
- Gustavsson, A.-M. 2023 Kväve och klöver påverkar vallens avkastning och råproteinhalt. Svenska Vallföreningen. Svenska Vallbrev nr 1, 1-3.
- Kompletteras senare