New search
TD0010

Crop management and quality of horticultural products

Course evaluation

The course evaluation is not yet activated

The course evaluation is open between 2025-01-12 and 2025-02-02

Additional course evaluations for TD0010

Academic year 2023/2024

Crop management and quality of horticultural products (TD0010-20122)

2023-10-31 - 2024-01-14

Academic year 2022/2023

Crop management and quality of horticultural products (TD0010-20170)

2022-11-01 - 2023-01-15

Academic year 2022/2023

Crop management and quality of horticultural products (TD0010-20183)

2022-11-01 - 2023-01-15

Academic year 2021/2022

Crop management and quality of horticultural products (TD0010-20079)

2021-11-02 - 2022-01-16

Academic year 2020/2021

Crop management and quality of horticultural products (TD0010-20075)

2020-11-02 - 2021-01-17

Academic year 2019/2020

Crop management and quality of horticultural products (TD0010-20054)

2019-11-01 - 2020-01-19

Syllabus and other information

Litterature list

Kurslitteratur Odling och kvalitet hos trädgårdsprodukter ht 2024

Litteratur och ppt som utdelas/läggs upp på Canvas i samband med föreläsning ingår i kurslitteratur om inte annat anges. Datum är preliminära, och ändras om schemat ändras.

Rekommenderas: Fogelfors, 2023. Vår mat – odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring. Studentlitteratur.

**Nov ****1 **Föreläsning: Hur fungerar växten?

ppt på Canvas

**Nov 1, ****4, 5 ****Föreläsning och lab: Odlingslaboration **

Jordbruksverket 2019 Ekologisk odling i kruka (36 sid) Ekologisk odling i kruka - Jordbruksverket

Dags för en kvantitativ analys! Englund (2022). Se Canvas

**Nov 4, 5 **Seminarium

Litteratur finns på Canvas

**Nov ****5 ****Föreläsning: Kulturstyrning och kulturplanering växthus **

Referenser med koppling både till odlingslaborationen och föreläsningen Kulturstyrning och kulturplanering växthus

Nimmermark, Sven, Möller Nielsen, Jonas. 2014. Klimatisering, belysning, bevattning och mekanisering i växthus. Aktuellt kunskapsläge. SLU LTV- fakulteten. Rapport 2014:19.

Klimatisering, belysning, bevattning och mekanisering i växthus - Öppet tillgängliga publikationer i SLU:s publikationsdatabas

Online på Jordbruksverkets hemsida Jordbruksverket** **(ej avsnitt som rör växtnäring och växtskydd)

  • 2019 Ekologisk växthusodling i Sverige (16 sid)
  • 2019 Ekologisk odling i kruka (36 sid)
  • 2018 Ekologisk odling av tomat (74 sid)
  • 2018 Ekologisk odling av växthusgurka** **(56 sid)

**Nov 7, 8, 11 ****Föreläsningar: Kulturplanering och kulturstyrning friland del 1, 2, 3 **

Ögren E. & Jonsson, P. 2015. Odlingsbeskrivningar.** **Sidor 4-12, 24-37, 58, 65 https://www2.jordbruksverket.se/download/18.6158fe7914f8dfce46a8f47c/1441265400554/p1 0_12.pdf

Mogren, L. & Nordmark, L. Bladgrönsaker - odling av bekväma smakhöjare (pdf ligger i modulen kurslitteratur, Canvas)

Fogelfors, H. 2023. Vår mat - odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring: Studentlitteratur. Sidor 79-87, 103-126, 208-212, 223-257 (extensivt), 388-432, 523-542.

Jensen, K. 2013. Lähäckar. Sidor 6-15,16-17, 28, 33-34, 41-42 (ligger i modulen kurslitteratur, Canvas)

Jonsson, P. 2015. Odling av plantor. Sidor 2-14 https://www2.jordbruksverket.se/download/18.116fee5d14e0298945d6596b/1434627 331480/p10_11.pdf

**Nov ****7 Övning: Introduktion till Excel- **Se Canvas

**Nov ****12 ****Föreläsning: Statistik 1, Introduktion **

Englund, J-E. Dags för en kvantitativ analys! Se Canvas

**Nov 14 ****Föreläsning: Fröfysiologi - **ppt finns på Canvas

Fogelfors 2023. Vår mat – odling av åker- och trädgårdsgrödor i ett klimat under förändring. Studentlitteratur. Sid. 251-254

Föreläsning: Introduktion till frölaboration - Se Canvas

**Nov 18 ****Föreläsning: Grundläggande begrepp inom genetiken **

Gentekniknämnden, websida: https://www.genteknik.se/genetik-och-genteknik/genetik/

**Nov 19 ****Föreläsning: Reproduktionsbiologi **

https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_reproduction https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_reproductive_morphology https://en.wikipedia.org/wiki/Seed_dispersal

Nov 21 Föreläsning: Statistik 2

Englund, J-E. Dags för en kvantitativ analys! Se Canvas

**Nov 25 ****Föreläsning: Introduktion växtförädling (domesticering) **

Roland von Bothmer, ht 2019. Kulturväxtkompendium. En kort sammanfattning om kulturväxternas domesticering och historia (Se Canvas)

R. von Bothmer, T. Fagerström, S. Jansson, 2015: Bortom GMO – Vetenskap och växtförädling för ett hållbart jordbruk. Fri Tanke Kapitel 3. Växtförädling – förr, nu och i framtiden (Se Canvas)

**Nov 28 ****Föreläsning: Praktiska tillämpningar i förädlingen **Se ppt på Canvas

Dec 2 ****Föreläsning: Frukt och bärförädlingSe ppt på Canvas

**Dec ****4 ****Seminarium: Växtförädling idag och i morgon - SLU Grogrund: **Se Canvas

**Dec ****5 ****Föreläsning: Vad är kvalitet + EU:s handelsnormer + matsvinn **

Aspects of quality, pp.1-2. (Se Canvas)

Shewfelt, R.L., What is quality? pp.197-200. Postharvest Biology and Technology, 15, 1999. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(98)00084-2

Jordbruksverket: Handelsnormer för färska frukter, grönsaker, bär, örter och nötter

 Handelsnormer för frukter, grönsaker, bär, örter och nötter - Jordbruksverket.se inte länkar på samma sida, utom: Allmän handelsnorm - Jordbruksverket

Kristina Mattsson. Vi slänger frukt och grönsaker i onödan – varför? Jordbruksverket, Rapport 2014:5. Läs sammanfattning (utan sidnummer), + sid 3-8

https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/vi-slanger-frukt-och-gronsaker-i- onodan-varfor.html

Kvalitetsregler för plantskoleväxter. LRF Trädgård, 2024. Läs sidor 6-7. Läs sedan sidor 14-36 översiktligt. Det kommer att finnas instuderingsfrågor till dessa sidor på Canvas.

Kvalitetsregler för plantskoleväxter - LRF

**Dec ****6 ****Föreläsning: Introduktion efterskördshantering, senescence **

Kader, A. 2013. Postharvest Technology of Horticultural Crops - An Overview from Farm to Fork:

Postharvest Technology of Horticultural Crops - An Overview from Farm to Fork | Ethiopian Journal of Applied Science and Technology (ju.edu.et)

Kays, S.J. 1991. Nature and structure of harvested products. In: Postharvest physiology of perishable plant products. van Norstad Reinold, New York. Endast en sida: figur 2.1, som även ingår i föreläsning. Kays Chapter 2.pdf (ufl.edu)

Postharvest Senescence of Vegetables and Its Regulation Barry J. Pogson and Stephen C. Morris. *In *Plant Cell Death Processes, 2004, Elsevier. Läs avsnitt I. Definitions and Theories of Vegetable Senescence sid. 319-27. Eftersom ni inte har last växtfysiologikursen ännu, så behöver du endast observera växthormonet eten (=etylen; engelska: ethylene) i texten, och inte de andra växthormonerna.

https://doi.org/10.1016/B978-012520915-1/50025-4

**Dec ****9 ****Föreläsning: Efterskördshantering, mognadsprocesser, och mognadsindex **

Sydney postharvest laboratory information sheet: Postharvest ethylene: A critical factor in quality management. Ethylene article (biopac.com.au)

Determining Apple Fruit Maturity. Penn State Extension (det finns “Download” till vänster, överst på sidan)

Fruit Harvest - Determining Apple Fruit Maturity and Optimal Harvest Date (psu.edu)

Reid, M.S. Maturity and Maturity Indices. https://irrec.ifas.ufl.edu/postharvest/HOS_5085C/Reading%20Assignments/Kader-6- Maturation%20and%20Maturity%20Indices.pdf Läs sid 55-halva 60, till ”Predicting Maturity”

Edgington, P. Guidelines for the postharvest handling of cut flowers. Factsheet 24/5. Horticultural Development Council, England- Läs från ”The postharvest handling process” fram till (inte inkluderande) ”3. Identifying Critical Control Points (CCP)”. Läs ”Posthandling treatments” (hela sidan och början av nästa) och även följande avsnitt ”Ethylene” (kort avsnitt).

HDC Fact Sheet 24/05_final (projectbluearchive.blob.core.windows.net)

**Dec 12 ****Föreläsning: ****Postharvest storage of horticultural produce important parameters **

Chapter 4 Respiratory Metabolism Mikal E. Saltveit https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813278-4.00004-X

Chapter 6 Precooling Mohamed Elansari, Donald L. Fenton, Christopher W. Callahan https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813276-0.00006-7

Chapter 6 Morphology and Anatomy Armando Carrillo-López and Elhadi M. Yahia https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813278-4.00006-3

Chapter 7 Reducing Postharvest Losses Marie-Josée Dumont, Valérie Orsat, Vijaya Raghavan https://doi.org/10.1016/B978-1-78242-335-5.00007-X

Solving the regulation puzzle of periderm development using advances in fruit skin Yue-zhi Wang, Yue-zhi Wang, Mei-song, et al. 2022 https://www.frontiersin.org/journals/plant-science/articles/10.3389/fpls.2022.1006153/full

**Dec 17 ****Föreläsning: **Postharvest handling of horticultural produce with emphasis on quality and food safety

Chapter 2 Fruit Maturity, Harvesting, and Quality Standards. K. Prasad, Sanu Jacob, Mohammed Wasim Siddiqui https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809807-3.00002-0

Good agricultural practice and HACCP in fruit and vegetable cultivation. R. Early, Harper Adams University College, Newport, Shropshire, UK https://doi.org/10.1533/9781845690243.2.229

Chapter 15. Physiological Disorders and Their Control. Elhadi M. Yahia, Armando Carrillo-Lopez, Adriana Sanudo https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813276-0.00015-8

**Dec ****19 ****Föreläsning: Trädgårdshistoria **

Se ppt på Canvas

**Jan ****7 ****Seminarium **se Canvas


#### Referenslitteratur (tenteras inte):

Domesticering och kulturväxter – lista på rekommenderad fördjupningslitteratur

Baker, H.G. 1978. Plants and Civilization. Macmillan, 3rd ed.

Balick, M.J. & P.A. Cox. 1996. Plants, People, and Culture – The Science of Ethobotany. Scientific American Library.

Bothmer, R. von, T. Fagerström & S. Jansson. 2015. Bortom GMO – Vetenskap och växtförädling för ett hållbart jordbruk. Fri Tanke.

Diamond, J. 2006. Vete, vapen och virus: en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren. Norstedts, 2nd ed.

Engstrand, L. & Widén, B. 2002. Frukter från främmande länder. Formas.

Engstrand, L. & M. Widén. 2017. Kryddor och kryddväxter från hela världen. Bokförlaget Arena.

Eriksen, B., Å. Dahl, M. Neuendorf & K. Tind. 2013. Nyttoväxter från hela världen. Warne Förlag.

Harlan, J. 1992. Crops and Man. American Soc. America. 2nd ed.

Hobhouse, H. 1987. Seed’s of Change – Five Plants that transformed Mankind. First Perennial Library,

Laws, B. 2016. Femtio växter som ändrade historiens gång. Lind & Co.

Pollan, M. 2002. The Botany of Desire – A Plant’s-Eye View of the World. Random House.

Smartt, J. & N. Simmonds. 1995. Evolution of Crop Plants. Wiley-Blackwell, 2nd ed.

Smith, B.D. 1995. The Emergence of Agriculture. Scientific American Library.

Stewart, A. 2013. The drunken botanist – the plants that create the world’s great drinks. Algonquin Books.

Zohary, D. & M. Hopf. 2000. Domestication of Plants in the Old World. Oxford Sci. Publication, 3rd ed.

Korsbefruktarförädling, Frukt och bärförädling

Brown & Caligari, An Introduction to Plant Breeding, sid. 43-58.

Allmänt om växtförädling

David Luckett and Gerald Halloran. PLANT BREEDING Chapter 4:

Course facts

The course is offered as an independent course: No The course is offered as a programme course: Horticultural Management - Gardening and Horticultural Production, Bachelor's Programme Syllabus for Horticultural Management – Gardening and Horticultural Production (BSc) Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 38060 SEK Cycle: Bachelor’s level (G1N)
Subject: Horticultural Science Biology
Course code: TD0010 Application code: SLU-20005 Location: Alnarp Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Plant Breeding Pace: 100%