New search
TU0026

Food safety

Kursen ger grundläggande kunskaper om mikrobiologiska och toxikologiska livsmedelsburna hälsorisker samt olika sätt att förebygga dessa.

Course evaluation

The course evaluation is not yet activated

The course evaluation is open between 2025-04-01 and 2025-04-22

Additional course evaluations for TU0026

Academic year 2024/2025

Food safety (TU0026-30120)

2025-02-10 - 2025-04-08

Academic year 2023/2024

Food safety (TU0026-30064)

2024-02-05 - 2024-04-07

Academic year 2022/2023

Food safety (TU0026-30158)

2023-02-06 - 2023-04-11

Academic year 2021/2022

Food safety (TU0026-30243)

2022-02-07 - 2022-04-10

Academic year 2020/2021

Food safety (TU0026-30199)

2021-02-08 - 2021-04-13

Academic year 2019/2020

Food safety (TU0026-30269)

2020-02-10 - 2020-04-14

Syllabus and other information

Litterature list

Kurslitteratur VM0121, TU0026 Livsmedelssäkerhet 2025

De flesta dokumenten i kurslitteraturen utom punkt 1 och punkt 11 finns tillgängliga i elektronisk form.


### Livsmedelstoxikologi

1. Arbets- och Miljömedicin – En Lärobok om Hälsa och Miljö. 2019. Kapitel 25: Livsmedel. Finns i Canvas

2. Chemical Contaminants and Residues in Food. 2017. *Chapter 1: Risk Assessment of Chemical Contaminants and Residues in Food. *https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100674-0.00001-1


Dokumentet nedan ger lagtexten om metodologiska principer för riskbedömning och rekommendationer för riskhantering av resthalter av veterinärmedicinska läkemedel i animaliska livsmedel.
3\. Europeiska kommissionen. 2018. [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0782&from=EN]()
Nedan länken till lagstiftningen om innehåll av en ansökan och begäran av fastställandet av MRL-värden
4\. Europeiska kommissionen. 2017. [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0012&from=EN]()

Mikrobiologisk riskanalys

5. Codex Alimentarius Commission. 1999.Principles and Guidelines for the Conduct of* Microbiological Risk Management. CAC/GL 63 – 2007*. Codex Alimentarius Commission.

6. WOAH. 2023. Chapter 2.1. Import Risk Analysis. WOAH Terrestrial Animal Health Code

Bedömning mikrobiologiska livsmedelsundersökningar/labrapport matförgiftningsfallen

7. Adams, M. R. & Moss, M. O. 2008. Food Microbiology, 3rd ed. RSC Publishing. Cambridge, GBR.

** **8. Thougaard H., Madsen Møller R., Just Munch J., Kamuk A. 2023. *Grundläggande mikrobiologi med livsmedelsapplikationer*

9. Förordning 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel.* *30 sidor. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?qid=1565264354690&uri=CELEX:32005R2073

10. Kontrollwiki, Livsmedelsverket

Från dessa två källor ovan hittar ni gränsvärden för olika agens och annan information till livsmedelskvalitetslaborationerna och matförgiftningsanamneserna. I förordningen hittar ni vissa gränsvärden för några livsmedel. I Livsmedelsverkets ”Kontrollwiki” hittar ni information om olika agens. Det enklaste är att gå in på ”sök” och skriv in namnet på det agens ni vill söka på.

Slakteri

** **11. Sveide, Rolf. 2003. Kompendium: *Lathund för besiktningsveterinärorganisationen, *bearbetat för kursen i livsmedelshygien/livsmedelssäkerhet och uppdaterad senast 2020. 29 sidor. *Finns att köpa i Servicecenter Ulls hus*

**Observera **att detta kompendium är tänkt som en bildbank, koderna stämmer inte! För korrekt kodförteckning se punkt 14

12. Ninios, T., Lundén J., Korkeala, H., & Fredriksson-Ahomaa, M. ed. 2014. *Meat Inspection *and* Control in the Slaughterhouse. *John Wiley & Sons Ltd, UK. 698 sidor. Med fokus på kapitel 2-8, 13, 16, 18, 20-23

13. Livsmedelsverket. 2024. *Besiktning efter slakt. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/738/besiktning-efter-slakt

14. Livsmedelsverket. 2024.* Instruktion Beslut om kött från tama hov- och klövdjur. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/636/beslut-om-kott-fran-tama-hov-och-klovdjur

15. Livsmedelsverket. 2024. *Instruktion Besiktningsgång för tama hov- och klövdjur. *https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/555/besiktningsgang-for-tama-hov-och-klovdjur

16. Diverse förordningar och föreskrifter gällande livsmedelslagstiftning och djurskydd vid slakt (refereras i de olika föreläsningarna)

Course facts

The course is offered as an independent course: No The course is offered as a programme course: Suppl. education for veterinarians with degrees from countries outside the EU/EEA and Switzerland Tuition fee: Tuition fee only for non-EU/EEA/Switzerland citizens: 43910 SEK Cycle: Bachelor’s level (G2F)
Subject: Veterinary Medicine
Course code: TU0026 Application code: SLU-30316 Location: Uppsala Distance course: No Language: Swedish Responsible department: Department of Animal Biosciences Pace: 100%