Hoppa till huvudinnehåll

Skogsskada

Skogsskada har flyttat! Följ knappen nedan för att komma till den nya versionen.

En stam med en vissen gren mot grön bakgrund. Foto.

Ny version av verktyget

Vi har arbetat för att förbättra funktionerna i Skogsskada och förenkla rapporteringen. Målsättningen har varit att ta fram en version att få en mer användarvänlig upplevelse och funktion. Du hittar nya Skogsskada här.

 

SLU Skogsskadecentrum

SLU Skogsskadecentrum arbetar med att förebygga och övervaka skogsskador orsakade av ett brett spektrum av skadegörare. Centret är virtuellt och samlar SLU:s forskning och miljöanalys kring skogsskador.

Kontakta oss

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna! Här hittar du kontaktuppgifter till personerna bakom Skogsskada och fler experter på skogsskador på SLU.

Kala grenar på ett lövträd mot blå himmel. Foto.

Aktuellt

  • 31 mars 2025

    Anmälan är öppen till Nationella växtskyddskonferensen 2025

    Logotyp för Nationella växtskyddskonferensen. Skog, trädgård och jordbruk i ett föränderligt klimat och nytänkande för en hållbar framtid – det är årets tema för Nationella växtskyddskonferensen som arrangeras 12–13 november i Alnarp. Nu är anmälan öppen.
  • 31 mars 2025

    Enklare att rapportera skador på skog med hjälp av uppdaterad webbtjänst

    Webbverktyget skogsskada i mobiltelefon. Foto. Nu blir det enklare att rapportera in skador på träd och skog med hjälp av ett uppdaterat webbverktyg - Skogsskada. Verktyget hjälper till att beskriva skadeläget i de svenska skogarna. Forskare uppmanar nu fler att rapportera in skador på skog.
  • 20 januari 2025

    Större hot mot asken när svampen angriper rötterna

    kvinna med planta Att rädda asken blir ännu svårare än vad man tidigare trott. Svampen som dödar asken infekterar inte bara trädets krona, utan även dess rötter. – Det här är extremt allvarligt, säger Michelle Cleary, SLU, ledare för projektet Rädda Asken.
  • 10 januari 2025

    Contortatall och granbarkborre: Ny forskning avslöjar låg förökningsframgång

    Gångar av granbarkborre. Foto. Contortatallen har sedan mitten på 1970-talet spelat en viktig roll i det svenska skogsbruket. Nu har forskare för första gången studerat spontana angrepp av granbarkborre på contortatall, och resultaten visar att trädet inte bidrar till en ökad population av skadegöraren.
  • 10 december 2024

    Barkskalning - nytt faktakompendium

    Kronhjort mellan stammar. Foto. Kronvilt kan orsaka allvarliga skador i skogsbestånd genom att äta bark, vilket är ett utbrett problem i Europa. Dessa skador kan leda till ekonomiska förluster, exempelvis genom minskad tillväxt och svampangrepp som i sin tur kan leda till röta. För att öka kunskapen om barkskalning och möjliga motåtgärder har forskare tillsammans med SLU Skogsskadecentrum nu tagit fram ett nytt faktakompendium.
Publicerad: 25 mars 2025 - Sidansvarig: theres.svensson@slu.se
Loading…