Hotbilden mot våra skogar växer i takt med ökad handel och ett förändrat klimat. Den ökade handeln gör att nya skadesvampar når Sverige. Dessa kan allt oftare både överleva och etablera sig i ett klimat som blivit mer gynnsamt för dem.
Jan Stenlid, professor vid SLU:s institution för skoglig mykologi och växtpatologi, forskar bland annat på invasiva skogsskadegörare, främst svampar. Under sitt föredrag kommer Jan Stenlid att diskutera kring:
- Behovet av att höja medvetenheten i samhället om de risker som finns med att flytta växter över långa avstånd.
- Vikten av att upptäcka nya skadesvampar tidigt för att kunna mota angrepp och minska risken för att arten etablerar sig i landet. Har svampen väl etablerat sig är det viktigt att kunna begränsa skadorna.
- Ny teknik, som gör det möjligt att analysera svampsporer och på så vis upptäcka nya skadegörare som kommit in i landet. Denna teknik gör att forskarna får en säkrare och mer systematisk detektion.
- Forskning, som utnyttjar DNA-teknik både för att identifiera de mest resistenta träden och analysera de egenskaper som gör att träden klarar både nya klimatutmaningar och nya skadegörare. Med sådan forskning kommer man i framtiden att ännu bättre kunna välja rätt träd för att få behålla en frisk skog.
Länk till inspelning.