Fakta
Ort: Visby
Lokal: Björkanderska, Skeppsbron 24
Arrangör: SLU Future Food
Björkanderska, Skeppsbron 24, Visby
Miljarder fiskar föds upp och slaktas varje år i världen. Fiskar är känsliga och mer lika andra ryggradsdjur än vad många tror. Sverige är bra på djurskydd, men saknar regelverk för fiskslakt och bedövningsmetoderna fungerar dåligt. Varför och vad görs åt det? SLU Future Foods podd "Feeding your mind" sänder live från Almedalen.
Forskning visar att de kan känna smärta, rädsla och må dåligt av stress. Men vem bryr sig om hur fiskar mår? De har ingen mimik, kan inte göra sig hörda och är inte särskilt gulliga.
Inte ens i Sverige som säger sig vara är ett föregångsland kring djurskydd finns något regelverk för hur fiskar ska slaktas – och bedövning med koldioxid som används mycket i Sverige fungerar inte bra. Varför ser det ut som det gör? Vad kan vi ändra på för att få en hållbar och djuretiskt acceptabel hantering och slakt av odlad fisk?
Podcasten livesänds på www.facebook.com/slusweden
Via twitter kan du följa samtalet under hashtag #fiskslakt
Totalt sänds fyra kvartslånga avsnitt då forskare och beslutsfattare samtalar om heta frågor som har med vatten och fisk att göra: smart sjömat, fiskars välfärd, hushållning av vatten i svensk matproduktion samt kvaliteten på svenskt dricksvatten. Podden leds som vanligt av Ylva Carlqvist Warnborg.
Efter varje poddsamtal blir det 45 minuters marint mingel - the Baltic Tea Party! - för fortsatt prat om ämnet och framtidens mat. Smaka på algte, tångchips med dulsedipp och världens viktigaste livsmedel. Till det serverar vi färsk forskning. Ingen anmälan behövs.
SLU Future Food