Lunch-webbinarium från SLU Future Food: Varför kopplas ordet matkultur i Sverige till alla platser på jorden utom just till Sverige? Håkan Jönsson från Lunds universitet berättar om hur det mesta som rör mat och måltid i Sverige har förändrats de senaste hundra åren.
De senaste hundra åren har det mesta som rör mat och måltid i Sverige förändrats. Hur gick det egentligen till när tacos och thaimat ersatte saltströmming och blodpudding på middagsborden? Hur kunde vin och vatten ersätta mjölk som måltidsdryck? Varför har knivhyllan ersatt bokhyllan som markör av kulturellt kapital? Föredraget försöker ge ett svar på dessa och andra frågor, inte minst varför ordet matkultur i Sverige verkar kunna kopplas till alla platser på jorden utom just till Sverige.
På den här länken kan du se en inspelning av seminariet. Inspelningen är tillgänglig till och med den 21 december 2020.
Tid: 2020-10-28 12:05 - 13:00
Ort: Uppsala
Lokal: Webbinarium via Zoom
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 28 oktober 2020
Pris: Gratis
Mer information:
Vi ber er vänligen om detta:
- Ät mycket gärna under webbinariet!
- Ha kameran på trots att du äter (för vi vill se ditt ansikte)
- Ha mikrofonen av (så vi inte hör ditt smaskande)
- Tala gärna om vad du äter till lunch i chatten
- Skriv gärna frågor i chatten
- Tekniska frågor ställs som direkt-meddelande i chatten eller till futurefood@slu.se
Observera att lunch-webbinariets presentation kommer att spelas in och finnas tillgängligt att se i efterhand i två veckor. Frågestunden spelas inte in.
Kontakt
Kl. 11:50–12:05
- Vi öppnar det digitala rummet en kvart innan webbinariet drar igång
- Välkommen att testa ljud, bild och säga hej till övriga deltagare
Kl. 12:05–1245
- SLU Future Food hälsar välkommen (30 s)
- Lunchföreläsning (40 min)
Kl. 12:45–13:00
Kl. 13:00–13:30
- Digitalt eftersnack för de som vill