Under vecka 41 bjuder forskningsprogrammet Hållbara dieter från hållbara produktionssystem in till en mjölkvecka med fokus på mjölkens roll i ett hållbart livsmedelssystem. Varje dag hålls ett antal intressanta digitala föreläsningar följt av en öppen diskussion. Fokus ligger på att kunna tillämpa forskningsresultaten inom svensk mjölkproduktion.
Föreläsningarna fokuserar på frågor som rör framtidens mjölkproduktion och hur vi löser de hållbarhetsproblem som finns i dag med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Programmet kommer att vara öppet så du väljer själv vilka föreläsningar du deltar i.
Föreläsningarna spelas in och kommer att kunna ses i efterhand.
Ingen anmälan krävs, du följer föreläsningarna på YouTube via länkarna nedan eller genom att gå in på respektive föreläsning.
Du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren via Menti.com, länk publiceras här och under föreläsningarna.
10:00-10:45 – Håkan Jönsson, Lunds Universitet: Mjölk och hållbarhet i historisk belysning
11:00-11:45 – Stanley Zira, SLU: Social hållbarhet i intensiv och extensiv mjölkproduktion
13:00-13:45 – Sigrid Agenäs, SLU: Vad har SustAinimal för roll i utvecklingen av hållbara livsmedelssystem?
14:00-14:45 – Mikaela Lindberg, SLU: Mindre metan med ökad livslängd i mjölkkobesättningen?
Mikaelas föreläsning går inte att se i efterhand efter önskemål från Mikaela.
10:00-10:45 – Johanna Karlsson, DeLaval: Mer mat med mjölk på gräs och biprodukter
11:00-11:45 – Torsten Eriksson, SLU: Skogen – kornas räddare i nöden och slumrande foderresurs
SLU Future Food Ersättningsfoder till nötkreatur vid grovfoderbrist
13:00-13:45 – Helena Hansson, SLU – Ekonomisk hållbarhet i mjölkproduktionen
14:00-14:45 – Carin Martiin, SLU: Mjölkproduktion och avsättning, en titt i backspegeln
10:00-10:45 – Pekka Huhtanen, LUKE/SLU: Vikten av fodereffektivitet, beståndsdelar, mätningar och framtida perspektiv
11:00-11:45 – Ulf Sonesson, RISE: Mjölkens roll i ett hållbart livsmedelssystem
13:00-13:45 – Christel Cederberg, Chalmers & Pernilla Tidåker, SLU: Att mäta mjölkens miljöpåverkan
14:00-14:45 – Renée Båge, SLU: Fruktsamhet ger hållbarhet
10:00-10:45 – Per Hansson, SLU: Rådgivning för framtidens mjölkproduktion
11:00-11:45 – Catarina Svensson, SLU: Motiverande samtal – en ny rådgivningsmetod för lantbruket
13:00-13:45 – Elisabet Nadeau, SLU: Vallens betydelse i hållbar mjölkproduktion
14:00-14:45 – Nathan Clay, SLU: En välsmakande störning: den politiska ekonomin kring växtbaserad mjölk
10:00-10:45 – Tomas Klingström, SLU: Gigacow – produktionsoptimering i svenska lantbruk
11:00-11:45 – Karin Sjöström, Läkemedelsverket: Vilka faktorer har bäst effekt för hållbara förändringar på en mjölkgård?
13:00-14:00 – Hur tar vi detta vidare?
Panelsamtal med Kristina Yngwe (Centerpartiet), Camilla Burman (Jordbruksverket), Malin Hidgård (Växa) samt Lisa Ehde (Arla)